註冊 登入

台灣高鐵問題

本主題由 c0ldheart 於 2019-1-13 06:01 AM 移動

台灣高鐵問題 E-mail 此主題給朋友

下星期去台中坐高鐵來回台北,上網在香港定高鐵票好像平D,是否?
如果左香港上網定了高鐵票如何換高鐵栗?
PS;在香港唱錢好D,or 在機場唱錢好D?謝謝回答

Bang
熱賣及精選
係香港買有遊客優惠,去到換飛

回覆 引用 TOP

坐高鐵不化算!坐台鉄会平一半,但時間上用多一倍左右!看你要時間還是金錢!唱錢先在港開通張咭!有ATN字样的提款咭!在港柜員機設定就可以了!再到台中機塲ATM柜員機提款!会便宜一点!或可到七仔,很多地方也有柜員機,很方便!我對20000台幤!即港幤5000左右

引用:
原帖由 bang709394 於 2019-1-11 11:47 AM 發表

下星期去台中坐高鐵來回台北,上網在香港定高鐵票好像平D,是否?
PS;在香港唱錢好D,or 在機場唱錢好D?謝謝回答 ...
兌換/提款問題請先參考有關置頂專帖

台灣有用資料,盡在台灣版置頂 Post
麻煩各位先睇置頂 Post

自由行做功課係自己責任,謝絕伸手黨!

回覆 引用 TOP

如搭台铁,耍预早網上訂票,太full 。台铁好处係市中心上車,高铁耍再转区间车返市中心

回覆 引用 TOP

去旅行, 除非你去幾個星期, 有無限時間
否則在有限日期內, 最無謂就係等, 同埋花時間去坐車.
所以應該搭高鐵, 仲要預先訂定票, 去到無飛就浪費了假期.
引用:
原帖由 bang709394 於 2019-1-11 11:47 AM 發表

PS;在香港唱錢好D,or 在機場唱錢好D?謝謝回答 ...

我是不支持單車坐港鐵要拆轆的.
支持汽車牌費加一倍, 全港汽車數量降至 50 萬架以下.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 超級肉肉壽包 於 2019-1-11 12:18 PM 發表

坐高鐵不化算!坐台鉄会平一半,但時間上用多一倍左右!看你要時間還是金錢!唱錢先在港開通張咭!有ATN字样的提款咭!在港柜員機設定就可以了!再到台中機塲ATM柜員機提款!会便宜一点!或可到七仔,很多地方也有柜員機,很方便!我對20000台幤!即港幤5000左右 ...
銀聯卡個rate好D
另台中高鐵站即是台鐵的烏日站

引用:
原帖由 高大大駱駝 於 2019-1-11 10:53 PM 發表

銀聯卡個rate好D
另,我上次是即興,台中台北高鐵一日快閃,在售票機買飛,非常方便,而且班次頻密

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高大大駱駝 於 2019-1-11 10:53 PM 發表

銀聯卡個rate好D
係台鐵新烏日站,烏日站係另一個站

回覆 引用 TOP

引用:

PS;在香港唱錢好D,or 在機場唱錢好D?謝謝回答 ...
係售票處排隊換,但要用多五六分鐘及出示passport

引用:
原帖由 蘋果轉貼員 於 2019-1-12 09:30 AM 發表

係售票處排隊換,但要用多五六分鐘及出示passport
衹係平小小

回覆 引用 TOP

剛見到呢個POST 之前去台北未有高鐵去機場 4月會一家去 有行動不太便的人(未去到坐輪椅) 想問下各大大 :-

1. 係台北車站去坐高鐵機場條線係咪都幾亂 (上網睇有人話好易行錯 - 對新手/路痴) 指示唔清析呢?
2. 去到客運1洗唔洗再駁車/行比較遠的路呢?

先謝

引用:
原帖由 tom-cool2 於 2019-1-12 01:01 PM 發表

剛見到呢個POST 之前去台北未有高鐵去機場 4月會一家去 有行動不太便的人(未去到坐輪椅) 想問下各大大 :-

1. 係台北車站去坐高鐵機場條線係咪都幾亂 (上網睇有人話好易行錯 - 對新手/路痴) 指示唔清析呢?

先謝 ...
桃園機場從來無高鐵來往台北,有嘅係桃園捷運
桃園捷運A1站同原本台北車站有啲距離,但沿途都有指示
客運未必有適合坐輪椅嘅車,可能要先同客運公司溝通一下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tom-cool2 於 2019-1-12 01:01 PM 發表

先謝 ...
去機場嘅係捷運,但台北車站要行好遠

回覆 引用 TOP

謝謝各位回答問題,我星期一起行,行程是咁的:
到台中機場坐162靜宜大學在沙鹿車站轉2603巴士往豐原,在新烏日火車下車轋坐高鐵鐵去台北。玩三天,在第三天的中午再坐高鐵回台中,坐160巴士到酒店,在台中又玩二日星期五回香港。

Bang
 19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。