註冊 登入

[Q&A] 大阪神戶京都快閃交通問題

大阪神戶京都快閃交通問題 E-mail 此主題給朋友

各位C兄,小弟第一次去日本有些交通問題想問

小弟會在大阪留5/4夜,期間會去神戶三田outlet/ 環球影城/京都各一天,其餘時間會留大阪。

我訂左kansai thru pass, 但查過去三田outlet 甩唔到, 去環球影城和京都又應該少機會用

我第一日去到得半日,搭巴士出難波,第二日去神戶三田用唔到,第三日去環球又大半日唔會用到,第四日去京都如果留在京都逛只係搭來回程,無乜機會用,第五日又得半日就返

我是否有其他更好既選擇呢?

求解答😵😵大阪好多條鐵路睇到我頭暈

熱賣及精選
右一個唔買Pass唔安樂

引用:
原帖由 hkgm 於 2019-1-11 12:18 PM 發表

右一個唔買 Pass 唔安樂
去日本, 一定要買 Pass, 唔可以散買車飛
唔買 Pass = 無去過日本

唔使買pass
買咗又未必慳得到幾多錢
仲要咁苦惱花多精神時間唔值得

因為爬文好多都推薦買pass, 但直到前天行程先定好,再檢視返个pass 又好似用唔著。
因未去過日本,所以先上黎求解惑🙏

我們在天上的父,願人都尊你的名為聖,願你的國來臨,願你的旨意行在地上,如同行在天上。
我們日用的飲食,今日賜給我們。免我們的債,如同我們免別人的債。
不叫我們陷入試探;救我們脫離那惡者。因為國度、權柄、榮耀,全是你的,直到永遠。阿們!
引用:
求解答😵😵大阪好多條鐵路睇到我頭暈
大阪啲交通算容易喎。東京個鐵路圖先真大鑊

唔想煩可以乜pass都唔到 (有錢可以任性); 想慳煩就要做功課

引用:
原帖由 tsubomimitsu 於 2019-1-11 01:18 PM 發表

大阪啲交通算容易喎。東京個鐵路圖先真大鑊

唔想煩可以乜pass都唔到 (有錢可以任性); 想慳煩都要做功課
冇分別。。都係跟app搭

回覆 引用 TOP

我舊年第一次去,就是嫌煩....買張icoca嘟嘟下好過....😂

引用:
原帖由 Douzo 於 2019-1-11 12:33 PM 發表

去日本, 一定要買 Pass, 唔可以散買車飛
唔買 Pass = 無去過日本
冇有錯。。JR全國Pass Green版 is the best

引用:
原帖由 邪西狂神 於 2019-1-11 01:04 PM 發表

因為爬文好多都推薦買pass, 但直到前天行程先定好,再檢視返个pass 又好似用唔著。
因未去過日本,所以先上黎求解惑🙏
推薦係因為佢地啱用啫,如果唔啱用買嚟做乜?托杉最緊要識轉膊!

引用:
原帖由 andyyyy 於 2019-1-11 01:53 PM 發表

推薦係因為佢地啱用啫,如果唔啱用買嚟做乜?托杉最緊要識轉膊!
依家d人係咁嫁。。死都要買個Pass。。跟住係個行程就番個Pass。。唔係個Pass岩個行程先買

引用:
原帖由 hkgm 於 2019/1/11 14:52 發表

依家d人係咁嫁。。死都要買個Pass。。跟住係個行程就番個Pass。。唔係個Pass岩個行程先買
我都覺得有時為咗就張Pass去Plan行程好無謂。
我習慣一定Plan咗自己想去邊先, 先再search有無Pass啱用。無啱用o既Pass咪唔用囉。
有時唔識計數買Pass分分鐘仲貴過逐程搭車。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 邪西狂神 於 2019-1-11 12:07 PM 發表

各位C兄,小弟第一次去日本有些交通問題想問

小弟會在大阪留5/4夜,期間會去神戶三田outlet/ 環球影城/京都各一天,其餘時間會留大阪。

我訂左kansai thru pass, 但查過去三田outlet 甩唔到, 去環球影城和京都又應該少機會用

我第一日去到得半日,搭巴士出難波,第二日去神戶三田用唔到,第三日去環球又大半日唔會用到,第四日去京都如果留在京都逛只係搭來回程,無 ...
京坂神無論JR或市鐵都好簡單,問題只係你唔識用一些日本鐵路轉乘app

【CLAYMORE 大劍銀瞳討論區 XI】

回覆 引用 TOP

所有pass都買一張
到時邊張啱用隨手就攞出黎
去日本唔買pass會比人笑唔識玩

回覆 引用 TOP

我會為左張pass就行程,因為日本交通費特別貴。但樓主個case每程距離不遠,所以不用買pass,因為省不到很多錢,隨時賠了夫人又折兵

55 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。