註冊 登入

[Q&A] 關於高山北陸Pass ,請師兄師姐幫忙

關於高山北陸Pass ,請師兄師姐幫忙 E-mail 此主題給朋友

請教各位資深師兄師姐

四月份的時候,已定好機票及酒店了,由大阪 》下呂 》高山 》金澤 》大阪
頭尾共八日

問題一 :
看見這個高山北陸 Pass 只包含五天,我是否應該第一天便用為 CP 值最高,或是有其他更好的選擇?
問題二 :
由大阪坐 wide view hida 去下呂,是否每一天只有一班?
問題三 :
此 Pass 是否已包含白川鄉濃飛巴士券?是不是需要預訂只巴士券? 請問在哪裏預訂?是否可以預早定位置?
問題四 :
在網上查找此高山北陸 Pass 是否只能夠一個月前預訂? (有錯請糾正) 因為我看見只能夠定二月份的。

先行謝過各位師兄師姐鼎力幫忙解答。謝謝師兄師姐

熱賣及精選
引用:
原帖由 mo-jai 於 2019-1-11 04:09 PM 發表

問題三 :
此 Pass 是否已包含白川鄉濃飛巴士券?是不是需要預訂只巴士券? 請問在哪裏預訂?是否可以預早定位置? ...
高山北陸pass印象中
好似係包括金澤至下呂範圍o既濃飛巴士
巴士有部分班次可以上網訂
上返濃飛巴士個網訂就可以
而其餘班次可以現場買飛~

引用:
原帖由 mo-jai 於 2019-1-11 04:09 PM 發表

請教各位資深師兄師姐

四月份的時候,已定好機票及酒店了,由大阪 》下呂 》高山 》金澤 》大阪
頭尾共八日

問題一 :
看見這個高山北陸 Pass 只包含五天,我是否應該第一天便用為 CP 值最高,或是有其他更好的選擇?
問題二 :
由大阪坐 wide view hida 去下呂,是否每一天只有一班? (有沒有其他途徑?),為此我要在大阪先留一個晚上,翌日早上才能夠乘搭此 ...
我原本買名古屋來回之後買多張大阪入飛!香港飛名古屋$96(no show) , claim back tax !

1)我直接坐到金沢
2)一天十班wide view Hilda , 班班也經下呂!
3)可預約,show pass 取飛!
4)唔記得!可能四月加價或加減路線!

仆街要對自己投資決定負責!!
0700 @ 388.9
1398 @ 4.95
2318 @ 86.75
2388 @ 21.157
引用:
原帖由 Trulli 於 2019-1-11 04:27 PM 發表

高山北陸pass印象中
好似係包括金澤至下呂範圍o既濃飛巴士
巴士有部分班次可以上網訂
上返濃飛巴士個網訂就可以
而其餘班次可以現場買飛~
謝謝回覆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaiyuk 於 2019-1-11 04:30 PM 發表

我原本買名古屋來回之後買多張大阪入飛!香港飛名古屋claim back !

1)我直接坐到金沢
2)一天十班wide view Hilda , 班班也經下呂!
3)可預約,show pass 取飛!
4)唔記得!可能四月加價或加減路線! ...
謝謝回覆

大阪坐 wide view hida   去下呂,是每一天只有一班

大阪発名古屋発岐阜発下呂着高山着飛騨古川着富山着
ワイドビューひだ1号
7:458:059:2510:16

ワイドビューひだ3号
8:439:0310:1310:5611:1612:30
ワイドビューひだ5号
9:3910:1111:3012:2312:42
ワイドビューひだ25号7:58
10:1111:3012:23

ワイドビューひだ7号
10:4811:0812:2513:1013:3014:46
ワイドビューひだ9号
11:4312:0613:2514:18

ワイドビューひだ11号
12:4813:0814:2215:0715:2616:39
ワイドビューひだ13号
14:4815:0816:2917:1417:3318:52
ワイドビューひだ15号
16:4817:0818:3019:23

ワイドビューひだ17号
18:1318:3920:0220:49

ワイドビューひだ19号
20:1820:4222:0222:49

而且高山北陸Pass不包括米原至岐阜

引用:
原帖由 mo-jai 於 2019-1-11 04:43 PM 發表

謝謝回覆
2,答錯你了,以為名古屋上!

仆街要對自己投資決定負責!!
0700 @ 388.9
1398 @ 4.95
2318 @ 86.75
2388 @ 21.157
引用:
原帖由 cybog 於 2019-1-11 11:52 PM 發表

大阪坐 wide view hida   去下呂,是每一天只有一班
而且高山北陸Pass不包括米原至岐阜
Ching.....我認為呢班ワイドビューひだ25号,高山北陸Pass直頭唔可以搭.
喺官網幅路徑圖下面[JR線的特別急行列車]果part,kick入去並無顯示呢班
http://touristpass.jp/zh-tw/takayama_hokuriku/
用高山北陸Pass以最慳錢嘅補票形式,應該要轉車到[京都]再轉乘呢班特急至[岐阜]下車,費用¥3770.
至於近江鹽津>米原>山科呢段,是否屬於pass可用範圍,相信入面啲细圖可以瞭解到多些
http://touristpass.jp/common/pdf/guide/guide_takayama_zh-tw.pdf

引用:
原帖由 sideguest 於 2019-1-12 12:35 AM 發表

Ching.....我認為呢班ワイドビューひだ25号,高山北陸Pass直頭唔可以搭.
喺官網幅路徑圖下面[JR線的特別急行列車]果part,kick入去並無顯示呢班
http://touristpass.jp/zh-tw/takayama_hokuriku/
用高山北陸Pass以最慳錢嘅補票形式,應該要轉車到[京都]再轉乘呢班特急至[岐阜]下車,費用¥3770 ...
我曾經猶豫關西wide 唔用得, 跟住班車已經開走咗
關於高山北陸pass之前有討論過是否淨係可以坐湖西線, 我最初認為 係。 不過之後有人 話試過可以坐到彥根, 亦向過jr-west求證 。 所以而家我都會當成係可以坐埋 去到米原。 咁特急又淨係得呢部車可以由大阪或者京都坐到米原。 我都當佢可以坐埋

引用:
原帖由 cybog 於 2019-1-12 01:25 AM 發表

我曾經猶豫關西wide 唔用得, 跟住班車已經開走咗
關於高山北陸pass之前有討論過是否淨係可以坐湖西線, 我最初認為 係。 不過之後有人 話試過可以坐到彥根, 亦向過jr-west求證 。 所以而家我都會當成係可以坐埋 去到米原。 咁特急又淨係得呢部車可以由大阪或者京都坐到米原。 我都當佢可以坐埋 ...
之前同你都討論過,真係要自已試過至知
有一個網友,佢用高山北陸pass,要趕去金沢跑馬拉松,唯有補錢搭白鷺號,後來show張補票岀嚟,係由岐阜至近江鹽津,而非米原
職員啲認知個個唔同,例如....話明全国/東北pass買秋田內陸線至有9折,我show長野/新潟pass都可以過到骨

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 reddogdog 於 2019-1-11 11:31 PM 發表

https://secure.j-bus.co.jp/hon/Route/Highway?gpcd=190004&rocd=0002

一個月前訂.
謝謝回覆

因為我找了很多網站,也只是提供一個月前的預訂。因為我一向自己老眼昏花。

引用:
原帖由 kaiyuk 於 2019-1-12 12:34 AM 發表

2,答錯你了,以為名古屋上!
沒有關係師兄

肯寫幾隻字回覆已經令我覺得很窩心,出門有人提點一下。亦應該多謝大家

引用:
原帖由 cybog 於 2019-1-11 11:52 PM 發表

大阪発名古屋発岐阜発下呂着高山着飛騨古川着富山着ワイドビューひだ1号
7:458:059:2510:16

ワイドビューひだ3号
8:439:0310:1310:5611:1612:30ワイドビューひだ5号
9:3910:1111:3012:2312:42
ワイドビューひだ25号7:58
10:1111:301 ...
謝謝你,謝謝你

所以我在苦惱,當下飛機後可能因此要在大阪宿一宵。
唯有當上天安排要我在心齋橋吃墨魚丸吧⋯⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mo-jai 於 2019-1-12 02:01 AM 發表

謝謝回覆

因為我找了很多網站,也只是提供一個月前的預訂。因為我一向自己老眼昏花。
Ching...用些少時間,睇睇官網第一版,已足夠得到你想知嘅嘢
Icon㩒入去有大把資訊,唔使嘥精神去其他網站睇呀

40 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。