註冊 登入

量子號食記

量子號食記 E-mail 此主題給朋友

聖誕節的時候坐了郵輪去日本,之前想試船上的付費餐廳,但最終還是沒有去試,可幸的是這船的伙食比之前去過的旅行者號好,選擇也多,所以就算只吃免費餐廳都可以接受。

自助餐的熱盆是最差的,可能因為中國人多,所以口味較中式,我冇乜點食,不過每晚都會做一個主題國家的食物,今次有菲律賓、印度、印尼和意大利,這些特色食物反而不錯。

每餐都有

例牌沙律

中式即煮麵的配料

中式即煮麵,另外仲有餃子食

今次食品較中式,味道也算正常,不似外國人煮中國菜,這是素雞沙律

腐竹沙律!其實即是涼拌腐竹,味道可以的,反正我幾喜歡,另外仲有食過口水雞、四川涼麵和皮蛋豆腐等,師傅做菜時會用花椒,雖然不會太辣,但起碼有川菜的風味,響一隻美國船食到川菜我已覺得唔錯

連雪耳糖水都有

西式甜點比較一般

食左5日都食唔完的聖誕曲奇

請往樓下繼續

除了自助餐廳外,還可以去西餐廳吃飯

烤麩

燻魚

烏雞湯

Beef carpaccio

西芹炒鮮魷

糖醋骨

烤雞凱薩沙律

魚天婦羅

奇怪的星州炒麵

Rice pudding

請往樓下繼續

回覆 引用 TOP

龍蝦湯

蟹餅

落船前一晚,甜點師傅使盡渾身解數

夠哂豐富

早餐食品,只影了小部分

早餐食品

早餐食品

連腐乳都有!

早餐食品,仲有煙三文魚的

中式口味,紅棗味乳酪幾有趣

請往樓下繼續

回覆 引用 TOP

除了正餐,還有小食,只要你願意,基本上大部分時間都可以去食野的

開放時間最長的薄餅店裡有意式沙律

薄餅有多種口味

還有各式餡料的包和roti

另一間小食店的自選沙律

三文治款式同薄餅店不同,這邊多是pita bread夾不同的餡料和不同口味的wrap,另外仲有甜點

仲有燒牛肉

每天不同的例湯

唔食麵包可以就咁食燒牛肉

另外還有一間熱狗屋

豬、牛和雞肉腸的熱狗都有

多謝收看

引用:
原帖由 doraamo 於 2019-1-11 05:10 PM 發表

聖誕節的時候坐了郵輪去日本,之前想試船上的付費餐廳,但最終還是沒有去試,可幸的是這船的伙食比之前去過的旅行者號好,選擇也多,所以就算只吃免費餐廳都可以接受。

食左5日都食唔完的聖誕曲奇

請往樓下繼續 ...
好豐富,上岸重幾磅

MO 姐好 
望落啲中式食品大部份都正常 唔就老外口味
我估應該係有煮開上海/川菜既華人廚師出品

引用:
原帖由 doraamo 於 2019-1-11 05:13 PM 發表

除了正餐,還有小食,只要你願意,基本上大部分時間都可以去食野的

開放時間最長的薄餅店裡有意式沙律

薄餅有多種口味

還有各式餡料的包和roti

另一間小食店的自選沙律

三文治款式同薄餅店不同,這邊多是pita bread夾不同的餡料和不同口味的wrap,另外仲有甜點

仲有燒牛肉

920 ...
船上食物, 真係多姿多采😋😋

要試晒貢多款都巧辛苦

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2019-1-11 05:57 PM 發表

好豐富,上岸重幾磅
今次冇重呀,回港後病左仲輕左㖭

回覆 引用 TOP

食飽肚都可以,美食又唔覺系

引用:
原帖由 Frozen_Ray 於 2019-1-11 06:00 PM 發表

MO 姐好 
望落啲中式食品大部份都正常 唔就老外口味
我估應該係有煮開上海/川菜既華人廚師出品
Ray long time no see 呀

係呀,今次的中式料理食得出係中國人做的,所以味道易接受好多呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 miumiutravel 於 2019-1-11 06:07 PM 發表

船上食物, 真係多姿多采😋😋
一個唔覺意真的肥哂落船架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大胃王浩浩 於 2019-1-11 06:09 PM 發表

要試晒貢多款都巧辛苦
所以要有自制力

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 farm1615 於 2019-1-11 06:32 PM 發表

食飽肚都可以,美食又唔覺系
呢隻唔係高級郵輪,不能要求太高了

引用:
原帖由 doraamo 於 2019-1-11 06:37 PM 發表

呢隻唔係高級郵輪,不能要求太高了
可能我對自助餐一向冇好感

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。