註冊 登入

[Q&A][北歐] 被租車公司europcar屈錢 求幫忙

被租車公司europcar屈錢 求幫忙 E-mail 此主題給朋友

租車公司Europcar出名報大數屈人錢!

話說我同朋友上年7月去挪威租車自駕旅行,經Rentalcar租了Europcar,並買了全保(total loss)保險。
還車當日,租車公司Europcar 無開門,問附近Hertz既人話Europcar員工Sick leave,打電話又無人聽,唯有張架車拍片同影相做還車証據,並根據佢門口張紙指示,把車匙放入門外的箱內。

第二日,Europcar email話我地整花左車門(三條細痕),同整唔見車內的一個蓋(拎車當日驗車無人叫我地驗車內)
索價NOK20,xxx!!(HKD19,000)
我email佢,表明還車當日職員不在還車處與顧客當面檢查及核實車輛損傷,同維修賠償價格過於高昂,不接受賠償。
佢地無回過我email。

回港後三個月,收到Europcar invoice,其內容亦與當初的賠償內容不一樣!包括清潔費。。
invoice要求我過錢入佢地戶口。
我地email再聯絡Europcar,都只係收到auto reply email。。
前幾日收到一間挪威的收數中介公司既信(信中提及會在索償中收債務收費)

其實我可以還錢再claim Rentalcar既全保,但Europcar擺明勒索
希望有人幫到我點解決,thanks

GOOGLE "Europcar damage scam" 原來出晒名
http://kleinmaah.pixnet.net

https://www.backpackers.com.tw/forum/showthread.php?t=10080492

http://x75.>><
熱賣及精選
引用:
原帖由 千葉巔 於 2019-1-11 07:59 PM 發表

話說我同朋友上年7月去挪威租車自駕旅,經Rentalcar租了Europcar,並買了全保(total loss)
還車當日,租車公司無開門,問附近Hertz既人話Europcar員工Sick leave,打電話又無人聽,唯有張架車拍片同影相做還車証據,並根據佢門口張紙,把車匙放入門外的箱內。

第二日,Europcar email話我地整花 ...
請問有冇在你信用咭内扣過錢?

引用:
原帖由 tigerLili 於 2019-1-12 12:28 AM 發表

請問有冇在你信用咭内扣過錢?
租車個日,有授權過張信用卡,番到香港有扣過我錢(異地還車費)
不過過左授權期限,再冇經我信用卡扣錢。

引用:
原帖由 千葉巔 於 2019-1-12 01:22 AM 發表

租車個日,有授權過張信用卡,番到香港有扣過我錢(異地還車費)
不過過左授權期限,再冇經我信用卡扣錢。
手法有問題,我會先不作回應,靜觀其變,再通知信用咭銀行有關挪威租車公司爭議中,不要接受任何交易。

引用:
原帖由 千葉巔 於 2019-1-11 07:59 PM 發表

話說我同朋友上年7月去挪威租車自駕旅行,經Rentalcar租了Europcar,並買了全保(total loss)保險。
還車當日,租車公司Europcar 無開門,問附近Hertz既人話Europcar員工Sick leave,打電話又無人聽,唯有張架車拍片同影相做還車証據,並根據佢門口張紙指示,把車匙放入門外的箱內。

第二日,Europcar  ...
試揾吓 Europcar 有冇 Facebook page, 有嘅係嗰到投訢。今時今日好多大公司會好認真對待呢類係 social media 嘅 noise.

回覆 引用 TOP

有無睇清楚條文買咗全保係咪等如$0墊底費先?

Wenn man zufrieden mit sich selbst ist, das ist für mich Glück.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tigerLili 於 2019-1-12 01:34 AM 發表

手法有問題,我會先不作回應,靜觀其變,再通知信用咭銀行有關挪威租車公司爭議中,不要接受任何交易。
謝謝你先
已通知銀行,銀行話信用卡冇其他可疑隱藏交易

回覆 引用 TOP

引用:

話說我同朋友上年7月去挪威租車自駕旅行,經Rentalcar租了Europcar,並買了全保(total loss)保險。...

整花咗車門(三條細痕),如果是直接跟大公司租,通常當無嘢,不過你經agent租,咁就唔知啦.

ching,有無相片支持你的説法.

多謝分享,真係驚驚.

回覆 引用 TOP

引用:

出曬名你都租?🤣

你唔係經佢直接買全保, 又冇人驗收, 真係好難搞

14北海道,沙巴,華欣,東京,冰島.挪威,台中
15首爾,關西,九州,波蘭,金邊
16北海道,山陰.山陽,九州.山口,鹿兒島,靜岡
17華欣,南東北,北海道,群馬,北海道,台東
18丹麥.瑞典,三重,四國,芭堤雅,胡志明

回覆 引用 TOP

經租車網租車再買保險,而唔係直接同租車公司買保險事後出問題之前都有聽聞。所以到依家出門租車咁多次都係直接同租車公司deal,租車網只用作參考。希望CH 今次冇金錢損失啦。

回覆 引用 TOP

真系好恐佈,我系冰島被人H&R最後交車都放抵萬五港元

附件

2019-1-13 07:56 PM

引用:
原帖由 mtchan 於 2019-1-13 07:56 PM 發表

真系好恐佈,我系冰島被人H&R最後交車都放抵萬五港元
師兄沒有買保險?

引用:
原帖由 windoz 於 2019-1-13 08:42 PM 發表

師兄沒有買保險?
當然有買,買左沙石同風沙險成2千幾元,不過無加超級碰撞險就中招

引用:
原帖由 mtchan 於 2019-1-14 00:19 發表

當然有買,買左沙石同風沙險成2千幾元,不過無加超級碰撞險就中招
咁最後係咪比墊底費

30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。