註冊 登入

[雀鳥] 我隻雞尾突然死左

我隻雞尾突然死左 E-mail 此主題給朋友

我隻雞尾鸚鵡係自來雀,上個月自己飛走左第二日又突然出現返係屋企門口,以為失以復得好開心。。。點知返來後開始生蛋,前晚生第4粒,今朝見佢籠底有血,擺住蛋既毛巾染晒血,pat pat 有血好似有d(肛門/肉之類) 跌左出來,無晒反應,好呆,企唔起,已經拎走佢d蛋等佢休息。初時以為佢太累,但一直都見佢唔食野挨埋一角,我媽下午飛的去睇醫生,臨落車聽到佢好大聲叫左兩下,震左震,去到獸醫填完表,我媽再摸下佢已經無反應了。。。我隻雞尾鸚鵡係自來雀,養左幾個月上個月飛走左,第二日又突然出現返係屋企門口,諗住好開心失而復得!佢返來後前排開始生蛋,前晚生第四粒,一直都仲好活躍,今朝突然見佢籠底有血,pat pat 有血,pat pat 附近好似肛門/子宮外露左,佢好呆,無精神,企唔起,初時以為佢太累就拎走佢d 蛋等佢休息,點知一路都唔食野唔郁,當時得我媽係屋企,我返緊工打左比幾間獸醫診所都唔睇鸚鵡,最後搵到荃灣但過左上午應診時間要等到3點半先應診,我媽飛的去,臨落車果陣隻雞尾好大聲叫左兩聲,震左一震,到我媽係診所填左表摸一摸佢已經無晒反應。。。。。。雖然養左唔耐,但都好傷心。。。希望佢係彩虹橋過得開心,有緣再聚!

回覆 引用 TOP

精選樓盤
失溫嗎?

💭🏴‍☠️
引用:
原帖由 打咩smoke 於 2019-1-12 04:03 PM 發表

失溫嗎?
我都唔清楚,以為卡蛋,但又摸唔到有蛋,佢每隔一陣又好用力好似想屙屎咁,唔明佢咩事走得咁突然,護士話想知原因要解剖,但唔想佢死左都再比人開刀囉

引用:
原帖由 Wanwan8789 於 2019-1-12 05:52 PM 發表

我都唔清楚,以為卡蛋,但又摸唔到有蛋,佢每隔一陣又好用力好似想屙屎咁,唔明佢咩事走得咁突然,護士話想知原因要解剖,但唔想佢死左都再比人開刀囉 ...
走左就算刺,唔好令佢走得咁辛苦,安息吧雞尾bb :(

💭🏴‍☠️
甘佢d生, 你會點處理?比專業人士布埋d蛋?

引用:
原帖由 打咩smoke 於 2019-1-13 02:39 AM 發表

走左就算刺,唔好令佢走得咁辛苦,安息吧雞尾bb :(
係,不過無能為力果種感覺好難受,好似眼白白睇住佢死! hk 好少獸醫會醫鸚鵡。。。九龍區搵唔到。。。

引用:
原帖由 SOHEUNG 於 2019-1-13 07:47 PM 發表

甘佢d生, 你會點處理?比專業人士布埋d蛋?
No la,  d蛋無受精架,佢無男朋友架。。。

回覆 引用 TOP

可能佢係男,接受唔到自己會生蛋,自殺死左

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Wanwan8789 於 2019-1-14 01:05 AM 發表

係,不過無能為力果種感覺好難受,好似眼白白睇住佢死! hk 好少獸醫會醫鸚鵡。。。九龍區搵唔到。。。
咁就咁埋左去喇?

💭🏴‍☠️

回覆 引用 TOP

可能出去受精後先回家

回覆 引用 TOP

RIP

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。