註冊 登入

[Q&A] 請問去縱X遊網買JR PASS, 使用日期應選哪一天?

請問去縱X遊網買JR PASS, 使用日期應選哪一天? E-mail 此主題給朋友

比如我2月1日到日本,即日去JR 綠色窗口憑香港買的電子票兌換票,並即時預訂特急車/新幹線指定席,
打算2月4日才啟用,用5日(2月4-8日)

咁我應喺網上填使用日期為2月1定係2月4日呢 ?

仲有,電子票好似有個號碼  可上JR 官網BOOK定位 ,咁如果係咁,張票嘅使用日期前係咪唔BOOK得 ?定無關係呢 ?

希望高人指點。格過價,北九州PASS佢比兩K都平(兩K買PASS無得用折扣碼),thanks

熱賣及精選
引用:
原帖由 18001800 於 2019-1-12 05:03 AM 發表

比如我2月1日到日本,即日去JR 綠色窗口憑香港買的電子票兌換票,並即時預訂特急車/新幹線指定席,

仲有,電子票好似有個號碼  可上JR 官網BOOK定位 ,咁如果係咁,張票嘅使用日期前係咪唔BOOK得 ?定無關係呢 ?

希望高人指點。格過價,北九州PASS佢比兩K都平( ...
我宜家喺九州 我用Kxxxk買
日子我亂填
去到換證同佢講你要邊日開始就得
(當然你要係個兌換限期內,我都唔記得幾長了)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 18001800 於 2019-1-12 05:03 發表

仲有,電子票好似有個號碼  可上JR 官網BOOK定位 ,咁如果係咁,張票嘅使用日期前係咪唔BOOK得 ?定無關係呢 ?

字面意思就系正解
使用日期 唔系 換領日期

回覆 引用 TOP

我有一張還未使用朋的兌換證(eMCO),證上根本沒有兌換日期或使用日期,只有一個發證日期(issued date),並要求必須在此日期後三個月內兌換。
所以在網上買證時,填什麼並不很重要,它只是用以確定是在三個月內,證仍有效,可以隨時兌換。
至於網上訂位,只要兌換證有效就可以訂,訂了位但如果實體火車證到時已失效都不能用,票亦不能退,所以系統check不check都沒所謂。

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-1-12 10:43 AM 發表

我有一張還未使用朋的兌換證(eMCO),證上根本沒有兌換日期或使用日期,只有一個發證日期(issued date),並要求必須在此日期後三個月內兌換。
所以在網上買證時,填什麼並不很重要,它只是用以確定是在三個月內,證仍有效,可以隨時兌換。
至於網上訂位,只要兌換證有效就可以訂,訂了位但如果實體火車證到時已失效都不能用,票亦不能退,所以系統check不check都沒所謂。
...
原來如此
那麼比如我實際2月4日用到2月8日

網上買票使用日期寫早d有冇著數?可能我可憑號碼在出港訂定位?

反正現在立即出票,三個月內有效的條件已符合。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wahcli 於 2019-1-12 10:43 AM 發表

...
你好,我見你在台灣e字頭網站訂jr pass,是否較香港平?
反正也是e ticket,港人也可用?持特區護照

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 18001800 於 2019-1-12 05:03 AM 發表

仲有,電子票好似有個號碼  可上JR 官網BOOK定位 ,咁如果係咁,張票嘅使用日期前係咪唔BOOK得 ?定無關係呢 ?

正路填2月4日為使用日期。(其實不太關係)
不過JR都有幾間公司經營,不同公司的網上劃位都有不同政策,特別是區域性PASS。
據知JR九州網上劃位要加錢,每張1000日元。
JR西日本並非每種PASS都可網上劃位,JR東海就不太聽聞可網上劃位。
當然可能我孤陋寡聞都未定,其他網友可指正。

引用:

就算你有 pass號碼上網訂位要用信用卡預約!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 IAmChinese1965 於 2019-1-12 11:55 AM 發表

不過JR都有幾間公司經營,不同公司的網上劃位都有不同政策,特別是區域性PASS。
JR西日本並非每種PASS都可網上劃位,JR東海就不太聽聞可網上劃位。
當然可能我孤陋寡聞都未定,其他網友可指正。 ...
我想買嘅係北九州5日pass,10000yen果隻

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 IAmChinese1965 於 2019-1-12 11:55 AM 發表

當然可能我孤陋寡聞都未定,其他網友可指正。 ...
我知要加1000yen,不過if 事先係網上check定多唔多位先決定早唔早啲喺香港劃定,會安心d
雖然我唔係搭由布院之森
但係都驚啲假日特急無位

引用:
原帖由 18001800 於 2019-1-12 12:22 PM 發表

我知要加1000yen,不過if 事先係網上check定多唔多位先決定早唔早啲喺香港劃定,會安心d
雖然我唔係搭由布院之森
但係都驚啲假日特急無位
九州唔使驚冇位啦!特別係你1號可以劃定4號,冇可能冇位,使乜要俾呢1000yen!

引用:
原帖由 mikasa 於 2019-1-12 12:32 PM 發表

九州唔使驚冇位啦!特別係你1號可以劃定4號,冇可能冇位,使乜要俾呢1000yen!
當做買1000円的保險。
印像中有網友 常常教人咁做。
到個個都咁樣嘅時候,你唔咁樣做冇飛嘅機會就越嚟越大
我記得好耐以前係編兩套以上行程去解決呢個問題。

引用:
原帖由 mikasa 於 2019-1-12 12:32 PM 發表

由布院之森之類,好早就滿
阿蘇橫斷特急唔知情況

引用:
原帖由 18001800 於 2019-1-12 12:42 PM 發表

由布院之森之類,好早就滿
阿蘇橫斷特急唔知情況
幾日前就滿? 由布院之森我以前搭過三幾次就唔滿,但近期就冇搭過,不過我唔相信早3日去劃位都冇位,除非你一定要揀頭卡車。

回覆 引用 TOP

原來如此

網上有人話2,3星期前就book滿

21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。