註冊 登入

[綜合資訊] 買機票一問....

買機票一問.... E-mail 此主題給朋友

話說小弟打算3月底去名古屋....
所以最近又上網開始買機票
目前見到22~28號...
快運做緊19XX..國泰要到56XX
(去程都係10點上下飛,回程都係下午4~5點飛...直飛)
如果推到27號先出發國泰就可以做到43XX

其實之前去日本都係坐廉航...
又有D心動想坐下傳統航空公司..
問題係...
如果以兩間都無特價黎講...
正常國泰/傳統航空公司會貴廉航幾多左右????
PS:至少可以自己有個數可以衡量下...
PS2:唔洗平..我係唔想買得特別貴而已....

熱賣及精選
[quote]原帖由 443152 於 2019-1-12 11:52 AM 發表

... 快運做緊19XX..國泰要到56XX (去程都係10點上下飛, 回程都係下午4~5點飛...直飛) .../quote]個人意見, 相同條件下, 廉航包埋自己需要的行李費之後(飛機餐不是每個人都需要) 如果價錢係傳統航空 70% 係冇吸引力, 50% 的話就會積極考慮.

引用:
原帖由 443152 於 2019-1-12 11:52 AM 發表

問題係...
正常國泰/傳統航空公司會貴廉航幾多 ...
廉航也可以貴過傳統航空公司班機
明年1月頭平日來回
快運標價也有$5xxx/程🤫

引用:
原帖由 PU1997 於 2019-1-12 12:29 PM 發表

[quote]原帖由 443152 於 2019-1-12 11:52 AM 發表

... 快運做緊19XX..國泰要到56XX (去程都係10點上下飛, 回程都係下午4~5點飛...直飛) .../quote]個人意見, 相同條件下, 廉航包埋自己需要的行李費之後(飛機餐不是每個人都需要) 如果 ...
我無理解錯的話...
你係指廉航機票+行李之後既費用...
如果平傳統公司一半先會考慮??
我應該無理解錯??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 man30 於 2019-1-12 12:32 PM 發表

廉航也可以貴過傳統航空公司班機
明年1月頭平日來回
快運標價也有$5xxx/程🤫
我當然明白..但正常大致上應該係廉航比較便宜吧?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 443152 於 2019-1-12 11:52 AM 發表

問題係...
正常國泰/傳統航空公司會貴廉航幾多 ...
4300-5600都太貴啦 坐果一陣
快運平2千幾可以用黎租2-3晚洒店了

引用:
原帖由 gigi2018 於 2019-1-12 02:05 PM 發表

4300-5600都太貴啦 坐果一陣
快運平2千幾可以用黎租2-3晚洒店了
咁正常國泰去名古屋做開幾錢???

引用:
原帖由 443152 於 2019-1-12 03:23 PM 發表

以對上五年來講, 淡季連稅約 $2.7~3K, 就算係什麼扮 Fan 的 Fare, 都要大約 2.6K.
旺季....一個 Double 吧, 管理層炒燶期油, 大家要幫忙幫忙呀.

引用:
原帖由 PU1997 於 2019-1-12 03:52 PM 發表

以對上五年來講, 淡季連稅約 $2.7~3K, 就算係什麼扮 Fan 的 Fare, 都要大約 2.6K.
旺季....一個 Double 吧, 管理層炒燶期油, 大家要幫忙幫忙呀.
3月底算旺定淡..唔係櫻花咩orz?

引用:
原帖由 443152 於 2019-1-12 03:23 PM 發表

你係要堅持搭國泰就去永安app買套票6000左右包四晚酒店
其實你個日子絕對唔會係旺季價錢 我都買咗四月頭去名古屋 我買嗰時你個日子係比我嘅日子平好多
Cx去名古屋三個幾鐘 我頂多比$3000佢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 443152 於 2019-1-12 04:04 PM 發表

3月底算旺定淡..唔係櫻花咩orz?
三月底冇紅假, 一定係淡季價錢, 日本櫻花季節只影響當地酒店價錢, 同香港出發機票冇關係.
問題係只剩兩個月時間, 有平飛, 都一早被掃光, 要現在再搵到平機票係有難度.

引用:
原帖由 PU1997 於 2019-1-12 03:52 PM 發表

點幫都係一q清袋啦

引用:
原帖由 PU1997 於 2019-1-12 04:20 PM 發表

三月底冇紅假, 一定係淡季價錢, 日本櫻花季節只影響當地酒店價錢, 同香港出發機票冇關係.
問題係只剩兩個月時間, 有平飛, 都一早被掃光, 要現在再搵到平機票係有難度. ...
如果好似你地咁講國泰43XX都係貴...
咁可能真係要搭快運19XX~22XX
PS:唔洗平但唔想買貴而已.....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 443152 於 12/1/2019 15:23 發表

同一班機票會越賣越貴,跟本沒有標準價格,幾貴都得只要有市場就行了!
所以就算班機FULL晒,你有錢去到機場一樣會有位的。

呢條數學題,精算師都未必識計

回覆 引用 TOP

41 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。