註冊 登入

新手求救,熊貓鼠養法

新手求救,熊貓鼠養法 E-mail 此主題給朋友

小妹由8吋缸轉訂製28x5x8吋小型長缸個半月,近日繼連死去3條熊貓鼠,目測有溶鬚跡象,鰭邊綑有白邊,餘下鼠魚看似沒有活力及胃口,懇請高手賜教>.<~
缸中無底砂底泥只有陀草x5, 藻球x2, 火山石x1.....
缸內飼養:
小新燈x20
Q版鳳凰x5
孔雀x4
藍眼燈x1
熊貓鼠x5
藍眼大帆胡子x2
自知超養^^".....所以過濾用銀箭120外掛,入水口一塊生化綿,出水口配原裝過濾棉連活性碳,中間其餘位置放滿生物環,另加2個水妖,暖管溫度調教25度,魚缸燈每晚大約開4個多小時,純粹觀賞魚時用.....
大約2天吸一次缸底便便,再加回同等隔夜水量,每星期更換1/4水,早晚各一次餵食,另外近期每次餵食時均會出現短期少白濁,請問原因何在?
剛測試ph值約6.5.....亞硝酸鹽約0.01.....不知有否錯漏故上傳檢測圖片,有勞各高手指點迷津。

附件

2019-1-12 07:00 PM

回覆 引用 TOP

精選樓盤
28吋用一個掛濾?個掛濾放到幾多濾材?有心養加個好啲既濾桶,加左後攞走埋啲水妖,空間大啲

回覆 引用 TOP

會唔會系本身入魚時魚㔾有病,成缸傳染?

回覆 引用 TOP

繼續死死下就唔死

回覆 引用 TOP

開缸個半月 未算完全穩定
你個缸比較長,而且得一個掛濾,最好真要兩個過濾器先得。  或者換個大D濾桶。。

回覆 引用 TOP

NO2 應該要0 , 你缸量36L用掛濾120/L 水循環唔夠,活性碳唔可以放太耐,見你個缸左手邊有位,買個濾筒仔養多啲硝化箘啦

回覆 引用 TOP

我自己長期的話就會直接換個大濾桶,在魚缸一邊入一邊出水作循環 ,魚缸長,掛濾起唔到水大循環作用,等於你掛濾對面果邊既水起唔到循環。

咁我留意下點改善個過濾,多謝各高手賜教^^~

回覆 引用 TOP

小弟數月前過濾唔夠力,水版有師姐介紹Exxxx的Compact 60或Compact 40濾桶,可放在缸邊檯面,好方便。

Compact 60濾材容量大d,缸邊夠高就用60好d。😊

引用:
原帖由 珍惜郊野公園 於 2019-1-13 07:02 PM 發表

小弟數月前過濾唔夠力,水版有師姐介紹Exxxx的Compact 60或Compact 40濾桶,可放在缸邊檯面,好方便。

Compact 60濾材容量大d,缸邊夠高就用60好d。😊
我個 Compact60  用左4/5個月 吸出水明顯弱咗好多。

引用:
原帖由 fung86 於 2019-1-14 12:09 PM 發表

我個 Compact60  用左4/5個月 吸出水明顯弱咗好多。
借問聲吸出水弱咗係濾材定濾桶問題?
照計冇理由得4-5個月壽命?

引用:
原帖由 fung86 於 2019-1-13 09:38 AM 發表

我自己長期的話就會直接換個大濾桶,在魚缸一邊入一邊出水作循環 ,魚缸長,掛濾起唔到水大循環作用,等於你掛濾對面果邊既水起唔到循環。
我都有考慮過水流問題,所以右邊外掛靠魚缸正面向左出水,而左邊水妖靠魚缸背面向右出水帶動水流循環.....
另外想請問如果改用濾桶,仲需要另外打氧嗎?

引用:
原帖由 雪雪子 於 2019-1-14 09:38 PM 發表

我都有考慮過水流問題,所以右邊外掛靠魚缸正面向左出水,而左邊水妖靠魚缸背面向右出水帶動水流循環.....
另外想請問如果改用濾桶,仲需要另外打氧嗎? ...
要 我個缸大你小小都係長形的 用緊一個濾桶兩個前置加一個掛濾 水流岩的話其實唔洗人手吸屎 因為全部都比過濾吸哂

引用:
原帖由 雪雪子 於 2019-1-14 09:38 PM 發表

另外想請問如果改用濾桶,仲需要另外打氧嗎? ...
小弟覺得過濾與氣泵功效不同,而且硝化菌好氧,便便亦會消耗氧,所以要繼續打氣。

回覆 引用 TOP

過瀘棉要換和洗!唔係你D水唔靚!

回覆 引用 TOP

31 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。