註冊 登入

裸辭為休息下

裸辭為休息下 E-mail 此主題給朋友

積極考慮中 工作太大壓力 而家高齡產婦了 想抖抖養好身子生仔
經濟有壓力 但一年半載 問題不大

成日聽報導講d人點放棄工作 追求自我 其實有無人係後悔的?

好定唔好 過來人可分享一下嗎?
謝謝!

精選樓盤
睇你有無家底、積蓄
窮人只能做到死那一日
不能休息

回覆 引用 TOP

既然經濟問題不大,可以..

回覆 引用 TOP

最緊要有PlanB同PlanC
引用:
原帖由 我係乜乜乜 於 2019-1-12 09:16 PM 發表

積極考慮中 工作太大壓力 而家高齡產婦了 想抖抖養好身子生仔

謝謝! ...

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○ | 香港特區政府忠告市民: 吸菸可引致陽萎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我係乜乜乜 於 2019-1-12 09:16 PM 發表

謝謝! ...
我識有人咁做。結果,有人無悔,活得比以前更好;但亦有人後悔,結果 hae 幾年後重投另一行業。

其實,我既體會係,萬般皆是命。

「給我三千城管兵,一定收回釣魚島,給我五百貪腐官,保證吃垮小日本。」
引用:

謝謝! ...
香港地真係好慘,做生做死唔知咩事。

回覆 引用 TOP

抖一年半載未必陀到b生埋出黎
如果三四年唔做野都無壓力先諗祼辭啦

同埋想生b既
最好有分工
甘先有有薪產假

如果呢分工太辛苦
轉一分無甘辛苦既啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2019-1-13 06:44 AM 發表

我識有人咁做。結果,有人無悔,活得比以前更好;但亦有人後悔,結果 hae 幾年後重投另一行業。

其實,我既體會係,萬般皆是命。
除左金錢問題外
hr或香港職場原則係career path唔可以斷

回覆 引用 TOP

引用:

謝謝! ...
其實工作壓力太大可以轉工,但如果您係高齡產婦,咁就更加要賺錢同埋轉工。唔會唔做嘢,否則出返來做,無人會再請您,變相提早退休。

回覆 引用 TOP

如果身體太差都唔好貪有薪產假,我諗無公司會想請個人返黎就好快要生仔又成日請假,新公司又唔知咩環境。唔返工有bb 仲可以輕鬆養胎,但唔好純hea, 容易胡思亂想,休息期間都要搵野學下自我增值。我覺得要搵返份工唔難,只係人工福利侍遇未必有現在咁好,睇你自己咩要求

回覆 引用 TOP

無錢真係吾好生仔呀

你話你係高齡產婦,咁就休息下唔好做了,以免壓力影響個胎

回覆 引用 TOP

支持!为自己而活。錯過了生育時機就追唔返。錢,大把機會揾。

回覆 引用 TOP

引用:

謝謝! ...
資料太少,好難比意見。

1年半載會否用左好多儲蓄?bb出世需花好多錢,日後會更多,有無為bb做好計劃?

回覆 引用 TOP

引用:

謝謝! ...
老公養

回覆 引用 TOP

62 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。