註冊 登入

[其他] 極度火滖的中旅台山中伏兩天團

極度火滖的中旅台山中伏兩天團 E-mail 此主題給朋友

本人發給中旅的申訴

本人同女友參加你們的兩日台山之旅,出發日期是2018年12月29日。本人以為中旅舉辦的國內旅遊團是信心保證,結果經歷一次極度失望之旅,本人一向什少網上發言,但真係不吹不快,食物質素唔高已經算,最大問題係我哋連一個見點都無行過。兩日安排了五個景點,除了第一個景點咀香園都叫做合格,其餘四個揾笨到飛起,第二個蘆薈大觀園,就係放你入房sell 蘆薈產品,第三個景點:湯氏健康藥廠,原來係參觀藥廠,第四景點: 沉香國藝館,原來係sell 沉香同救命丸,仲要一班大媽追埋上旅遊車繼續sell, 疲勞轟炸到有部分團友投降買產品啲大媽先肯落車; 最後景點:蒙古包,又係sell 胺肌酸藥丸; 想問呢個係咩團,根本係強迫購物團,住果間酒店爛爛殘殘,我屋企仲舒服過佢(本人絕不富有),間房見到都唔開胃,同女友買左兩支啤酒係房飲,已經成為全日最開心嘅節目,但可能太攰,本人同女友都好好訓,張床同地板差唔多硬,我都唔明自己點解咁好訓,否則實眼光光望天光。去完我完全講唔出台山係咩,有咩特色景點。總括而言就係一個強迫港人內地購物團,呢啲事竟然發生係中旅行程上,我覺得不可思議。我一定會將呢單嘢同身邊人分享,等佢哋唔好中招。我已留真電話,歡迎打比我大家討論下,你有本事可以講服我話呢一個係精彩充實嘅旅行團,我願意再出post同你道歉。我會將呢篇心得係不同討論區,網站同人分享。 我叫Nick

熱賣及精選
凡任何國內團無寫明(純玩) 就是購物團。佢寫的景點就是購物地方

各大旅社例如康仔。新仔 星仔美仔一樣有呢D團

記住要報純玩

抵玩團都是購物

引用:
原帖由 wongsocow 於 2019-1-12 10:20 PM 發表

凡任何國內團無寫明(純玩) 就是購物團。佢寫的景點就是購物地方

各大旅社例如康仔。新仔 星仔美仔一樣有呢D團

記住要報純玩

抵玩團都是購物
謝師兄提點。

回覆 引用 TOP

同你一樣的購物2天團。如報一些小旅行社例如 领華。可能团费只是69元或29元。你可去佢個纲望下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nickynicky0 於 2019-1-12 10:04 PM 發表

本人發給中旅的申訴

本人同女友參加你們的兩日台山之旅,出發日期是2018年12月29日。本人以為中旅舉辦的國內旅遊團是信心保證,結果經歷一次極度失望之旅,本人一向什少網上發言,但真係不吹不快,食物質素唔高已經算,最大問題係我哋連一個見點都無行過。兩日安排了五個景點,除了第一個景點咀香園都叫做合格,其餘四個揾笨到飛起,第二個蘆薈大觀園,就係放你入房sell 蘆薈產品,第三個景點:湯氏健康藥廠, ...
請上載行程表和價錢參考吓

純玩團一樣有購物點。
就算自由行,好多大景點都一樣局你行購物點,大陸旅行就要預左同埋要小心。

引用:
原帖由 weisacmei 於 2019-1-12 11:11 PM 發表

請上載行程表和價錢參考吓
價錢$600每人,行程找不到,可能下架了

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-1-12 11:18 PM 發表

純玩團一樣有購物點。
就算自由行,好多大景點都一樣局你行購物點,大陸旅行就要預左同埋要小心。
本身對中旅幾好印象,現在好討厭

引用:
原帖由 nickynicky0 於 2019-1-12 11:48 PM 發表

價錢$600每人,行程找不到,可能下架了
好貴喎!就算住五星級酒店都唔啱數!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nickynicky0 於 2019-1-12 11:50 PM 發表

本身對中旅幾好印象,現在好討厭
基本上,9成國內旅行團都係咁,你既好印象既點得返來?😂

什麼叫做景點你自己都搞不清楚就喺度怨人。
你所謂的景點,係人都知道係購物地方啦。
人哋行程寫得咁清楚,你自己矇查查就唔好喺度怨人

"三個景點:湯氏健康藥廠,原來係參觀藥廠"..…
都講明係藥廠,吾通去湖境山色?

回覆 引用 TOP

人生唯一一次跟團就是20幾年前大航徦期去肇慶,連導遊小費160一個人,那時因為同內地女朋友一起去,諗住唔怕公安查房,點知全程購物,唔到夜晚11點唔返酒店,有2餐同2個景點自費,已經同導遊講好第二朝不用叫我,因為中午飯在酒店吃,他同意,點知第二日早上六點打電話講全團人等我們2個,為有焗住去,最後比疲勞轟炸買了$3000幾元垃圾之後再無跟過一次團,全部自由行

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-1-13 12:13 AM 發表

基本上,9成國內旅行團都係咁,你既好印象既點得返來?😂
之前跟美達,完全無迫購,行好多景點。酒店亦ok. 所以覺得中旅都應該唔差

引用:
原帖由 FATBOY19700331 於 2019-1-13 06:59 AM 發表

人生唯一一次跟團就是20幾年前大航徦期去肇慶,連導遊小費160一個人,那時因為同內地女朋友一起去,諗住唔怕公安查房,點知全程購物,唔到夜晚11點唔返酒店,有2餐同2個景點自費,已經同導遊講好第二朝不用叫我,因為中午飯在酒店吃,他同意,點知第二日早上六點打電話講全團人等我們2個,為有焗住去,最後比疲勞轟炸買了$3000幾元垃圾之後再無跟過一次團,全部自由行: ...
真係好易中伏

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。