註冊 登入

[Q&A] 澳門的士佬不願意按錶收費可以點做?

坐巴士

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 fb7b48167ba676 於 2019-1-13 12:33 AM 發表

琴晚一個人去澳門玩,響蓮花口岸上左部的士,正常按錶收費70蚊有找既路程,個司機居然夠膽開口話收我150,叫佢停車俾我落車坐過第二部的士佢又唔停,直至我影哂佢車牌同車頭張證件話要報警佢先死死地氣襟個錶開始計錢

自此以後,只要有其他選擇,我響澳門都唔會再坐的士 ...
抄低資料, 電郵向交通事務局投訴, 佢地會處理的, 之前試過, 結果有收到回覆, 告知已經向司機展開行政處罰程序 (大約需時11個月)

引用:
原帖由 401 於 2019-1-15 09:34 AM 發表

抄低資料, 電郵向交通事務局投訴, 佢地會處理的, 之前試過, 結果有收到回覆, 告知已經向司機展開行政處罰程序 (大約需時11個月)
據說行政處罰少少錢,跟住就可以繼續開工揾銀,唔知現在仲係咪咁?

引用:
原帖由 qgal 於 2019-1-15 12:45 PM 發表

據說行政處罰少少錢,跟住就可以繼續開工揾銀,唔知現在仲係咪咁?
唔知...........但消費者零容忍, 機關也有做野, 點都有阻嚇作用

回覆 引用 TOP

亂收費

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungzi1986 於 2019-1-14 12:28 AM 發表

報治安警。
澳門唔可以影鳩人 拍人片 話有肖像權 私隱權 果d法律保護
right

切勿拍片, 拍照
澳門議員提醒市民切勿拍
黑的有意令乘客 拍片 犯上 罪行 , 到了警察局  macau 警察便沒收手機, 還會問話好多個小時 客人只好賠錢給黑的了事
否則還要上庭...問你死未
反而黑的濫收車資   , 指示罰款了事

踢爆男扮女尋獵物:
該facebook專頁 「倫敦金騙案」、「香港倫敦金騙案」,於2016年9月設立,自稱是金融公司,網頁羅列數十名涉以美女計𠱁苦主買倫敦金的美女相及資料。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 numan123 於 2019-1-13 05:27 PM 發表

我前日係外港搭的士去葡國領事館,個的士司機幾好禮貌。我久不久都會係澳門搭的士,無試過唔按錶(可能時段問題),間中都有禮貌嘅司機。 不過繞遠路嘅司機就間中遇到。 ...
5-6年, 没搭黑的

上個月, 趕時間,從氹仔去科技大學, 沒按錶收費  便說是36元我給了40元便下車
再過一星期  兩個人坐 黑的, 由氹仔去科技大學
這次按錶收費是27元

踢爆男扮女尋獵物:
該facebook專頁 「倫敦金騙案」、「香港倫敦金騙案」,於2016年9月設立,自稱是金融公司,網頁羅列數十名涉以美女計𠱁苦主買倫敦金的美女相及資料。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb7b48167ba676 於 2019-1-13 12:33 AM 發表

琴晚一個人去澳門玩,響蓮花口岸上左部的士,正常按錶收費70蚊有找既路程,個司機居然夠膽開口話收我150,叫佢停車俾我落車坐過第二部的士佢又唔停,直至我影哂佢車牌同車頭張證件話要報警佢先死死地氣襟個錶開始計錢

自此以後,只要有其他選擇,我響澳門都唔會再坐的士 ...
你無拍佢片, 證明你識嘢

http://hd.stheadline.com/amp/news/daily/hk/717586/
澳門的士新犯案手法 誘乘客拍照告不法盜錄

踢爆男扮女尋獵物:

回覆 引用 TOP

有次公幹去碼頭做野(如冇記錯係14號),個的士佬車我去16浦附近放低我,叫我自己行去,話嗰度的士唔入得,我對佢講嘅野好懷疑,但佢停左車我唯有落車。

結果行去用左10分鐘,仲要自己搵,咁我使乜搭的士?

然後發現碼頭對出條街已有的士出入,明顯頭先個的士佬耍我。

引用:
原帖由 一人行 於 2019-1-21 02:08 AM 發表

有次公幹去碼頭做野(如冇記錯係14號),個的士佬車我去16浦附近放低我,叫我自己行去,話嗰度的士唔入得,我對佢講嘅野好懷疑,但佢停左車我唯有落車。

結果行去用左10分鐘,仲要自己搵,咁我使乜搭的士?

然後發現碼頭對出條街已有的士出入,明顯頭先個的士佬耍我。 ...
so, 5-6 冇坐過澳門黑的
因為上兩個星期約咗人
佢去左外港码頭, 所以搭咗黑色 , 一坐即收貴

踢爆男扮女尋獵物:

回覆 引用 TOP

下次問佢想罰1千定照錶收

Btw 澳門黑的問題好嚴重,政府解決唔到的

經歷這個你 活成這個我 細數自己~!!!

回覆 引用 TOP

澳門D的士佬好Q串有好多

回覆 引用 TOP

【轉貼】宰客不成功 設局害乘客

宰客失敗愈玩愈大

事緣一名有38次的士違規前科(包括拒載及濫收車資)的30歲姓吳的士司機,上周五(25日)晚上7時許於路氹城接載四名內地乘客,目的地是關閘廣場。吳男開車後不久,向四人表示車資要澳門幣300元,四人當場拒絕。

吳男見訛詐不成功,直接將的士駛回路氹城上車原點,之後懶理四人抱怨,聲稱內急要往廁所,隨即下車。四人見吳男態度惡劣,雖然其時的士車門並沒有上鎖,但四人不甘被戲耍一番,有人於是取下吳男放在車頭的工作證,用手機攝下工作證的頭像及姓名等資料。

惡人先報警

吳男返回的士時,四人剛下車不久,吳男見白忙一輪心有不甘,又見車頭工作證被人移動過,高聲向四人呼叫要報警,指四人盜竊其財物。就在四人驚愕於的士司機蠻橫無理之際,在附近娛樂場執勤的治安警迅速趕至,而吳男亦趁這短暫時間飛快製造假證,把工作證藏在副駕駛座位地毯下方,又把車廂內錢包的1,000元自行藏起。

司機「快勞」厚過電話簿

治安警到場調查時,吳男向治安警表示失去工作證及1,000元現金,四名乘客聞言連聲駁斥吳男胡言陷害,還擊指吳男濫收車資,承認曾移動過其工作證及拍攝,打算作為日後投訴吳男之用。

雙方各執一詞,惟治安警「心水清」馬上向治安警察局交通廳索取吳男過往紀錄,發現此君違規累累達38次之多,全是濫收車資及拒載等惡劣前科,加上吳男口供不可信,四人偷取其工作證並無用處。

https://www.exmoo.com/article/94549.html

引用:
原帖由 qgal 於 2019-1-29 22:14 發表

【轉貼】宰客不成功 設局害乘客

宰客失敗愈玩愈大

事緣一名有38次的士違規前科(包括拒載及濫收車資)的30歲姓吳的士司機,上周五(25日)晚上7時許於路氹城接載四名內地乘客,目的地是關閘廣場。吳男開車後不久,向四人表示車資要澳門幣300元,四人當場拒絕。

吳男見訛詐不成功,直接將的士駛回路氹城上車原點,之後懶理四人抱怨,聲稱內急要往廁所,隨即下車。四人見吳男態度惡劣,雖然其時的士 ...
唔明既然的士司機個底已經花得咁緊要,點解仲唔直接將佢釘牌呢?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。