註冊 登入

還股海迷途一個公道.....(長文)

本主題由 yugo135 於 2019-1-14 04:55 PM 移動

還股海迷途一個公道.....(長文) E-mail 此主題給朋友

股海話坐定定,捱價都唔係新鮮事.
之不過佢有時回應呢,"今年(2018年)年頭計仲係賺"

都有唔少師兄做過記錄出過post, 十月十一月跟股海操作既係蝕好多.
我有個想法想求証, 係唔係2018年年頭跟係有賺?   

2018年股海係有大賺大蝕,有左一巴右一巴,
當然你蝕既唔跟賺既跟,就無得計啦,咁幾時開始長跟股海操作係最後至今有賺呢?

研究得幾個月對股海同佢支持者唔公道, 而宜家佢話沽緊捱緊既操作未平就唔好計佢
股海係2018年3月開《有緣相聚》至今, 之前2018年可以搵到最早係1月29號 《大市討論區》股海有講佢既操作.

附圖係我由《大市討論區》及《有緣相聚》一個個股海出post咁睇, 記錄哂2018年1月29號開始有出post既期指操作. (其他道期,7200,700操作唔紀錄啦)
當中有出post日期,出post操作點數,每個平倉以6張大期計算既期指賺蝕點數同賺蝕金額 (因為股海有時大注3大期,有時大大注6大期,(9月話大長沽就多數用6大期做) 有時細注1,2張, 所以方便比較一併用6大期計算所蝕點數同賺蝕金額. 即如3大期賺1000點, 以6張大期計算就賺500點咁, 咁賺既金額都一樣)

2018年1月29號第一個操作33300沽,
到2019年1月5號25960全平恒期好倉, 當中係有118個平倉操作.
無錯,頭2,3,4月係中唔少點數(雖然3大期大注),
5月蝕6月都打到個和,
7月大蝕既8,9月追返有餘, 不過9月大賺既10月又嘔返哂出嚟.
11月賺既12月又嘔突.

咁,幾時開始長跟股海操作既先有賺?
2018年1月29號到2019年1月5號當中係有118個平倉操作,
即你可以2018年1月29號第1個操作時間點33300沽開始長跟至今, 又或可以只跟咗第118個操作12月31號反手揸到1月5號平倉賺145點,
咁118個唔同時間點開始長跟,有幾多個到宜家係有正回報呢?  係62個, 即係你先定後長跟股海買, 係有一半多少少係有正回報咋.

咁唔同時間點開始長跟,有幾多個到宜家係有賺500點(以6大期計)以上呢? 畢竟唔計佢宜家開既淡倉都捱幾百點, 又何況你跟人玩成一年都只係賺幾百點都唔係乜成積吧?    係得返36個, 118個中既三成. 即係七成時間點跟都係蝕或賺雞水咁多.
而呢36個時間,其實係有24個都係未開《有緣相聚》既之前,《大市討論區》就長跟股海先得,
(當然啦2,3月以6大期計都共賺2300點,當時股海仲係3大期落注添,
不過咁,2,3月大落大上咁大波幅,而2,3月股海都唔係一帆風順,2月5以為插完反手揸,估錯反彈位,以6大期計蝕810點先反手再沽)

而12個開咗《有緣相聚》後長跟都有肉食既時間點,都係講緊避得到蝕既左一巴右一巴之後先跟,咁咪開始長跟有肉食囉.
(好似避哂7月上中旬既蝕先長跟, 避到7月31大大注揸而蝕885點之後長跟, 避到9月4-5號左一巴右一巴共蝕837點之後先長跟, 又或避到10月尾24605沽齊6注到11月5號25865止淡反手蝕1260點後先跟, 咁咪可以有肉食)

有幾多個到宜家係有賺1000點(以6大期計)以上呢? 118個時間點中既16個, 仲要係14個都係2018年3月1號前開始跟!
賺2000點(以6大期計)以上呢? 118個時間點中既6個, 仲要係全部都係2月就開始跟!

係架! 2月頭長跟至今係有最多2626點賺架,6大期計咪共賺78萬8千? 好勁咁喎
但係2,3月6大期計都賺咗2308點喎, 咁長跟法,4月至今9個月,大上大落,左一巴右一巴捉轉角位,都係賺多326點咋 (唔計佢宜家25925沽捱緊,計埋很百幾點咋)

還股海一個公道, 未開《有緣相聚》之前, 跟佢上年年頭2月開始買既, 係有賺架!! 6大期一年賺78萬8, 不過大部分都係靠2,3月大賺既.

不過開《有緣相聚》之後先長跟有肉食? 好彩避到大蝕既咪得, 否則上上落落無賺過! 大蝕你先跟就....(好似你10月3號先跟,食中哂d大蝕,至今最多蝕2650點, 三個月6大期你係蝕79萬5的) IFC見

你守得到之後好似2018年2月插3千7,又彈一半既市況出現, 而股海捉得中大大注 (唔好好似10月咁插3千不過捉錯哂), 咁咪可以反敗為勝囉

附件

Oct-Dec 2018.jpg (137.93 KB)

2019-1-14 04:30 PM

Oct-Dec 2018

Oct-Dec 2018.jpg

Aug-Sept 2018.jpg (126.51 KB)

Aug-Sept 2018

Aug-Sept 2018.jpg

Jun-Aug 2018.jpg (133.27 KB)

Jun-Aug 2018

Jun-Aug 2018.jpg

Mar-Jun 2018.jpg (138.04 KB)

Mar-Jun 2018

Mar-Jun 2018.jpg

Feb-Mar 2018.jpg (103.81 KB)

Feb-Mar 2018

Feb-Mar 2018.jpg

熱賣及精選
嘥咁多時間做咁多嘢研究個廢物

引用:
原帖由 Faiz_2 於 2019-1-14 04:31 PM 發表

嘥咁多時間做咁多嘢研究個廢物
嘥咁多時間係討論區睇一個唔認錯既人

引用:
原帖由 殺神軍團 於 2019-1-14 04:38 PM 發表

嘥咁多時間係討論區睇一個唔認錯既人
白字黑字紀錄,有錯都無得唔認吧
(我抄錯定老作,有哂時間點數大家可以check)

何為錯?股海話年頭長買係賺,無錯。十月跟佢可以蝕到上ifc,又無錯。

自有公論吧!

你用D時間研究下股市好過研究D廢物啦

引用:
原帖由 samsonism 於 2019-1-14 04:52 PM 發表

白字黑字紀錄,有錯都無得唔認吧
(我抄錯定老作,有哂時間點數大家可以check)

何為錯?股海話年頭長買係賺,無錯。十月跟佢可以蝕到上ifc,又無錯。

自有公論吧! ...
其實樓主嘥咁多時間去跟人地抄股,其實有無好好反省下自己呢?

🐑🐑

引用:
原帖由 殺神軍團 於 2019-1-14 04:55 PM 發表

其實樓主嘥咁多時間去跟人地抄股,其實有無好好反省下自己呢?

🐑🐑
我都無跟佢抄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 samsonism 於 2019-1-14 04:30 PM 發表

都有唔少師兄做過記錄出過post, 十月十一月跟股海操作既係蝕好多.

當然你蝕既唔跟賺既 ...
好有心機

回覆 引用 TOP

金融區就咁話股海係燈神就得,認真研究就被調嚟吹水區咁得意嘅

美股22000沽到25000唔洗計呀?

引用:
原帖由 samsonism 於 2019-1-14 04:30 PM 發表

當然你蝕既唔跟賺既 ...
2017年10月入市,虧慘了

引用:
原帖由 been6224 於 2019-1-14 07:30 PM 發表

美股22000沽到25000唔洗計呀?
記錄埋果又要花心神,算啦,大期記錄詳細都好夠

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 用心用情用愛 於 2019-1-14 07:38 PM 發表

2017年10月入市,虧慘了
我無研究到2017年咁遠了

回覆 引用 TOP

盲撐定盲插股海嘅,了解多啲無壞。
唔好偏聽,盲撐嘅係要知股海成日話 平淡/好反手 其實成日係止蝕,話會輸粒糖贏間廠又係唔係?
盲插嘅,只睇十月十一月就唔係好公平,之前係有賺嘅時候。

引用:
原帖由 股壇小丑1 於 2019-1-14 04:54 PM 發表

你用D時間研究下股市好過研究D廢物啦
如果研究佢嘅數據都研究唔到/懶得研究,咁研究個市場就仲大仲困難了

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。