註冊 登入

[新聞消息討論] [轉貼]繞道通車初期 4巴士線駛經

[轉貼]繞道通車初期 4巴士線駛經 E-mail 此主題給朋友

【明報專訊】中環及灣仔繞道將於周日(20日)首階段通車,運輸署表示,通車翌日將有4條巴士路線使用繞道,但全部均只在周一至五繁忙時間提供服務,有區議員認為,巴士公司應在繞道通車後,視乎車流量考慮安排更多路線行駛繞道。此外,運輸署預計,通車初期的早上及傍晚時分,中區出口及干諾道中一帶交通會較平時繁忙,呼籲駕駛者預留時間。

繞道將在20日上午8時通車,駕駛者可利用繞道往返中環及北角。至於乘搭公共交通工具的市民,運輸署表示,通車初期有4條巴士線行經,包括一條新路線新巴720X及3條改道路線新巴88X、城巴962C及969C.......

全文︰https://news.mingpao.com/pns/%E6 ... A%E9%A7%9B%E7%B6%93

日後更多巴士使用繞道後,不知對舒緩中環及灣仔交通擠塞有多少用?

精選樓盤
繞道唔係比巴士用, 係比其他車用, 等巴士唔洗塞告士打道

962c同969c往新界方向仲會唔會喺中環設站?依家下繁班次東區一般坐唔滿,停砵甸乍街執吓雞都好呀

城巴主義好
最愛饒慧珊
最愛ZF Citylight 巴士,不論任何車型或長度
載通嘅態度同食神嘅唐朝飲食無分別

你搭過上繁機場開出頂閘嘅E線未?我搭過,我真係搭過!A33全日後縮減班次嘅E33係全機場唯一一條上繁機場開出會頂閘嘅E線!唔信自已試!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ichthys2 於 2019-1-17 07:54 PM 發表

日後更多巴士使用繞道後,不知對舒緩中環及灣仔交通擠塞有多少用?
更多巴士使用繞道, 對舒緩中環及灣仔交通擠塞作用唔大
因為唔會有太多巴士使用繞道, 而使用繞道既巴士路線亦遠比唔用既少
而於中環及灣仔巴士使用既數量, 亦遠比其他車輛少

引用:
原帖由 ame3738 於 2019-1-18 01:20 AM 發表

更多巴士使用繞道, 對舒緩中環及灣仔交通擠塞作用唔大
因為唔會有太多巴士使用繞道, 而使用繞道既巴士路線亦遠比唔用既少
而於中環及灣仔巴士使用既數量, 亦遠比其他車輛少 ...
點解唔限制私家車的數目?
D人次次都話因為巴士組成的車海阻塞交通,
但如果係真的話,運豬署咁多年來搞出來的 巴士在繁忙路段quota 的計劃一早就成功咗啦!

引用:
原帖由 garyguard 於 2019-1-18 09:10 PM 發表

但如果係真的話,運豬署咁多年來搞出來的 巴士在繁忙路段quota 的計劃一早就成功咗啦! ...
車海問題唔係車流,係埋站,車海上東區走廊運吉話鬼知你呀,你鐘意運櫈咪開
宜家繁忙路段要劃黃線,巴士車海等於廢左條黃線武功
彌敦道同電車路,巴士埋站既次數極高
果時處理車海,主要都唔係減車,而係cut 站

其實720x放棄皇后像廣場
改由中環出繞道會否更好

引用:
原帖由 20120404 於 2019-1-18 11:32 PM 發表

其實720x放棄皇后像廣場
改由中環出繞道會否更好
繞道中環出口要係交易廣場對出 U turn 去砵甸乍街,唔快得去邊
但就放棄左匯豐中銀渣打長實既打工仔

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-1-17 09:30 PM 發表

繞道唔係比巴士用, 係比其他車用, 等巴士唔洗塞告士打道
會否連軒尼詩道的擠塞也舒緩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-1-18 11:51 PM 發表

繞道中環出口要係交易廣場對出 U turn 去砵甸乍街,唔快得去邊
但就放棄左匯豐中銀渣打長實既打工仔
條繞道飛起晒最旺既地區
睇下有幾多條巴士線都唔行就知
往返東區同西區既需求好有限
起港鐵北港島線既需求比中灣繞道呢條路高好多

引用:
原帖由 GT0256 於 2019-1-19 12:46 PM 發表

條繞道飛起晒最旺既地區
睇下有幾多條巴士線都唔行就知
往返東區同西區既需求好有限
起港鐵北港島線既需求比中灣繞道呢條路高好多
灣仔到北角呢段應該越黎越多巴士用
因為避到紅隧口
新城都有D 特快車係直去中環
差左點加站法

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 garyguard 於 2019-1-18 09:10 PM 發表

但如果係真的話,運豬署咁多年來搞出來的 巴士在繁忙路段quota 的計劃一早就成功咗啦! ...
認同
根本塞車最大元兇就唔係巴士
唔對正下藥, 再cut巴士線都無用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-1-18 11:18 PM 發表

車海問題唔係車流,係埋站,車海上東區走廊運吉話鬼知你呀,你鐘意運櫈咪開
宜家繁忙路段要劃黃線,巴士車海等於廢左條黃線武功
彌敦道同電車路,巴士埋站既次數極高
果時處理車海,主要都唔係減車,而係cut 站 ...
巴士上落完客,轉頭就走,唔會阻得幾多
真正問題係啲會停喺黃綫好耐都唔走嘅車,
例如上落貨嘅貨車,等人嘅的士小巴私家車

引用:
原帖由 gtenviro 於 2019-1-19 05:36 PM 發表

五架巴士排隊埋站呢?十架呢?

唔好用宜家個埋站情況去判斷果時車海發生乜事

引用:
原帖由 gtenviro 於 2019-1-19 05:36 PM 發表

巴士埋站呢個問題一直存在,尤其係繁忙車站,例如sogo,彌敦道,紅隧等
而家巴士去到12.8米,問題就。更嚴重

28 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。