註冊 登入

[分享] 2019淘寶集運邊間好?

2019淘寶集運邊間好? E-mail 此主題給朋友

次次買淘寶都用私集

不過幾乎間間都有人話唔好

大家可以試試唔同集運嘅服務,物流唔好都要繼續淘寶網購。。。。

【2019淘寶集運至香港】16間集運公司價格比拼,附2019淘寶天貓全年折扣活動時間表!

回覆 引用 TOP

精選樓盤
其實咁情況係咪可以向海關舉報中通呢?

今次又係咁,件件明明冇過自提櫃尺寸,又係話超過咗尺寸限制掟咗去倉自提,去到一量根本冇過,個女仔竟然話入自提櫃係隨機,個櫃滿咗就會改轉倉自提,但我落order時明明是自提櫃,原來係好似抽獎咁睇彩數,滿咗佢就自己改單,卻將責任推落我度,佢自行轉落倉自提(應該平啲)佢就唔退差額,又唔俾人轉其他自提點,我仲要嘥錢嘥時間去取件,改送上門就一定要追收差額! 我買A佢就俾B我,係咪已違反商品說明條例?

樓主唔好意思,想請教一下,本身用開私集,但因為提貨點唔方便,依家想改用順豐集運寄到屋企樓下順便櫃,但有一樣唔係好明,我每買一件貨之後,就只能直接寄去順便櫃,中間唔會有一個集運點,即係如果我買手機貼,分兩間淘寶店買,就要分兩次直接寄集運,咁咪運費貴左囉?

引用:
原帖由 cyjohnny 於 2019-1-21 04:01 PM 發表

樓主唔好意思,想請教一下,本身用開私集,但因為提貨點唔方便,依家想改用順豐集運寄到屋企樓下順便櫃,但有一樣唔係好明,我每買一件貨之後,就只能直接寄去順便櫃,中間唔會有一個集運點,即係如果我買手機貼,分兩間淘寶店買,就要分兩次直接寄集運,咁咪運費貴左囉? ...
新手一問...你意思是地址填SF櫃地址,然後由官方直送運去目的地?在淘寶下單前應可選4px或順豐集運,貨物到中轉倉後在香港集運選跨境物流操作便可合併貨物出庫,一般流程該是這樣。另,不少私集都可選用SF櫃,不一定要用官集。

今日好唔代表聽日好,今日唔好唔代表聽日唔好,過往紀錄不代表將來表現,都係睇返邊間平實際啲

論可行性,除非中共倒台,港獨唔可能實現。論可行性,想中共倒台,難過登天。所以無論你幾討厭中國,幾希望香港獨立,都改變唔到港獨係最離地既事實。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 潛入者 於 2019-1-21 05:44 PM 發表

新手一問...你意思是地址填SF櫃地址,然後由官方直送運去目的地?在淘寶下單前應可選4px或順豐集運,貨物到中轉倉後在香港集運選跨境物流操作便可合併貨物出庫,一般流程該是這樣。另,不少私集都可選用SF櫃,不一定要用官集。 ...
係,佢會寄去順豐中轉倉,再寄來sf櫃。其他私集也可寄到sf櫃嗎?

引用:
原帖由 cyjohnny 於 2019-1-22 10:03 AM 發表

係,佢會寄去順豐中轉倉,再寄來sf櫃。其他私集也可寄到sf櫃嗎?
比如新世代。不過剛問過CS,現時業務繁忙,選智能櫃可能要過了新年才能取件!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 doodee 於 2019-1-21 12:25 PM 發表

其實咁情況係咪可以向海關舉報中通呢?

今次又係咁,件件明明冇過自提櫃尺寸,又係話超過咗尺寸限制掟咗去倉自提,去到一量根本冇過,個女仔竟然話入自提櫃係隨機,個櫃滿咗就會改轉倉自提,但我落order時明明是自提櫃,原來係好似抽獎咁睇彩數,滿咗佢就自己改單,卻將責任推落我度,佢自行轉落倉自提(應該平啲)佢就唔退差額,又唔俾人轉其他自提點,我仲要嘥錢嘥時間去取件,改送上門就一定要追收差額! 我買A佢就俾 ...
中通係大陸嘅評價都無係幾好,你向海關舉報都冇用,佢本身嘅服務就好大問題。而且佢跨境物流方面冇其他公司咁好,建議你改用其他公司

回覆 引用 TOP

其他私集都可以寄順豐櫃,不過價錢方面我記得要加錢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cyjohnny 於 2019-1-22 10:03 AM 發表

有d私集都可以寄順豐櫃,不過價錢方面我記得要加錢

回覆 引用 TOP

岩岩收到以前用開果間bibicargo,出左條新的拼貨線,首7續3.5 ????有無人用過?

回覆 引用 TOP

有冇介紹邊間平,想買個短櫃 80cm x 30 cm x 96cm , 5kg.集運費要$234!! 個櫃都係¥188咋

淘港通這家都幾便,我試過這家服務,還算可以,大家可以去睇一睇,發貨速度都快
這個是那家公司網站,www.tkt.com.hk

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 今天理性的羊羊 於 2019-1-23 09:08 PM 發表

有冇介紹邊間平,想買個短櫃 80cm x 30 cm x 96cm , 5kg.集運費要$234!! 個櫃都係¥188咋
我都試過運櫃,我就係俾佐$200幾,我都想知道邊間平

回覆 引用 TOP

到噴火,15/1/2019 貨到哂香港共6件,多寶香港集運到今日24號仍未送貨,期間日日問幾時送, 都答貨多已通知盡快,到今日回覆我有一件貨未到,我影相證明已到並且多寶自己都顯示已到,客服說要截圖,我便截了兩張,淘圖的及多寶的,客服說截圖不正確,要看得到單號,貨品名稱圖片及貨價,我只好乖乖的又截,如是者張張圖都說不正確,因為天貓的頁面沒有特別寫上貨品名稱,多寶就不跟進,說圖片不正確不能跟進, 那我的貨如何?? 有無高人可以教路, 可以去信消委會嗎?

47 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。