• 瀏覽: 2,850
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1
你好,請問如果雙方都同意離婚,共同申請書(表格 2C)同離婚呈請書(1年分居及同意)(表格2) 有咩唔同架?
交左表大約幾耐會收到暫準判令?
Thanks!

引用:
原帖由 lipt0718 於 2019-1-20 01:23 AM 發表

你好,請問如果雙方都同意離婚,共同申請書(表格 2C)同離婚呈請書(1年分居及同意)(表格2) 有咩唔同架?
交左表大約幾耐會收到暫準判令?
Thanks!
同意都有稍為不同的級數, 同時作為申請人, 用表格2C,
若一個申請, 另一個「不反對」, 用表格2
有無仔女?

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2019-1-20 09:03 AM 發表

同意都有稍為不同的級數, 同時作為申請人, 用表格2C,
若一個申請, 另一個「不反對」, 用表格2
有無仔女?
多謝回覆😊
請問兩份表法律程序上有咩分別?因為本質都差不多咁,都係分居一年同意咁
冇仔女的

引用:
原帖由 lipt0718 於 2019-1-20 10:25 AM 發表

多謝回覆😊
請問兩份表法律程序上有咩分別?因為本質都差不多咁,都係分居一年同意咁
冇仔女的
「程序」上無分別, 不能有太大分別, 因為under同一條文.
不過你填「啱」表格大家方便, 省去一些問長問短.
例如共同申請, 咪唔問囉, 子女歸屬因為有共識你地話事.

但一方申請另一方只係同意,
仔女意願係歸呈請人, 兼呈請人想要堂費.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2019-1-20 10:43 AM 發表

「程序」上無分別, 不能有太大分別, 因為under同一條文.

仔女意願係歸呈請人, 兼呈請人想要堂費. ...
好的,因為律師度搞我地填左表格2分居一年及同意,但我見有共同申請所以就諗係咪都一樣
又未收到暫準...上網查個編號又未有聆訊日期,好想快d完左件事

回覆 引用 TOP

無爭議唔使麻煩律師.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2019-1-20 02:56 PM 發表

無爭議唔使麻煩律師.
因為唔熟法律,所以諗住搵律師穩陣d
師兄知唔知大約幾耐會出暫準判令?我上網查編號仲係話未有聆訊日期但都過左成個月

引用:
原帖由 lipt0718 於 2019-1-20 08:50 PM 發表

因為唔熟法律,所以諗住搵律師穩陣d
師兄知唔知大約幾耐會出暫準判令?我上網查編號仲係話未有聆訊日期但都過左成個月
等多近一個月先啱數.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2019-1-21 12:01 AM 發表

等多近一個月先啱數.
原來都要兩個月先有暫準 唔該師兄!

回覆 引用 TOP

快就唔夠兩個月都有.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2019-1-21 11:26 PM 發表

快就唔夠兩個月都有.
師兄如果過左成個幾月上網睇都未有聆訊日期係正常嗎?聆訊日期應該就係有暫準判令嗰日?謝謝

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2019-1-20 10:43 AM 發表

仔女意願係歸呈請人, 兼呈請人想要堂費. ...
師兄:你好,可以請教一下你,如果是雙方分居四、五年,男方最近提出要辦好離婚,要女方一半財產,例如一層唐樓,和現金,女方不願意的,(因為男方是不負責任的人,從來沒有照顧女方)而男是沒有財產,男目的就是分錢,請問是否一離婚就要分給男和有什麼方法

引用:
原帖由 油站可愛的獅子 於 2019-1-27 03:57 PM 發表

師兄:你好,可以請教一下你,如果是雙方分居四、五年,男方最近提出要辦好離婚,要女方一半財產,例如一層唐樓,和現金,女方不願意的,(因為男方是不負責任的人,從來沒有照顧女方)而男是沒有財產,男目的就是分錢,請問是否一離婚就要分給男和有什麼方法 ...
可惜的是, 法庭在分配婚姻財產方面, 不會考慮「婚姻期間的誰不負責任、從來沒有照顧對方」, 甚至通姦背叛等原因.
(除非這方面對子女福祉有關, 的包括跟誰、開支費用)

• 已分居四、五年, 看來必批
  • 財產方面, 基調是平分
  • 不過個別情況也必須考慮, 你其實沒有詳情, 我不能說清楚, 一般而言, 可以是..

• 你方有財產是婚前, 一直不是婚期動用、兩人動用, 不是婚姻財產, 全歸女方
  • 財產相當豐裕, 超出生活必需, 而法官見到「男方沒貢獻、參與累積」, 法庭只批出男方相等於婚期用度, 保持水平, 不必多判.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2019-1-27 04:10 PM 發表

可惜的是, 法庭在分配婚姻財產方面, 不會考慮「婚姻期間的誰不負責任、從來沒有照顧對方」, 甚至通姦背叛等原因.
(除非這方面對子女福祉有關, 的包括跟誰、開支費用)

• 已分居四、五年, 看來必批
  • 財產方面, 基調是平分
  • 不過個別情況也必須考慮, 你其實沒有詳情, 我不能說清楚, 一般而言, 可以是..
  • 你方有財產是婚前, 一直不是婚期動用、兩人動用, 不是婚姻財產,  ...
  • 謝謝你🙏🙏🙏感謝你的回覆,你那句:兩人動用,不是婚姻財產,法庭只批出男方相等於婚期用度,唔係好明意思。如果師兄有空閒時可否說給我知。感激🙏

引用:
    原帖由 油站可愛的獅子 於 2019-1-27 04:25 PM 發表

謝謝你🙏🙏🙏感謝你的回覆,你那句:兩人動用,不是婚姻財產,法庭只批出男方相等於婚期用度,唔係好明意思。如果師兄有空閒時可否說給我知。感激🙏 ...
    標點符號誤會, sorry.

假若...
    • 你方有財產是婚前的,
    • 而且婚姻期間, 一直沒有顯著動用
    • 也沒有兩人動用、或男方有享用,
    • 那麼便不是婚姻財產,
    • 這方面財產全判給女方, 不必分出來.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
    [按此隱藏 Google 建議的相符內容]