註冊 登入

[路線討論] 【繞道通車後】探討如何善用新巴720P東行運載力

精選樓盤
唔入灣仔?
唔入港澳碼頭係為左加快回車
720p係因為朝早筲箕灣西灣河已經打爆部車(尾站好大機會上客滿飛站),所以先整條720p

同埋過海的話我都用地鐵啦,你朝早坐一次再講,多數人去到鰂魚涌就落車,之後北角再打番爆

引用:
原帖由 mingjack 於 21-1-2019 08:19 AM 發表

唔入灣仔?
唔入港澳碼頭係為左加快回車
720p係因為朝早筲箕灣西灣河已經打爆部車(尾站好大機會上客滿飛站),所以先整條720p

同埋過海的話我都用地鐵啦,你朝早坐一次再講,多數人去到鰂魚涌就落車,之後北角再打番爆 ...
我明樓主個意思

佢應該係想用灣仔繞道飛中環灣仔
抵銷返入港澳碼頭對回車時間嘅影響

原則上就冇問題
同時亦有佢嘅好處

不過有幾點要留意同觀察先好做:
1. 上環下路會唔會塞車
2. 灣仔客有幾多?如何補償?
3. 如果轉乘客好多,會唔會開962C/969C好d?

同時間其實720果堆中環終點嘅班次
應該考慮改用永和街做尾站
唔好轉入機利文街

因為好似果個位轉右入民吉街就可以入繞道
私牌返嘉亨灣會快好多

引用:
原帖由 精明上學圖 於 2019-1-21 11:04 AM 發表

同時間其實720果堆中環終點嘅班次
應該考慮改用永和街做尾站
唔好轉入機利文街

因為好似果個位轉右入民吉街就可以入繞道
私牌返嘉亨灣會快好多
但而家又唔係私番去呢(本身720系都少車,其實私得ge車根本唔多)

灣仔先係最難攪,同時又勁多人坐
即使早上720同720a拆線兩架都停灣仔

順帶一提,西灣河已經貼左720x單張,但係西灣河電車路根本無誘因行去坐720x

引用:
原帖由 tzuyu.taiwan 於 2019-1-21 01:48 PM 發表

灣仔東行多人坐?
意即會有唔少灣仔居民朝早搭720系東行返工?
否則,如果係轉車客為主,就大可叫佢哋改去中上環轉
反而中環去灣仔分分鐘仲多,720一樣係咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tzuyu.taiwan 於 2019-1-20 06:35 PM 發表

巴士公司可否安排新巴720P東行班次由機利文街開出後,改去港澳碼頭停站(呢個站係大部份西隧巴士線嘅港島頭站,可以同所有城巴西隧線提供轉乘優惠),之後用的士式走線、循中灣繞直飛太古城中心,並輔以大量宣傳,務求善用此線東行運載量?
林士街總站係咪可以直入繞道?
如果可以的話, 轉車客可以利用海港大樓/林士街轉車, 咁就唔使改線去港澳碼頭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tzuyu.taiwan 於 21-1-2019 01:48 PM 發表

灣仔東行多人坐?
意即會有唔少灣仔居民朝早搭720系東行返工?
否則,如果係轉車客為主,就大可叫佢哋改去中上環轉
據今日所見
大概有5個人係入境處上720P

不過今日東廊西行有交通意外
班次應該亂亂地

要再睇睇平時情況

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。