註冊 登入



打印

[Q&A] 15日德國行程求教

15日德國行程求教 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
因為第一次去德國,所以想請教下我這樣的行程需要的變動多不多?

13/5/2019(一) 早上抵達柏林 (柏林歡迎卡)
14/5/2019(二)波茲坦(柏林歡迎卡)
15/5/2019(三)柏林一日遊(柏林歡迎卡)
16/5/2019(四)柏林->科隆(German rail pass)
17/5/2019(五)科隆一日遊(有沒有day pass?)
18/5/2019(六)科隆->法蘭克福(German rail pass)
19/5/2019(日)法蘭克福一日遊
20/5/2019(一)法蘭克福->慕尼黑(German rail pass)

21/5/2019(二)慕尼黑<->新天鵝堡(即日來回)
22/5/2019(三)慕尼黑<->國王湖(即日來回)
23/5/2019(四)慕尼黑->紐倫堡(German rail pass)
24/5/2019(五)紐倫堡<->羅滕堡(即日來回)
25/5/2019(六)紐倫堡->布拉格(German rail pass - IC Bus)
26/5/2019(日)布拉格一日遊
27/5/2019(一) 布拉格->香港 (19:20班次)

即日來回的日子用German rail pass 是不是較為化算?因為邦票要9點後才能使用
German rail pass 應該買彈性10天?

係德國買完野退稅要係布拉格退?



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
唔建議去法蘭克福,冇嘢好睇


回覆 引用 TOP

慕尼黑如果去富森即日來回好辛苦


引用:
原帖由 Iamamen 於 2019-1-21 08:27 PM 發表

慕尼黑如果去富森即日來回好辛苦
係指國王湖?我預左朝早6點要上到車去



[隱藏]
引用:
原帖由 ilovebbq 於 2019-1-21 09:51 PM 發表



係指國王湖?我預左朝早6點要上到車去
其實富森都幾靚,說落雪我覺得你應該留一日會更加好,你的行程都給辛苦



引用:
原帖由 Iamamen 於 2019-1-22 01:38 PM 發表


其實富森都幾靚,說落雪我覺得你應該留一日會更加好,你的行程都給辛苦
我5月去同埋時間限制,應該唔留富森了



回覆 引用 TOP

何不只遊東面?
Berlin → Dresden → Nuremberg → Munich.
再經 Salzburg → CK → Prague.
Cologne ,Frankfurt 冇乜嘢睇。但係 Berlin 去 Cologne 就無咗一日。



回覆 引用 TOP

同意法蘭克福冇乜嘢睇,預科隆去法蘭克福嗰個都夠,可騰出一日。

另外,見你行程不太順,可考慮法蘭克福>羅滕堡&紐倫堡(住其中一堡)>新天鵝堡(住富森,富森去新天鵝堡只需30分鐘)>慕尼黑。

慕尼黑去國王湖一日遊你預係超超超早出晚歸,因為淨係慕尼黑去Berchtesgaden轉車都已經用咗3個鐘,真係要6點出發。



你行程坐車多過玩,只可到此一遊又辛苦,早出晚歸,我建議減一半地方,集中玩你最想玩果段。我之前去德國都係想又柏林,海德堡,國王湖,布拉格,最後只選了浪漫之路同國王湖,每個點都住2晚,不用早起又不用趕車,可細味每個地方。例如,人人預半日係羅騰堡,我就住2晚,睇日落又睇埋日出,可以行晒每個角落,又可嘆個下午茶,好過趕頭趕命,係車睇風景,不如自己行住睇吧


我的貓相簿
http://www.fotop.net/yifung

回覆 引用 TOP

[隱藏]
引用:
原帖由 lifecontinues 於 2019-1-22 11:56 PM 發表

同意法蘭克福冇乜嘢睇,預科隆去法蘭克福嗰個都夠,可騰出一日。

另外,見你行程不太順,可考慮法蘭克福>羅滕堡&紐倫堡(住其中一堡)>新天鵝堡(住富森,富森去新天鵝堡只需30分鐘)>慕尼黑。

慕尼黑去國王湖一日遊你預係超超超早出晚歸,因為淨係慕尼黑去Berchtesgaden轉車都已經用咗3個鐘,真係要6點出發。 ...
agree



凡犯民黃絲毒果反對的。贊成一定無錯

凡田北俊反對的。贊成一定無錯

凡田北辰支持的。贊成一定無錯

香港人真係好鍾意英國ball ball

回覆 引用 TOP

科隆除咗大教堂仲有乜嘢睇?大教堂就係火車站隔籬。落車—》參觀、影相—〉上車,即晚可以到法蘭克福。又或者住一晚第朝去法蘭克福。特登留一日好似多咗。
至於法蘭克福,仲無嘢睇過科隆。



回覆 引用 TOP


5月16日 柏林->科隆 (10:20->15:09)
火車票: 二等票,EUR19.9


5月18日 科隆->法蘭克福 (10:28->11:31)
5月19日 法蘭克福->慕尼黑 (5:54->9:04)
火車票: 二等票,EUR19.9

5月21日 慕尼黑<->新天鵝堡(即日來回) 用邦票
Bayern-Ticket 邦票,單人EUR25
Valid from 09:00 on Mon-Fri


5月23日 慕尼黑->維倫堡 (火車, 13:55->15:03)
5月25日 維倫堡->布拉格 (巴士, 7:20->10:55)
火車+巴士票: 二等票,EUR29.9

以上在德國火車官網買 EUR19.9+19.9+25+29.9=EUR94.7,當現在9算,約HKD850。有沒有比German Rail Pass平?
KKDAY 德鐵通票彈性 7 日券 (二等車廂) - 成人,HKD2,529

科隆有一種VRS票可以玩科隆Koln、杜塞道夫Dusserdorf、波恩Bonn
VRS 科隆單區 24小時  單人8.8歐
VRS 5區日票(由科隆出發,可以去杜塞道夫+波恩)  24小時 單人25.9歐  2-5人37.2歐



回覆 引用 TOP

歐盟區的退稅,在最後一程的機場退的。請提早入機場。
我建議你如果行程已經決定好,可以盡早在德鐵官網買火車票,火車票打印出來是A4,有二維碼,驗票時車長會SCAN QR CODE。德鐵官網接受VISA, MASTERCARD, AE 等等的信用卡,我買過了,很實用。



引用:
原帖由 迷途中的羔羊 於 2019-2-16 12:57 PM 發表

歐盟區的退稅,在最後一程的機場退的。請提早入機場。
我建議你如果行程已經決定好,可以盡早在德鐵官網買火車票,火車票打印出來是A4,有二維碼,驗票時車長會SCAN QR CODE。德鐵官網接受VISA, MASTERCARD, AE 等等的信用卡,我買過了,很實用。 ...
越早買越平,download 佢哋嘅app就唔洗列印又可以用Scan QR code 又可以查platform 時間等等。好方便。



回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。