• 瀏覽: 4,049
  • 回覆: 29
上年開始接觸跑步,由跑得1km到而家跑到10km都仲算ok,覺得自己可以挑戰下馬拉松(當然跑10km only),有冇師兄跑開?當天有咩要注意?得返一個月仲可以準備d咩?

引用:
原帖由 ahgochris 於 2019-1-21 04:37 PM 發表

上年開始接觸跑步,由跑得1km到而家跑到10km都仲算ok,覺得自己可以挑戰下馬拉松(當然跑10km only),有冇師兄跑開?當天有咩要注意?得返一個月仲可以準備d咩? ...
跑乜

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ahgochris 於 2019-1-21 04:37 PM 發表

上年開始接觸跑步,由跑得1km到而家跑到10km都仲算ok,覺得自己可以挑戰下馬拉松(當然跑10km only),有冇師兄跑開?當天有咩要注意?得返一個月仲可以準備d咩? ...
注意開始時,唔好跟前面速度,用番自己定下配速,否則好快爆掉

回覆 引用 TOP

10k就係10k, 唔係馬拉松。無論訓練、比賽,要求都有差異

跑步,從心而發
引用:
原帖由 little-fish 於 2019-1-21 05:28 PM 發表

10k就係10k, 唔係馬拉松。無論訓練、比賽,要求都有差異
哈哈  笑左   
跑返自己節奏就得啦  
有帶錶就最好啦 可以睇住自己心跳 量力而為

引用:

我跑全馬的 我也曾參加渣馬10K 但巳經是多年前的事

經驗話我知 最緊要望住時間去跑道  
因為渣馬10K在東區走廊 參賽選手多 有一定混亂
你最重要搞清自己邊一組 見時間差唔多盡快自動波企最前準備起跑 你一定會見到起跑點的標誌
大會工作人員 有時侯都未必太清楚狀況 真係要自己執生

第一次跑10K 目標就是"完成比賽" 不用快
最緊要保持心理質素 唔使理其他人點快點勁 千萬千萬唔好心急 抱着留前鬥後
回程過咗城市花園後 可以睇住自身體力來評估 若可行的話 慢慢提速去跑 因終點差不多

最好前一日 把號碼布釘在比賽件衫到 出門前望一望 一路着住到比賽 唔好現場先搞 因為一定亂

回覆 引用 TOP

1) 10 Km 並不是 馬拉松 (42.195 Km),請不要混為一談。

2) 當天有咩要注意?  第一次參加隨心而跑, Enjoy 過程不要呈強受傷 (甚至猝死)。

3) 得返一個月仲可以準備d咩?  平常心啦,前一星期注意休息。

回覆 引用 TOP

finished and back to home

回覆 引用 TOP

跑步係運動,運動係為左健康,任何因為做運動而令身體受傷甚至死亡都絕對錯。

回覆 引用 TOP

唸定方案,如果上線時好凍, 咁點算?
著外套跑跑下會好熱,
唔著外套起跑時等待又會好凍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fukwok 於 2019-1-21 05:35 PM 發表

哈哈  笑左   
跑返自己節奏就得啦  
有帶錶就最好啦 可以睇住自己心跳 量力而為
如果10k有跑慣跑熟根本唔洗睇太多野,一快左慢左你好自然會feel到,如果初段幾k人多拖慢左好多,其實都唔使旨意諗住用尾兩三k追番個時間,撇除人潮嘅影響,你心臟根本都適應唔到咁「新」既需求。意外通常就係咁不知不覺間出現

量力而為,長跑長有

回覆 引用 TOP

平時一星期練幾多日?
黎緊練密d囉~同埋前一日早d訓
訓得夠唔夠好多影響

仲有咁多裝備中我發覺鞋墊最緊要, 不過你太遲, 千其唔好跑前幾日先著新野, 著住黎練一排先落場係最好

引用:
原帖由 jamesngg 於 2019-1-22 04:49 PM 發表

平時一星期練幾多日?
訓得夠唔夠好多影響

仲有咁多裝備中我發覺鞋墊最緊要, 不過你太遲, 千其唔好跑前幾日先著新野, 著住黎練一排先落場係最好 ...
鞋同鞋墊都好緊要
隻腳冇咁攰一定襟跑d

回覆 引用 TOP

十幾年前跑步未咁盛行時參加過渣馬10K, 試過一次已怕怕, 建議想跑10K唔好參加渣馬, 參加渣馬便一定是參加半馬或以上的項目. 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jamesngg 於 2019-1-22 04:49 PM 發表

平時一星期練幾多日?
訓得夠唔夠好多影響

仲有咁多裝備中我發覺鞋墊最緊要, 不過你太遲, 千其唔好跑前幾日先著新野, 著住黎練一排先落場係最好 ...
平時一星期練2-3日,黎緊我諗住隔日跑。講開又講我都想買對鞋墊,平時著開果對nike好硬,跑得唔太舒服

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]