註冊 登入

[其他] 深圳出張8達通除左按金之外 要額外收費嗎?

深圳出張8達通除左按金之外 要額外收費嗎? E-mail 此主題給朋友

深圳出左8達通除左按金之外 要額外收費嗎?

同埋想借問下申請係咪地鐵客服就申請到?

熱賣及精選
引用:
原帖由 beckham17 於 2019-1-22 07:53 PM 發表

深圳通買的時候要睇清楚
出卡有100 / 50蚊, 視乎款式. 而出卡費有D包含車費, 有D唔包

買深圳通係地鐵站的"便民服務點"可以買到, 有D站係機賣, 有D站係人賣

引用:
原帖由 aurorachang 於 2019-1-23 09:47 AM 發表

深圳通買的時候要睇清楚
出卡有100 / 50蚊, 視乎款式. 而出卡費有D包含車費, 有D唔包

買深圳通係地鐵站的"便民服務點"可以買到, 有D站係機賣, 有D站係人賣 ...
不是地鐵客服申請嗎?原來要出卡費

引用:
原帖由 beckham17 於 2019-1-23 12:04 PM 發表

不是地鐵客服申請嗎?原來要出卡費
唔使申請, 直接去買就得

引用:
原帖由 aurorachang 於 2019-1-23 12:41 PM 發表

唔使申請, 直接去買就得
出卡費多數幾錢的

引用:
原帖由 beckham17 於 2019-1-23 08:04 PM 發表

出卡費多數幾錢的
#2有答

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 beckham17 於 2019-1-22 07:53 PM 發表

仲以為樓主很SZ出張雙功能八達do 添...

深圳通很SZ MTR有booth賣,吾洗實名,內有餘額,即買即用,紀念版面值或會同普通版一樣,但餘額少左

引用:
原帖由 PnPnL 於 2019-1-24 01:13 PM 發表

仲以為樓主很SZ出張雙功能八達do 添...

深圳通很SZ MTR有booth賣,吾洗實名,內有餘額,即買即用,記念版面值或會同普通版一樣,但餘額少左
唔係呀 我要張普通版俾家人坐車炸 想請教下我買普通版要張 50蚊 裡面50蚊係全數可車費用返 定 要扣好多手續費咖? 因為如果要扣好多手續費就唔出卡了 因為家人又唔係成日上去 好似唔多值

引用:
原帖由 beckham17 於 2019-1-24 02:06 PM 發表

唔係呀 我要張普通版俾家人坐車炸 想請教下我買普通版要張 50蚊 裡面50蚊係全數可車費用返 定 要扣好多手續費咖? 因為如果要扣好多手續費就唔出卡了 因為家人又唔係成日上去 好似唔多值 ...
自己張深圳通買左好耐,果陣只開通左五綫,路綫仲係用中文名稱(e+改哂用號碼)

check番張卡原來係紀念卡,廿蚊張冇面值,印象中普通卡好似吾收費用,不過e+點玩法就吾知啦!

其實一年上去五/六次用卡都有so,吾洗同人爭買飛,又吾會比人打尖,又吾怕售票機嘔番d coins或紙幣比你; 另外如果家人係老友記,出示回鄉卡就可以免費搭MTR

引用:
原帖由 beckham17 於 2019-1-24 02:06 PM 發表

唔係呀 我要張普通版俾家人坐車炸 想請教下我買普通版要張 50蚊 裡面50蚊係全數可車費用返 定 要扣好多手續費咖? 因為如果要扣好多手續費就唔出卡了 因為家人又唔係成日上去 好似唔多值 ...
要無手續費,申請ICBC銀聯雙幣卡及附屬卡畀家人,張卡同時有深圳通功能。

回覆 引用 TOP

用大陸銀行卡, 可以用銀聯閃付拍卡搭深圳地鐵
https://www.hksilicon.com/articles/1715284

引用:
原帖由 PnPnL 於 2019-1-24 03:28 PM 發表

自己張深圳通買左好耐,果陣只開通左五綫,路綫仲係用中文名稱(e+改哂用號碼)

check番張卡原來係紀念卡,廿蚊張冇面值,印象中普通卡好似吾收費用,不過e+點玩法就吾知啦!

其實一年上去五/六次用卡都有so,吾洗同人爭買飛,又吾會比人打尖,又吾怕售票機嘔番d coins或紙幣比你; 另外如果家人係老友記,出示回鄉卡就可以免費搭MTR ...
等我睇睇仲有無免費出卡先 多謝分享呀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 (朗尼) 於 24-1-2019 21:53 發表

用大陸銀行卡, 可以用銀聯閃付拍卡搭深圳地鐵
https://www.hksilicon.com/articles/1715284
用銀聯閃付搭深圳地鐵無任何優惠的

行不改名,坐不改姓,呂小布!

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。