• 瀏覽: 2,078
  • 回覆: 6
[隱藏]
最近我朋友的報紙檔結業
她賣唔出的正價煙因已經開箱不能退貨
咁我可唔可以囉上網賣?
有沒有犯罪?
請各位指教一下?謝謝



回覆 引用 TOP

買及賣未完稅香煙係犯法.
如果係完左稅香煙, 理論上, 網上賣俾成年人係冇問題.

但問題是, 你唔識人地, 你點知夠唔夠18歲? 被人放蛇就唔好.

其次, 人地唔識你, 人地唔知你既來源, 係完稅定未完稅. 
佢地會唔會博? 又唔係平好多.
如果要博, 都買平既非法煙.

網上賣正版煙, 在香港, 冇乜生存空間.



回覆 引用 TOP

自己食好過


回覆 引用 TOP

報紙檔個煙牌只係在報紙檔範圍賣,
無牌賣煙是犯法的,
報紙檔有拆家和區頭, 同佢講平少少過晒比其他報紙檔乾手淨腳,唔使煩.



回覆 引用 TOP

[隱藏]
你個間咩報紙檔?

正貨同行攞貨的話,點會「開左箱冇得退」?


利申:熟煙草個個行業



回覆 引用 TOP

目前香港零售香煙並不需要申領牌照,但因為未成年人買煙情況嚴重,所以有人提議建立,但目前政府依靠控煙辦執法,始終未有建立發牌制度。雖然可以賣,但要遵守法律規定,例如要完稅,賣未完稅煙是犯法的,也不可賣給未成年人士,也不可用vending machine賣,包裝和tar level也有規管,要有health warning,和賣廣告的規定。

法例沒有禁止網上賣,但有些平台自行規訂禁止,你開戶口使用該平台就是同意了協議,違反協議可能會被ban account。

(1989年之前,香港海關根據《應課稅品條例》曾經簽發28個煙草小販零售商牌照,准許在市區零售香煙。該條例其後被修訂,售賣(包括零售)煙草無需再向海關領牌。自此以後,海關便停止簽發新的牌照,同時亦不再為原有持牌人續牌。)



回覆 引用 TOP

賣比同行實肯收嫁 個價太低既寧願睇下身邊自己朋友有冇食煙好過


回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]