• 瀏覽: 2,249
  • 回覆: 15
呢度有無ching 係悉尼從事IT? 農曆年過後就會移民過悉尼, 想打聽下當地的求職環境。

本身係香港做了>10年 development, 主力做J2EE, 做過政府同銀行.

依家好多新野, node.js, AWS, SpringBoot, Python, GoLang, DevOps, Agile, 係seek.com.au 對住呢堆 terms 感覺好陌生, 有無ching 有果邊工作經驗, 可以分享下?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 nonsense.ho 於 2019-1-24 11:38 AM 發表

呢度有無ching 係悉尼從事IT? 農曆年過後就會移民過悉尼, 想打聽下當地的求職環境。

本身係香港做了>10年 development, 主力做J2EE, 做過政府同銀行.

依家好多新野, node.js, AWS, SpringBoot, Python, GoLang, DevOps, Agile, 係seek.com.au 對住呢堆 terms 感覺好陌生, 有無ching  ...
樓主我雖然去過悉尼公幹多次,次次都留兩三個禮拜,但係都幫唔到你。我淨係知道,人工拍得住美國,高收入高消費。你都係疊埋心水,過咗去休息下再搵工。

我口音係美系,IMO 澳洲口音,畀起英國口音更難。你可能需要適應下。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 nonsense.ho 於 2019-1-24 11:38 AM 發表

依家好多新野, node.js, AWS, SpringBoot, Python, GoLang, DevOps, Agile, 係seek.com.au 對住呢堆 terms 感覺好陌生, 有無ching  ...
唔係講笑 如果你無任何local experience 就連麥記都無 公司一般都唔會優先考慮你 我個人建議 你可邊找工作 邊去做 volunteer 拿reference. 一定唔介意由低做起 如果你係香港做開manager的話 不能一步登天

回覆 引用 TOP

我係 Perth. 不能直接比意見。但基本上而家好多公司都用Aws /azure. 做得岩慳錢ma 。有 devops agile 唔駛驚搵唔到工。以前做 system admin 人人都識做 而家做devops 差不多個個星期都收到幾封 linkedin agent問有無興趣過檔 重點我係柏斯呢d 鄉下地方 悉尼機會更多吧 good luck

回覆 引用 TOP

Agile 呢d 唔難學 睇下 netflex, spotify 或 Ing agile transformation on youtube 學下野

回覆 引用 TOP

我中,大學係 Sydney 讀,返香港之後 成功 applied 埋澳洲 PR, 不過已經 expired 咗,我讀大學的同學差不多無一個留 或者返澳洲做嘢,如果一定要做返 IT 樓主去到要挨好幾年先有好日子過, good luck。

回覆 引用 TOP

It depends on how much work do you want to put in.

1. do leetscode every day
2. learn the necessary from youtube: python, docker, k8s, aws, nodejs, elk.

If you work hard, after 3 months, I don't think you will have problem getting a job there.

回覆 引用 TOP

引用:

IT算好,有機會做番本行;我識有醫生去大加拿,唔畀牌佢,走左去做

附件

D3_17thann_butcherpet_tf_05.png(91.2 KB)

2019-1-25 11:47 AM

回覆 引用 TOP

樓主一定要學好d 英文口音
Sydney種族歧視好勁
你過到IELTS 英文應該唔會太差
不過如果一開口就出賣左你既話其實係澳洲會有d危險
其地唔同美國,種族歧視係擺到出面ga
而強國人近年太乞人憎
小心

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]