四大天王,唱功最差就係黎明

本主題由 littleamy 於 2019-1-25 10:20 PM 下沉
熱賣及精選
咁點,三十年後仲講返有用咩,人已紅

回覆 引用 TOP

首先,當天的活動已經進行了十幾小時,黎明本來已經表演完畢,離開了會場,突然收到通知說寶詠琴捐款五十萬贊助他唱歌,於是匆匆忙忙折返會場獻唱,在又疲倦又準備不足的情況下走音,其實情有可原。

另外,這件事其實還有另一個版本,話說當時本來是清唱,但音樂總監徐日勤突然用鋼琴幫黎明起音,還要彈錯了音,擾亂了黎明。我還聽過一個陰謀論,說徐日勤與劉德華是老友,當天黎明搶盡了劉德華的風頭,所以徐日勤故意彈錯音干擾黎明唱歌。

不過黎明的為人很豁達,無論誰是誰非,事後他只說自己經驗不足,沒有將責任推卸到別人身上。在之後的幾年,黎明的唱功已經大有進步,在九十年代拿過四次金曲金獎(張學友也拿過四次,劉德華、郭富城一次都沒有),就證明了他唱歌的實力並非浪得虛名。

今時今日已經唔會有人笑黎明走音,只會笑樓主的思維仲停留喺九十年代初!

回覆 引用 TOP

呢次走音只係偶有失手,講唱功差,肯定係郭富城最差。

無所謂啦,佢揾錢多過你已經成功

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pharmaceutics88 於 2019-1-25 08:44 AM 發表

呢次走音只係偶有失手,講唱功差,肯定係郭富城最差。
郭富城係要嚟睇,唔係聽!靚仔加勁舞迷倒萬千少女已經夠!不過點解呢個年代冇人走呢條路線?

引用:
原帖由 andyyyy 於 2019-1-25 08:53 AM 發表

郭富城係要嚟睇,唔係聽!靚仔加勁舞迷倒萬千少女已經夠!不過點解呢個年代冇人走呢條路線?
其實真係唔覺得當時嘅佢有幾靚仔⋯反而越老越型。嗰陣時覺得一個1米7都無既矮仔,唱歌又雞仔聲都唔知點解會紅。當時係香港紅唔起嗰啲過到台灣都會紅,真係奇怪。

引用:
原帖由 pharmaceutics88 於 2019-1-25 09:21 AM 發表

其實真係唔覺得當時嘅佢有幾靚仔⋯反而越老越型。嗰陣時覺得一個1米7都無既矮仔,唱歌又雞仔聲都唔知點解會紅。當時係香港紅唔起嗰啲過到台灣都會紅,真係奇怪。 ...
去台灣之前面貎普通,但去完台灣一轉之後靚仔左好多喎!特別係睇91神雕俠侶,靚仔過型過劉德華好多!

回覆 引用 TOP

4人中, 黎明唱功不算最差一個, 主要唱現場時, 都間中甩1,2個KEY. 而且, 他原是內地人, 母語是國語...雖然很早期已定居在香港, 但他的國語腔音, 仍然不及純本地香港人. 所以很多人覺得他唱功很差...他是戴思聰高徒, 就算差, 都不會最差的一個...

引用:
原帖由 pharmaceutics88 於 2019-1-25 09:21 AM 發表

其實真係唔覺得當時嘅佢有幾靚仔⋯反而越老越型。嗰陣時覺得一個1米7都無既矮仔,唱歌又雞仔聲都唔知點解會紅。當時係香港紅唔起嗰啲過到台灣都會紅,真係奇怪。 ...
我反而喜歡佢以前個樣多過而家個樣,以前五官輪廓幾精精緻,再加上把雞仔聲,又未有任何緋聞,好似個小男孩,有個時期覺得佢幾可愛,後來轉了髮型,又多桃色新聞,就覺得佢麻麻地。這個是《天涯歌女》的劇照,看起來似個小男孩,當時他還未去台灣。

回覆 引用 TOP

黎明唱功普通啦,但聱線唔錯。

引用:
原帖由 walker11 於 2019-1-25 10:09 AM 發表

黎明唱功普遍啦,但聱線唔錯。
很少見到walker兄來這版
聽過咁多歌手唱歌,始終都係聽黎明把聲最舒服。

回覆 引用 TOP

如果個個都要唱功好,咁同倒模有咩分別?
港樂九十年代紅極一時,就係因為歌手們不同風格,先做到百花齊放

回覆 引用 TOP

60 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。