註冊 登入

香港仲有邊間大學有兼讀制經濟碩士

香港仲有邊間大學有兼讀制經濟碩士 E-mail 此主題給朋友

我見香港大學都只係得全日制
仲有邊間大學有兼讀制經濟碩士讀?

熱賣及精選
我怕開咗都收生不足。

引用:
原帖由 IWC-Rolex 於 2019-1-27 11:31 AM 發表

我怕開咗都收生不足。
As far as I know, 以前HKU MEcon重有part time果陣都有收相當數量既學生的,應該唔太存在收生不足既問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 stern 於 2019-1-27 10:25 AM 發表

我見香港大學都只係得全日制
仲有邊間大學有兼讀制經濟碩士讀?
Why do you need a economics master?
因為你份工要用到grad level econ knowledge?
定係賈個econ+master title搵食?

前者既,香港呢類工應該好少,你問下圈子內既人自然知道點解決
後者既,換第二科差唔多既讀咪得lo

如果你係為左想PhD既,咁讀full time其實係好事......

引用:
原帖由 竹劍 於 2019-1-27 06:21 PM 發表

Why do you need a economics master?
因為你份工要用到grad level econ knowledge?
定係賈個econ+master title搵食?

前者既,香港呢類工應該好少,你問下圈子內既人自然知道點解決
後者既,換第二科差唔多既讀咪得lo

如果你係為左想PhD既,咁堶讀full time其𪊴係好事...... ...
我想考果份工需要econ degree or above
我degree係bba,想讀個econ master黎考果份工
我有份穩定正職,full time應該唔會諗

引用:
原帖由 stern 於 2019-1-27 06:27 PM 發表

我想考果份工需要econ degree or above
我degree係bba,想讀個econ master黎考果份工
我有份穩定正職,full time應該唔會諗
"要econ degree of above"
即係話有econ bachdlor就ok, 唔一定駛master
但係其他non-econ bachelor/master就唔得?

That's sounds really weird.....
我睇過就算係金管局之類要economist or research assistant, 都係考慮econ or related (e.g. econ, fina, stat and etc...)而非econ限定的
所以我真係諗唔到有乜工會必須非econ不行

Anyway, 你可以睇下JHU MS in Applied Economics.

引用:
原帖由 竹劍 於 2019-1-27 06:47 PM 發表

"要econ degree of above"
即係話有econ bachdlor就ok, 唔一定駛master
但係其他non-econ bachelor/master就唔得?

That's sounds really weird.....
我睇過就算係金管局之類要economist or research assistant, 都係考慮econ or related (e.g. ...
https://www.jobmarket.com.hk/Job/JobDetail?jobid=1574590
我想考呢份,我日頭有正職,我諗我搵master讀會比搵degree讀容易
經濟及有關學科,我諗主修經濟點都著數d掛

引用:
原帖由 stern 於 2019-1-27 07:57 PM 發表

https://www.jobmarket.com.hk/Job/JobDetail?jobid=1574590
我想考呢份,我日頭有正職,我諗我搵master讀會比搵degree讀容易
經濟及有關學科,我諗主修經濟點都著數d掛 ...
呢類工的確係econ最fit (including HKMA之類, 和政府的economist, private sector 香港地要economist既好少)
但係建議三思一下值唔值得用成大個master咁多時間同咁高成本, 去best fit呢類數量唔多既工.

如果你依舊覺得值得咁做, 其實你都唔駛問香港仲有邊間大學有兼讀制經濟碩士, 因為你查完果三間冇就夠了. 其他就算有, 你都好難夠人爭. 倒不如:
1. email問下HKU仲有冇乜得part-time. 或者咁講, 佢D course仲係唔係好似以前咁, 好一大堆夜晚上堂.
2. 考慮下國外既online / distance learning, 好似我上面提過既JHU MS Applied Econ咁.

我個人就會建議你考慮下整件stat master 或者 比較quantitative finance master好過.
呢兩件一樣可以apply 你果類economist既工(雖然唔係best fit, 要自己再做準備功夫)
但係佢地可以open other doors at the same time.

理工好似有
https://fb.polyu.edu.hk

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 竹劍 於 2019-1-28 05:55 PM 發表

呢類工的確係econ最fit (including HKMA之類, 和政府的economist, private sector 香港地要economist既好少)
但係建議三思一下值唔值得用成大個master咁多時間同咁高成本, 去best fit呢類數量唔多既工.

如果你依舊覺得值得咁做, 其實你都唔駛問香港仲有邊間大學有兼讀制經濟碩士, 因為你查完果三間冇就夠了. 其他就算有, 你都好難夠人爭. 倒不如:
1. email問下HKU仲有冇乜得part-time. 或者咁講, 佢D course仲係唔係好似以前咁, 好一大堆夜晚上堂.
2. 考慮下國外既online / distance learning, 好似我上面提過既JHU MS Applied Econ咁.

我個人就會建議你考慮下整件stat master 或者 比較quantitative finance master好過.
呢兩件一樣可以apply 你果類economist既工(雖然唔係best fit, 要自己再做準備功夫)

但係佢地可以open other doors at the same time.
點解就算其他U有,我都好難夠人爭?
佢地主要係收咩人?

引用:
原帖由 stern 於 2019-1-28 08:49 PM 發表

點解就算其他U有,我都好難夠人爭?
佢地主要係收咩人?
咁講啦, 你自己信唔信唔睇邊間大學?
仲有唔好唔記得, 仲有一堆係overseas uni grad番黎同你爭的......

呢類又有政府工既穩定, 但同時又有一定專業性既工作, OK搶手的......
如果簡單D講, 你睇下佢個人工就知啦.

同埋其實香港就得果幾間uni, 兩下就搵完啦.
HKU cut左part-time, 中大科大本來就冇.
其實本來去到呢度就可以停手, 因為講真我好懷疑香港三大競爭力都唔多夠好用.
更煩既係可能仲有D有相關工作經驗既人黎爭(image someone have been a econ research assistant.)

不過講埋落去啦....:
econ research 叫做相對唔錯既cityu一樣係full time only (same for 浸大)
理大econ居然搞到under school of accounting and finance,
咁如果你覺得去嶺大整件part-time taught master會有足夠競爭力去爭呢類工既, 咁咪自便lo.

引用:
原帖由 竹劍 於 2019-1-28 09:11 PM 發表

咁講啦, 你自己信唔信唔睇邊間大學?
仲有唔好唔記得, 仲有一堆係overseas uni grad番黎同你爭的......

呢類又有政府工既穩定, 但同時又有一定專業性既工作, OK搶手的......
如果簡單D講, 你睇下佢個人工就知啦.

同埋其實香港就得果幾間uni, 兩下就搵完啦.
HKU cut左part-time, 中大科大本來就冇.
其實本來去到呢度就 ...
我本身對econ有興趣,早知之前趁hku仲有part-time果陣讀左先

引用:
原帖由 stern 於 2019-1-28 09:27 PM 發表

我本身對econ有興趣,早知之前趁hku仲有part-time果陣讀左先
咁你bachelor果陣, 點解唔轉去major in economics 或者BBA with business economics concentration??......

引用:
原帖由 竹劍 於 2019-1-28 09:54 PM 發表

咁你bachelor果陣, 點解唔轉去major in economics 或者BBA with business economics concentration??......
當年公開試成績唔好,入唔到econ
我大學成績好好,但我間大學轉唔到去econ,我讀所有econ既科目個grade都有A/A+

引用:
原帖由 stern 於 2019-1-28 10:48 PM 發表

當年公開試成績唔好,入唔到econ
我大學成績好好,但我間大學轉唔到去econ,我讀所有econ既科目個grade都有A/A+
it seems that you don't even have a economics minor......nor a solid stat background for econometrics.

建議你三思一下係唔係真係對經濟學咁有興趣.
呢科野讀到master其實好理論, 真係用得著既工唔多.
更大鑊既係, 真係用得著econ, 舉個例好似呢份咁: https://www.hkma.gov.hk/eng/about-the-hkma/careers-hkma/ge-programme.shtml
好大可能會有一堆PhD grad同你爭.

27 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。