• 瀏覽: 7,331
  • 回覆: 20
  • 追帖: 1
雪藏牌想解凍, budget 10 - 15萬附近,想各位ching 俾d意見, 先講講考慮因素先。

1. 對駕駛冇太多要求, 主要代步接送太太BB
2. 因本人比較高, 想要架headroom高
3. BB出入, 需要車箱空間感大d既車
4. 唔想咁煩, 所以都想要少維修, 保養平d
5. 安全考慮
6. 第一次買車, 好似2手車好D
7. 舒適度都重要

暫時諗過以下幾款車
VW Tiguan
Nissan Qashqai
Mazda CX5

麻煩各位俾d意見,或仲有冇其他車款可考慮?

個人件頭高最好都係揀返高身BOX TYPE果D 7人車......空間感真係無敵~
雖然係好唔對題, 但事實上你講果幾點要求應該都中得晒~
筆直內同樣都有返咁上下年份既NOAH / SERENA / STEPWGN比你揀~

引用:
原帖由 stevechau55 於 2019-1-28 04:04 PM 發表

個人件頭高最好都係揀返高身BOX TYPE果D 7人車......空間感真係無敵~
雖然係好唔對題, 但事實上你講果幾點要求應該都中得晒~
筆直內同樣都有返咁上下年份既NOAH / SERENA / STEPWGN比你揀~ ...
但我又唔想要7人車

回覆 引用 TOP

CX5

回覆 引用 TOP

tiguan 1.4
160匹 6速濕色波箱無咩鑊氣
CX5 空間感大d cc大d, 速度敏捷
QQ未揸過

回覆 引用 TOP

留名
我都諗緊cx5,sorento同qq

回覆 引用 TOP

我見到外國好推介qq,但香港就話cx5好好.但我想問以維修方面邊部抵啲?

回覆 引用 TOP

其實CX5這個款可以玩到幾耐?

回覆 引用 TOP

錢錢RIZE就Tiguan 同 QQ
但講埋安全(即係鋼水啦), Tiguan 吧

利申Tiguan 用戶

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chiuchiu_2000 於 2019-1-27 11:11 PM 發表

雪藏牌想解凍, budget 10 - 15萬附近,想各位ching 俾d意見, 先講講考慮因素先。

5. 安全考慮
7. 舒適度都重要

暫時諗過以下幾款 ...
Tiguan:好力,德國大廠有保證,2.0比較大食。之前揸CX5,轉會之後有番哂駕駛樂趣,底盤扎實,有心有力。
Qashqai:未接觸過
CX5:冇力(2.5冇乜力,2.0力水更差)大食(我揸2.5,2.0應該冇咁大食),萬事得賣點就係平,一分錢一分貨。早排賣咗,二手價弱,擁有過絶對唔推薦,純粹係個內籠冇tiguan咁悶。其實萬記個名就臭咗好多年,本來就唔會再買呢個牌子嘅車。如果唔係網上嘅人話進步咗好多都唔會買,但事實係有進步,不過萬事得嘅車始終都係咋囉。

引用:
原帖由 Chankangsan 於 2019/2/5 09:29 PM 發表

Tiguan:好力,德國大廠有保證,2.0比較大食。之前揸CX5,轉會之後有番哂駕駛樂趣,底盤扎實,有心有力。
Qashqai:未接觸過
CX5:冇力(2.5冇乜力,2.0力水更差)大食(我揸2.5,2.0應該冇咁大食),萬事得賣點就係平,一分錢一分貨。早排賣咗,二手價弱,擁有過絶對唔推薦,純粹係個內籠冇tiguan咁悶。其實萬記個名就臭咗好多年,本來就唔會再買呢個牌子嘅車。如果唔係網 ...
等睇你前後cam片表演天文台道一take過泊S位

回覆 引用 TOP

TG>QQ>CX5。同意樓上幾位師兄講的,CX5 2.0真係力水冇乜。雖然我是萬記粉絲。

Good bye to iOS, Say hi to Andriod.

回覆 引用 TOP

買二手Tiguan小心副EA111 1.4 tsi,自己search吓鬼佬forum睇睇。

引用:
原帖由 chiuchiu_2000 於 2019-1-27 11:11 PM 發表

5. 安全考慮
7. 舒適度都重要

暫時諗過以下幾款 ...
不如考慮二手Honda Jazz或Nissan Notes.

回覆 引用 TOP

QQ仲比cx-5好力o的?  還是因為英國造?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]