• 瀏覽: 6,764
  • 回覆: 37
  • 追帖: 3
葡萄牙呢個國家,都去過幾次。唔知最近有冇人都去呢?可以同大家交流交流~

我嘅夢想係周游列國~
熱賣及精選
沒去過葡萄牙,都唔原來千篇一律嘅歐洲城堡,竟然可以甘好睇。葡萄牙嘅佩納宮就係一座好色彩斑斕嘅城堡,包含住好多種建築風格。19世紀中建立的,已經有好多年歷史了,宜家佢係葡萄牙規模最大嘅古羅馬建築。

我嘅夢想係周游列國~
呢個城堡周圍都係環山嘅皇家避暑山莊,有曲折嘅小道、園林,同埋好多奇奇怪怪嘅參天古樹,的確係同愛人約會嘅好地方呢!

我嘅夢想係周游列國~

回覆 引用 TOP

係葡萄牙阿威羅區嘅一座城市阿格達,每年夏天(一般是7-9月)都會出現一座超級可愛嘅“露天博物館”,街道上面嘅屋頂、電纜上都會出現好多五顏六色嘅雨傘。

我嘅夢想係周游列國~

回覆 引用 TOP

呢個叫Umbrella Sky Project 嘅藝術項目,係2011年就開始了,每年七月到九月,城市入面嘅狹窄街道都會獲得各種色彩繽紛嘅雨傘帳篷,為行人遮蔭。真係一個又可愛又惠民嘅project!

我嘅夢想係周游列國~

回覆 引用 TOP

宜家佢已經成為呢個城市一道亮麗嘅風景線啦,好多游客一到夏天就會去打卡!晚上果陣仲會還會亮起燈光,超級浪漫!

我嘅夢想係周游列國~

回覆 引用 TOP

葡萄牙里斯本,有一個見證住航海時代嘅海邊孤塔,到宜家爲止已經數百年歷史了。佢就係Belém Tower 貝倫塔,係世界文化遺產之一,亦都係葡萄牙古老建築之一。

我嘅夢想係周游列國~

回覆 引用 TOP

貝倫塔係歷史上被用作海關、電報站、甚至係燈塔,亦曾經利用貯藏室改造成地牢作為監獄。係大航海時代,亦係航海家們嘅起點。獨特建築風格同其特殊嘅地理位置令到好多人黎到葡萄牙,都會去呢度打卡影相。黃昏時候影,係最好睇。

我嘅夢想係周游列國~

回覆 引用 TOP

我都去過很多次葡國由北部porto到南部faro,正計劃由porto向北上braga,入西班牙,預計停留vigo,目標去聖城santiago,葡國最北面有甚麼地方好去

回覆 引用 TOP

感謝分享, 黎緊9月會去

回覆 引用 TOP

謝謝樓主分享~計劃11月初去西班牙同葡萄牙

不去旅行會抑鬱
引用:
原帖由 rainy大頭蝦 於 2019-1-31 10:12 PM 發表

謝謝樓主分享~計劃11月初去西班牙同葡萄牙
到時候有咩幫手可以單聲
葡萄牙應該比到驚喜你,記住坐電車慢慢睇
另外Sintra果區quinta da regaleira我覺得係最大驚喜

引用:
原帖由 Juicee 於 2019-1-31 05:19 PM 發表

葡萄牙呢個國家,都去過幾次。唔知最近有冇人都去呢?可以同大家交流交流~
葡萄牙真心正,比人低估左,同埋正常香港人去歐美首選甚至第2、3次都唔會揀住
揀都會揀隔離西班牙先,去過果d就會明點解葡萄牙咁正

引用:
原帖由 小寶寶999 於 2019-1-31 10:40 PM 發表

到時候有咩幫手可以單聲
葡萄牙應該比到驚喜你,記住坐電車慢慢睇
另外Sintra果區quinta da regaleira我覺得係最大驚喜
我都係呢幾日想去雙牙

一來見你介紹過~前晚同親戚食飯~親戚都好喜歡西班牙~做完功課有問題一定請教師兄~謝謝你

最大催化劑係喺足版睇倒~車仔睇中拉傑迪~我驚再遲去~佢會轉會~睇完世界盃~喜歡呢隊克羅地亞踢波嗰種熱血⋯想睇拉傑迪~所以睇巴塞!

約略睇咗阿聯酋11月初出發$5100

不去旅行會抑鬱
引用:
原帖由 rainy大頭蝦 於 2019-1-31 10:52 PM 發表

我都係呢幾日想去雙牙

一來見你介紹過~前晚同親戚食飯~親戚都好喜歡西班牙~做完功課有問題一定請教師兄~謝謝你

最大催化劑係喺足版睇倒~車仔睇中拉傑迪~我驚再遲去~佢會轉會~睇完世界盃~喜歡呢隊克羅地亞踢波嗰種熱血⋯想睇拉傑迪~所以睇巴塞!

約略睇咗阿聯酋11月初出發$5100 ...
好奇問下點解鍾意拉8,女球迷正常唔熟佢

比d提議你,正常葡萄牙其中一程入境離境會貴d,少機少競爭,可將行程變成馬德里/巴塞走,平好多,單程機票去果二度好平,幾舊水
或順路咁玩,
Barcelona > Granada > Ronda > Seville > Lisbon > Porto > Madrid ( Córdoba / Toledo / Segovia )
中途揀自己想去既

主題標籤 #葡萄牙
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]