註冊 登入

讀書壓力症候群幾十年未癒慢必自爆仍發考試噩夢 -

讀書壓力症候群幾十年未癒慢必自爆仍發考試噩夢 - E-mail 此主題給朋友

學生壓力過大最終輕生嘅新聞時有所聞,旁人都問係咪教育制度出了錯,已投身社會多年嘅人民力量立法會議員陳志全(慢必)噚日喺立法會討論紓緩學生壓力嘅議員議案期間,就自爆當年考試壓力大到入骨,今時今日都會不時發考試噩夢,夢見自己考唔到試,「唔知醒啦,搵唔到試場啦」,仲問在座議員同官員有冇同樣經驗,認為增加大學資助學額可減輕中學生考試壓力。

會上議員提出好多造成學生壓力爆煲嘅問題根源,包括過份着重考試、家課太多,又要求取消小三BCA等等。

提出議案嘅民建聯李慧琼就話唔少中產家長,都對本地傳統教育投下不信任票,安排仔女讀國際學校,提倡喺津校引入國際課程,但曾做過校長嘅教育界議員葉建源就火藥味甚重,話紓緩學生壓力唔係要提供國際課程,而係將國際學校優勝之處作本地教育改革嘅參考,仲炮轟班送仔女去讀國際學校嘅局長自己崇尚、渴望一套,又冇將呢啲優勝之處引入本地。

教育局局長楊潤雄就四両撥千斤,話香港教育制度不比海外課程輸蝕,仲話社會望子成龍嘅睇法、家長期望等都係學生壓力來源,唔贊成引入國際課程,但呢說話由兩個仔女都讀國際學校嘅楊局長講出嚟,就真係冇乜說服力囉。

http://s.nextmedia.com/apple/a.p ... ;s=0&a=20603897

精選樓盤
楊潤雄虛偽!

回覆 引用 TOP

睇返數據就知

科大 2018 top 1%  成績60名畢業生中

內地生大概佔40人 (每年約收200人)

港生大概佔十幾人(每年約收二千人)

難聽講 內地生平均水平係超港生兩班以上。

所以香港學生面對既唔係英美果班無乜料既鬼仔,對手係大陸果班優秀學生。

所以香港課程改革唔應該減壓,而要加壓!

如香港人唔接受現實,全面加強自身競爭力,恐怕以後絕大部分既高端工種都會由成績優異既內地生搶晒!

應該要係高中設立某些為尖子而設既課如類似高等數學,難度應以大陸既高考數學或劍橋既STEM看齊。

現在香港最大問題係愈考愈淺自我感覺良好然後被內地生KO就話人地過黎搶資源。但要記住香港已經係中國一部分,而見唔到有獨立既可能性。所以跟內地人直接PK是不可避免!

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-2-1 01:40 PM 發表

睇返數據就知

科大 2018 top 1%  成績60名畢業生中

內地生大概佔40人 (每年約收200人)

港生大概佔十幾人(每年約收二千人)

難聽講 內地生平均水平係超港生兩班以上。

所以香港學生面對既唔係英美果班無乜料既鬼仔,對手係大陸果班優秀學生。

所以香港課程改革唔應該減壓,而要加壓!

如香港人唔接受現實,全面加強自身競爭力,恐怕以後絕大部分既高端工種都會由成績優異既內地生搶 ...
黎香港三大班大陸生係省頭幾多名
如果你求其係大陸搵200個學生黎香港都做到咁既效果
我諗冇人夠膽反大陸

因為落黎香港既都叻 所以要乜工都比晒佢地
咁都抵香港人死既 自己飯碗比人搶都唔敢出聲

引用:
原帖由 小號 於 2019-2-2 04:20 PM 發表

我諗冇人夠膽反大陸

咁都抵香港人死既 自己飯碗比人搶都唔敢出聲 ...
這是不可避免 ,現在大陸頂尖大學競爭力愈來愈強,如果科大只玩閉關鎖國,不招大陸學生及大陸教授,排名必然會狂跌,企業招聘人才只會到其他具有競爭力既大陸高校學生。重點係一國兩制呢個保護傘唔捱得幾耐,遲早都要面對融入全國呢個環境。

除了加強自身競爭力別無他法。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小號 於 2019-2-2 04:20 PM 發表

我諗冇人夠膽反大陸

咁都抵香港人死既 自己飯碗比人搶都唔敢出聲 ...
你唔洗理佢

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

點解佢無跳樓?

回覆 引用 TOP

呢条仆街,點解仲未死?

回覆 引用 TOP

心靈咁弱小,囡囡請佢食幾次檸檬就話唔中意女人

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-2-1 08:07 AM 發表

學生壓力過大最終輕生嘅新聞時有所聞,旁人都問係咪教育制度出了錯,已投身社會多年嘅人民力量立法會議員陳志全(慢必)噚日喺立法會討論紓緩學生壓力嘅議員議案期間,就自爆當年考試壓力大到入骨,今時今日都會不時發考試噩夢,夢見自己考唔到試,「唔知醒啦,搵唔到試場啦」,仲問在座議員同官員有冇同樣經驗,認為增加大學資助學額可減輕中學生考試壓力。

會上議員提出好多造成學生壓力爆煲嘅問題根源,包括過份着重考試、家 ...
鴨脷洲小學雞都做已完,毒唔毒書唔係重點

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-2-1 08:07 AM 發表

會上議員提出好多造成學生壓力爆煲嘅問題根源,包括過份着重考試、家 ...
如果國際課程有優勝之處,引入津中比學生多一個選擇,好提議。
葉生話等教育局參巧國際課程來改良本地課程,這是不切實際的建議,到時都唔知改左D乜野出來,不敢想像!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。