註冊 登入

演唱會一定要睇尾場嗎?

演唱會一定要睇尾場嗎? E-mail 此主題給朋友

演唱會一定要睇尾場嗎?

熱賣及精選
未必,好多時已經唱到聲沙

回覆 引用 TOP

尾場一般唱最多歌嘛!

而且通常觀眾會自發high啲,歡呼聲同掌聲大啲,現場氣氛好啲

回覆 引用 TOP

尾場encore位長啲氣氛夠哂high

回覆 引用 TOP

剛看完張學友尾場演唱會, 他用了二十多分鐘來感謝他所有的工作人員. 絕對沒問題. 他在香港已經唱很多普通話歌,但他唱廣東歌, 大多數唱一半去彌補二十多分鐘! 演唱會和過去一樣 十一點半完. 感覺有點欺騙觀眾. 他的演唱會越來越機械式, 越來越沒有心做. 越來越注重場數.

引用:
原帖由 stedss 於 2019-2-2 02:03 AM 發表

剛看完張學友尾場演唱會, 他用了二十多分鐘來感謝他所有的工作人員. 絕對沒問題. 他在香港已經唱很多普通話歌,但他唱廣東歌, 大多數唱一半去彌補二十多分鐘! 演唱會和過去一樣 十一點半完. 感覺有點欺騙觀眾. 他的演唱會越來越機械式, 越來越沒有心做. 越來越注重場數. ...
我與你

非常夏日
今晚要盡情

慢慢
離人
這麼近 (那麼遠)
怎麼捨得你

愛火花
忘記他

真情流露 (喇叭手Stewart起歌,大合唱提詞)
她來聽我的演唱會
我真的受傷了

頭髮亂了
和好不如初

寂寞的男人
遙遠的她

野貓之戀
餓狼傳說

如果這都不算愛
我醒著做夢

不經不覺
春風秋雨
妳的名字 我的姓氏
愛是永恆
祝福

=== Encore ===
友情歌 Medley
  • 用餘生去愛
  • 給朋友
  • 心如刀割
  • 不老的傳說
  • 離開以後
  • 一千個傷心的理由
  • 只想一生跟你走
  • 我等到花兒也謝了
  • 分手總要在雨天
  • 吻別
  • 每天愛你多一些
  • 李香蘭
  • Amour
  • 情已逝

如果愛

8:15就開場唱足3個幾鐘, 都唔滿意?另外自己數下上面幾多首廣東歌幾多首國語歌,

[八]嚴禁公開任何個人資料
刘华事件!一定以后只買頭場

回覆 引用 TOP

黑起上嚟,你買尾場變左唔係尾場。

劉華今次買尾場嘅中曬招。

亦有歌星試過打風休息,將嗰場調到最尾,本來買尾場嘅中曬招。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 白騎士 於 2019-2-2 02:24 AM 發表

我與你

非常夏日
今晚要盡情

慢慢
離人
這麼近 (那麼遠)
怎麼捨得你

愛火花
忘記他

真情流露 (喇叭手Stewart起歌,大合唱提詞)
她來聽我的演唱會
我真的受傷了

頭髮亂了
和好不如初

寂寞的男人
遙遠的她

野貓之戀
餓狼傳說

如果這都不算愛
我醒著做夢

不經不覺
春風秋雨
妳的名字 我的姓氏
愛是永恆 ...
我失望是因為他在香港唱廣東歌, 經典歌曲大多數唱一半. 有點不尊重香港觀眾.

引用:
原帖由 stedss 於 2019-2-2 11:22 AM 發表

我失望是因為他在香港唱廣東歌, 經典歌曲大多數唱一半. 有點不尊重香港觀眾.
你唔識數我幫你,唔計Encore佢唱左16首廣東歌,八首國語歌。唔好忘記佢呢個rundown係apply去全球唔同城市既。點唔尊重呀?廣東歌佔左已經三份二,更何況國語歌唔係歌?

回覆 引用 TOP

關鍵是他不應該經典歌曲唱一半. 明白嗎?
唱一半歌曲看起來像上TVB.

引用:
原帖由 stedss 於 2019-2-2 11:52 PM 發表

關鍵是他不應該經典歌曲唱一半. 明白嗎?
唱一半有咩問題? 可以照顧到更多人既需要, 人地依家每首都要記一半, 花既精力一定比唱少D歌但全部要唱哂全首多。
另外, 我當果度15首Encore當做7首, 加上正場rundown都有三十幾首歌, 邊忽無心做?
而且點解淨係可以唱經典歌, 其他歌唔唱得?你估成場唱經典歌會辛苦D, 定唱下D無咁經典無成日唱既歌辛苦D?
仲有, 愛是永恆唔經典? 遙遠的她唔經典?你的名字我的姓氏唔經典?仲有好多都係普通Rundown都係經典歌
不如佢自己私人開場演唱會俾你, 你叫佢唱邊首就邊首好唔好?

引用:
原帖由 白騎士 於 2019-2-3 02:23 AM 發表

唱一半有咩問題? 可以照顧到更多人既需要, 人地依家每首都要記一半, 花既精力一定比唱少D歌但全部要唱哂全首多。
另外, 我當果度15首Encore當做7首, 加上正場rundown都有三十幾首歌, 邊忽無心做?
而且點解淨係可以唱經典歌, 其他歌唔唱得?你估成場唱經典歌會辛苦D, 定唱下D無咁經典無成日唱既歌辛苦D?
仲有, 愛是永恆唔經典? 遙遠的她唔經典?你的名字我的姓氏唔經典 ...
唱一半有咩問題? - 每個人都有自己的喜好.
邊忽無心做?- 樂隊, 音響, 歌曲選擇, 唱歌等等.  與1995演唱會和2003演唱會之比較, 2008演唱會開始已經轉變, 坦白說, 看看尾場觀眾的反應只是一般便知道這次演唱會好不好! 以前他唱的每首歌都好有心唱, 唱完後都覺得 哇, 非常好聽, 現在他 hea 著唱, 趕快完場.  你看看那晚觀眾的反應便知道.

睇你睇邊個啦! 尾場通常都會係氣氛好D, 但個人唔係睇過好多演唱會, 以去過既經驗可以分析到以下幾點.

睇kay同千嬅既尾場的確好D, 原因:
1. 唔會開多過10場
2. 識錫身, 又無嘜跳唱, 無咁落力, 尾場都唔會點聲沙

但相反睇祖兒, eason, sammi, 我會選睇頭果幾場, 因為佢地都唔錫身, 每場都去得好盡. 尤其祖兒, sammi 次次都有幾part跳唱.  佢地通常都十幾廿場又無小休. 尤其經歷過sammi上次尾2場, 我以後都會再貪佢d尾場, 頭5場買唔到飛最好唔好睇了 高風險既爛聲

引用:
原帖由 stedss 於 2019-2-2 11:22 AM 發表

張學友早幾年演唱會已經成日唱國語歌,可以成part都係國語歌。

我都覺得你有咁多廣東hit歌,香港觀眾入場亦主要係聽你嘅廣東歌,唔應該咁。

回覆 引用 TOP

27 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。