註冊 登入

讀完心理學出嚟有咩做

讀完心理學出嚟有咩做 E-mail 此主題給朋友

大家好啊👋🏻 想請教下
我依家係美國讀緊心理學,本來對心理學都幾有興趣,但我最近發現心理學畢業好難搵工做,我每次同人講我讀心理學,佢哋都話起碼要讀到phd,我仲考慮緊轉唔轉major,亦有人叫我轉cognitive science,但我好唔了解呢科同心理學嘅分別,老實講我對讀書嘅熱誠不大,冇可能會讀phd,但如果攞住個bachelor degree 我好驚會冇出路,所以想問下大家意見,唔該你

精選樓盤
引用:
原帖由 Iamsillyman 於 2019-2-3 02:08 AM 發表

大家好啊👋🏻 想請教下
我依家係美國讀緊心理學,本來對心理學都幾有興趣,但我最近發現心理學畢業好難搵工做,我每次同人講我讀心理學,佢哋都話起碼要讀到phd,我仲考慮緊轉唔轉major,亦有人叫我轉cognitive science,但我好唔了解呢科同心理學嘅分別,老實講我對讀書嘅熱誠不大,冇可能會讀phd,但如果攞住個bachelor degree 我好驚會冇出路,所以想問下大家意見,唔該你 ...
之前都有人問過呢條問題,簡單嚟講cognitive science 係interdisciplinary, 讀嘅嘢包含其他major, 開咩就睇你間學校。

或者你倒轉番嚟諗:
1. 你畢業後想做咩?
2. 你會留喺美國定返香港?

喺美國基本上好多psych major, 如果唔讀上去係冇乜特別出路,亦因為咁畢業生人工亦低。

回覆 引用 TOP

銀行唔理咩科都請

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-2-3 08:28 AM 發表

銀行唔理咩科都請
其實各類大公司,銀行之類MT, 都係唔點理讀乜科
咁同時都即係話,競爭既人會特別多

所以如果樓主唔係名校,或者有一定名氣既good school出黎,gpa唔夠高,或者各類活動/實習唔夠,隨時張cv連interview都過唔到....

引用:
原帖由 竹劍 於 2019-2-3 05:00 PM 發表

其實各類大公司,銀行之類MT, 都係唔點理讀乜科
咁同時都即係話,競爭既人會特別多

所以如果樓主唔係名校,或者有一定名氣既good school出黎,隨時張cv連interview都過唔到.... ...
同意,等於我自己,轉行攞張cert 見工,同白紙無咩分別

回覆 引用 TOP

讀唔到臨床心理學咁即係同讀純理無分別, 純理畢業出黎咪打雜囉.

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-2-3 05:41 PM 發表

讀唔到臨床心理學咁即係同讀純理無分別, 純理畢業出黎咪打雜囉.
臨床心理學既學位好似難爭到爆...

樓主真係驚搵唔到食既,就一早唔應該只係去讀心理學,而係讀d專業性強d既科囉.....

回覆 引用 TOP

可以返香港考紀律部隊主任級

回覆 引用 TOP

I wouldn't limit my thinking to what I can do with the major i picked, which is just my academic interest. For me, what I do and how I want to develop my career with my ba is not entirely dependent on the name of my major. Even if I major in philosophy, I could go into construction or culinary arts with a philosophy background, so for your case, you can go into the banking and finances, or teaching, or public service, or marketing. The point is, you are still young, give every industry a try before you decide on one final industry to settle in and forge something out of it.

回覆 引用 TOP

無master難揾喎,有無興趣做edu psy

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Iamsillyman 於 3-2-2019 02:08 AM 發表

大家好啊👋🏻 想請教下
我依家係美國讀緊心理學,本來對心理學都幾有興趣,但我最近發現心理學畢業好難搵工做,我每次同人講我讀心理學,佢哋都話起碼要讀到phd,我仲考慮緊轉唔轉major,亦有人叫我轉cognitive science,但我好唔了解呢科同心理學嘅分別,老實講我對讀書嘅熱誠不大,冇可能會讀phd,但如果攞住個bachelor degree 我好驚會冇出路,所以想問下大家意見,唔該你 ...
心理學家

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Iamsillyman 於 2019-2-3 02:08 AM 發表

大家好啊👋🏻 想請教下
係美國讀完心理學士
可以話你聽 ,如果想係香港做反心理學相關工作,一定要讀上去
負擔到的話讀Clin psy /edu psy
咁反到香港發展都幾好
如果打算反香港先讀,好難入

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2019-2-3 05:41 PM 發表

讀edu psy 都可以

回覆 引用 TOP

Bachelor 心理學冇用

回覆 引用 TOP

36 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。