註冊 登入



打印

[其他] 參加趣農泊!KOL分享座談會心得

參加趣農泊!KOL分享座談會心得 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]


上個星期六喺尖沙咀參加咗一個日本農泊分享會,係由體驗過農泊活動嘅KOL親自介紹農泊有咩正,我本身都有興趣想去農泊,咪當為日後去日本旅行參考吓。當日有3個KOL到場(日本自遊易、沙米旅日手記、劍心日本美食旅遊情報),有追開日本情報嘅相信都識得佢哋。仲有舊年12月參加咗「和KOL一起趣農泊!」活動好彩獲選嘅參加者,佢哋都有一齊分享吓自嘅體驗,我都有參加抽,不過就冇我份,惟有聽吓人哋分享啦。



開場有同爵爵貓叔一齊去前往長野縣信濃町嘅人介紹當地農泊,佢哋影到個雪景真係好靚,尤其係野尻湖景,靚到我已經book mark咗下次要去。體驗方面,見到佢哋又去蘋果園摘蘋果、又整蘋果批,或者上當地漁民嘅船,體驗吓釣香魚咁,可以話食盡山海,睇到口水都流。





跟住係同健吾去北海道帶廣市的嘅人介紹。我一開頭都唔知帶廣喺邊,不過原來係北海道第六大城!仲好出名農業,好似種薯仔、粟米咁,所以特別多體驗活動可以玩。d參加者喺冰天雪地到整薯仔煎餅、走去農家整雪糕、芝士,其實咪就係北海道名產囉。仲見到有得去馬場、溫泉、葡萄酒莊,先知原來可以農泊配搭觀光喺帶廣玩幾日,夏天定冬天去都好似好吸引!





打後就係日本自遊易介紹沖繩縣今歸仁村。原來沖繩縣係日本同香港最近嘅地方!有甘蔗園、黑糖等等日本本島比較少見嘅特色嘢,當然唔少得沖繩嘅無敵海景同沙灘啦。最有印象係佢哋去農泊住個到,原本係間小學,因為人口減少就改建為民泊設施,keep到個學校feel之餘,仲有自製Pizza之類嘅體驗活動可以玩,其實都幾得意啊。





之後就放break,跟住有沙米旅日手記介紹新潟縣長岡市。新潟縣出名米,連帶日本酒都好出名。佢哋就有去酒造睇吓,好正!見到全部都係入住農家,可以同當地農民交流真係好難得,有機會我都想試啊......,又有得一齊整蕎麥麵,又有得食農民自家製嘅地道農家菜,去得多城市都想試吓鄉下風情嘛。





最後分享嘅KOL係劍心,介紹香川縣小豆島。一開始就播咗條片,影得香川縣好靚啊,仲有影到小豆島好經典嘅必去景點「天使之路」,我一路都好想去!小豆島另一個出名嘅就係橄欖,所以佢哋都有去橄欖園。仲有咩?香川縣仲出名烏冬同蕎麥麵嘅,睇住佢哋一路食唔停!





分享會有樣好,有咩唔明、想知可以直接問去過嘅KOL洗唔洗識日文、交通點啊個d,d KOL都有答哂。日文問題我都想問,佢哋話識當然好玩d啦,唔識嘅入鄉追俗就冇問題,一樣有樂趣,聽完真係有d心動。不過原來交通唔太好都係真,所以最好都係自駕。同埋想摘生果個d就要趁秋天夏天去,如果唔係冬天去到,就要玩其他嘢喇!



其實香港人去日本都算去得多啦,但玩嚟玩去都係東京大阪咁,有時去吓鄉下地區,話唔定有其他樂趣呢~~至少唔洗同返香港人逼先啦!


農泊JAPAN網站:
https://nungbokjapan.com
https://www.facebook.com/nongbokjapan

[ 本帖最後由 ENGAWAJAPAN 於 2019-2-12 11:05 AM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]




重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。