註冊 登入

[其他] 用特區護照去澳門得唔得

用特區護照去澳門得唔得 E-mail 此主題給朋友

身份證裂左 可以用特區護照過嗎?

☆做個有錢人☆

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
no problem

引用:
原帖由 知足常樂7號 於 2019-2-4 09:04 PM 發表

no problem
師兄試過嗎?

☆做個有錢人☆
引用:
原帖由 zorowa 於 2019-2-4 09:24 PM 發表

師兄試過嗎?
Why not?
知唔知咩叫身分證明文件?

引用:
原帖由 阿思 於 2019-2-5 02:07 AM 發表

Why not?
琴晚証明過 如果得特區護照係唔得既 應該唔比過關
我帶埋張更換身份証証明先勉強過到關

☆做個有錢人☆
引用:
原帖由 zorowa 於 2019-2-5 11:19 AM 發表

我媽唔見身分證 都係用passport 過

引用:
原帖由 zorowa 於 2019-2-5 11:19 AM 發表

身份証裂左都得?我上次唔得嘅

引用:
原帖由 天下唯一 於 2019-2-6 12:34 AM 發表

身份証裂左都得?我上次唔得嘅
裂左唔比過關 我拎埋特區護照加換証紙先過到

☆做個有錢人☆
以我所知,外國passport 得,特區護照係吾得,吾係hk海関吾俾出,係澳門吾俾入

回覆 引用 TOP

我都試過係澳門果邊吾比,不過我上次係吾見身份証,好再帶埋張行街紙比佢睇,佢先肯比我入境

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zorowa 於 2019-2-6 08:20 AM 發表

裂左唔比過關 我拎埋特區護照加換証紙先過到
如果有換証紙,其他咩都唔需要了,裂得好利害嗎?點解唔等全民換証時候先去換?免費的呢!

講開呢個問題剛剛喺上個月頭,我玩過一次嘢就係唔用身份證過澳門,揸住本香港特區護照過去,喺澳門海關枱面前佢話我唔可以入境,仲問我有冇其他的身份證明文件,我講到明我冇帶身份證不過我仲有本BNO,佢就叫我攞本BNO出嚟比佢睇一睇,check完之後跟住就一嘢打咗個馬交印落去同我講只可逗留180天。
我多口問佢乜唔係可以逗留一年㗎咩,海關人員話我係用BNO入境澳門係當英國人身份,所以只可以逗留180天,我又再多口問佢如果我淨係得本香港特區護照喺身得唔得,海關人員開始有少少唔耐煩聲音大咗少少,話畀你入境係因為BNO唔係你本香港特區護照,你本香港特區護照係唔可以入境嚟澳門 ,除非你有機票過境喺澳門坐飛機就會畀你過境,但係入境就一定唔得,佢講到咁激我驚佢會打人,所以我唔再出聲笑笑口走人了
證明咗只有香港特區護照,澳門係唔會畀你入境而過境坐飛機就ok

引用:
原帖由 小豬2016 於 2019-2-7 01:23 AM 發表

講開呢個問題剛剛喺上個月頭,我玩過一次嘢就係唔用身份證過澳門,揸住本香港特區護照過去,喺澳門海關枱面前佢話我唔可以入境,仲問我有冇其他的身份證明文件,我講到明我冇帶身份證不過我仲有本BNO,佢就叫我攞本BNO出嚟比佢睇一睇,check完之後跟住就一嘢打咗個馬交印落去同我講只可逗留180天。
我多口問佢乜唔係可以逗留一年㗎咩,海關人員話我係用BNO入境澳門係當英國人身份,所以只可以逗留180天,我又 ...
岩啊 如果我無張更換身份證既收據我都一定入唔到澳門

☆做個有錢人☆
引用:
原帖由 zorowa 於 2019-2-7 05:25 AM 發表

岩啊 如果我無張更換身份證既收據我都一定入唔到澳門
裂得好利害嗎?點解唔等全民換証時候先去換?免費的呢!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿思 於 2019-2-5 02:07 AM 發表

Why not?
損壞咗嘅身份證明文件即使仍足夠清楚顯示持證人身份,資料,以及顯示到證件真偽

但裂咗少少都好,損壞咗就係損壞咗,係失效證件。

澳門IO或許冇其他國家地區咁嚴,但唔講人情講道理,拒絕接受損壞(即使係少少)證件入境都冇法。

P.S.本人朋友經驗:有人個證裂開但長期經常往來澳門都冇事,亦有人一次就被拒絕

39 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。