註冊 登入

[其他] 用特區護照去澳門得唔得

引用:
原帖由 4DOT5 於 2019-2-7 12:58 PM 發表

損壞咗嘅身份證明文件即使仍足夠清楚顯示持證人身份,資料,以及顯示到證件真偽

但裂咗少少都好,損壞咗就係損壞咗,係失效證件。

澳門IO或許冇其他國家地區咁嚴,但唔講人情講道理,拒絕接受損壞(即使係少少)證件入境都冇法。

P.S.本人朋友經驗:有人個證裂開但長期經常往來澳門都冇事,亦有人一次就被拒絕 ...
拒絕原因相信係裂開程度有關

熱賣及精選
引用:
原帖由 天下唯一 於 2019-2-7 04:41 PM 發表

拒絕原因相信係裂開程度有關
無錯 我果張裂得比較誇張既 所以唔比入境

☆做個有錢人☆
引用:
原帖由 zorowa 於 2019-2-7 05:09 PM 發表

如果咁裂法,應該無問題的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小豬2016 於 2019-2-7 01:23 發表

講開呢個問題剛剛喺上個月頭,我玩過一次嘢就係唔用身份證過澳門,揸住本香港特區護照過去,喺澳門海關枱面前佢話我唔可以入境,仲問我有冇其他的身份證明文件,我講到明我冇帶身份證不過我仲有本BNO,佢就叫我攞本BNO出嚟比佢睇一睇,check完之後跟住就一嘢打咗個馬交印落去同我講只可逗留180天。
我多口問佢乜唔係可以逗留一年㗎咩,海關人員話我係用BNO入境澳門係當英國人身份,所以只可以逗留180天,我又 ...
樓主, 用BNO入境澳門應該入境處職員做法會同用身份証一樣有張入境紙印出給你, 註明半年入境期限, 並唔係蓋章係護照上. 請問你是否如此?

側邊裂冇嘢喎。多年前裂咗中間都入到。不過唔夠一cm。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天下唯一 於 2019-2-6 09:06 PM 發表

如果有換証紙,其他咩都唔需要了,裂得好利害嗎?點解唔等全民換証時候先去換?免費的呢!
唔見銀包 無行街紙搞唔到銀行卡 blablabla

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿思 於 2019-2-5 11:14 PM 發表

我媽唔見身分證 都係用passport 過
有冇講大話先?

都肯定冇可能噃。

垒起七星灶,铜壶煮三江。摆开八仙桌,招待十六方。
来的都是客,全凭嘴一张。相逢开口笑,过后不思量。
人一走,茶就凉。有什么周详不周详!
引用:
原帖由 愚人之石 於 2019-2-11 02:07 PM 發表

有冇講大話先?

都肯定冇可能噃。
估下.......有可能那本護照不是特區護照, 正如樓上師兄所言, 是其他國家護照才成

回覆 引用 TOP

特區護照係出國用,澳門同屬中國,單獨用澳門一定唔畀你入境 ,
過境,兒童身份證,有換證紙除外

引用:
原帖由 boeing964 於 2019-2-7 09:58 PM 發表

樓主, 用BNO入境澳門應該入境處職員做法會同用身份証一樣有張入境紙印出給你, 註明半年入境期限, 並唔係蓋章係護照上. 請問你是否如此?
如果旅客入境時同時持有香港身份證和BNO,但他首先出示BNO。請問這樣做是否會被入境職員查詢是否同時持有香港身份證,然後用香港身份證處理入境手續了事?

唔比入境除非
1. 身份証斷開2截
2. 你是政治黑名單人物

否則普通香港市民入境澳門, 每一佰張身份証實有一張半張有裂的
那每天都有幾佰人入唔到境嗎?

我自己張都有裂開, 用透明膠紙黐住, 過十次會有一次, 個入境職員會口痕說下次換新証喇
其餘9次都完全沒理會

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zorowa 於 2019-2-7 05:09 PM 發表

有無呢張咁誇張?最後係咪要即刻坐船返香港

引用:
原帖由 today 於 2019-2-12 15:18 發表

如果旅客入境時同時持有香港身份證和BNO,但他首先出示BNO。請問這樣做是否會被入境職員查詢是否同時持有香港身份證,然後用香港身份證處理入境手續了事? ...
如用BNO入境便不需要出示香港身份証, 澳門入境處職員如要求出示你先給他們查看.

引用:
原帖由 小豬2016 於 2019-2-7 01:23 AM 發表

講開呢個問題剛剛喺上個月頭,我玩過一次嘢就係唔用身份證過澳門,揸住本香港特區護照過去,喺澳門海關枱面前佢話我唔可以入境,仲問我有冇其他的身份證明文件,我講到明我冇帶身份證不過我仲有本BNO,佢就叫我攞本BNO出嚟比佢睇一睇,check完之後跟住就一嘢打咗個馬交印落去同我講只可逗留180天。
我多口問佢乜唔係可以逗留一年㗎咩,海關人員話我係用BNO入境澳門係當英國人身份,所以只可以逗留180天,我又 ...
護照一定得,我個仔都係用護照過關

人為什麼要生存,生存又為了什麼?

Wii CODE 0525 5084 2187 7711
d7000 50.8D s17-50 2.8 os n10-24 s70-200 os t90 yn565 nex5d
試過唔見咗ID 在入境處出返證明之後去澳門要帶果張證同護照出

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。