註冊 登入

第二個碩士學位

第二個碩士學位 E-mail 此主題給朋友

本人已有一個HKU碩士學位及測量師專業資格, 正想多讀一兼讀碩士學位令自己的學歷可更加耀目, 有什麼好建議呢?

精選樓盤
引用:
原帖由 SamuraiBlack 於 2019-2-7 08:36 PM 發表

本人已有一個HKU碩士學位及測量師專業資格, 正想多讀一兼讀碩士學位令自己的學歷可更加耀目, 有什麼好建議呢?
咁大個人就唔好咁幼稚

引用:
原帖由 yhakk 於 2019-2-8 07:58 AM 發表

咁大個人就唔好咁幼稚
何解?

引用:
原帖由 SamuraiBlack 於 2019-2-7 08:36 PM 發表

你有時間做研究既, 不妨考慮: PhD, DBA, EngD, EdD, .................等等.
至於MSc/MA/MBA Level, 反正對加薪升職都無幫助, 當興趣班算啦.

引用:
原帖由 nights_tm 於 2019-2-8 11:15 AM 發表

你有時間做研究既, 不妨考慮: PhD, DBA, EngD, EdD, .................等等.
至於MSc/MA/MBA Level, 反正對加薪升職都無幫助, 當興趣班算啦.
👍若修讀DBA, 有什麼好建議?

引用:
原帖由 SamuraiBlack 於 2019-2-8 11:25 AM 發表

👍若修讀DBA, 有什麼好建議?
有本事就去搵間好大學/商學院讀個EMBA好過啦......

LLM

傳銷的意義:
你只要呃三個人, 呢三個人又每人呃三個人,
咁好快中國只會剩下騙子。
引用:
原帖由 竹劍 於 2019-2-8 06:05 PM 發表

有本事就去搵間好大學/商學院讀個EMBA好過啦......
EMBA只係話俾人聽你有錢, 而唔係話俾人聽你學左d 乜.

有朋友係未有EMBA年代讀MBA (即係未有Full time 既年代) , 佢講到明佢果時d assignment係要多謝佢秘書喎.......... 佢返學都只係有個公司間高層social既平台. 到有左EMBA之後, 呢個social既平台就由MBA 轉左去EMBA之嘛. (MBA 就由果時開始有Full time.)

其實對過curriculum都會知, EMBA既內容係比MBA 係仲少. 什至本地大學係有為國內客人服務而開既EMBA中文班, 連英文要求都可以唔洗. 就可以知道課程內容既深度去到邊同埋各大學勁開EMBA既目的係乜啦.

所以, 如果你係做commercial, 工作要係對其他公司, 同埋學費由公司俾既話, 先好去考慮EMBA囉.

引用:
原帖由 nights_tm 於 2019-2-9 06:05 AM 發表

EMBA只係話俾人聽你有錢, 而唔係話俾人聽你學左d 乜.

有朋友係未有EMBA年代讀MBA (即係未有Full time 既年代) , 佢講到明佢果時d assignment係要多謝佢秘書喎.......... 佢返學都只係有個公司間高層social既平台. 到有左EMBA之後, 呢個social既平台就由MBA 轉左去EMBA之嘛. (MBA 就由果時開始有Full time.) ...
咁咪岩lo.

拿, 樓主又冇話要學野, (係真係想學野既就講明想學乜/問學乜對乜乜乜有用啦)
只係想學歷耀D之麻.

咁梗係扔一百幾十萬出黎, 快快手又唔駛點自己做功課拎個名校EMBA學位最岩啦.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SamuraiBlack 於 2019-2-8 08:14 AM 發表

何解?
學歷用來耀目?除非你諗住去選立法會…咪知邊個知你讀咩

真係要威威,唔係讀咩科,係咩學校。牛劍哈耶e d la

回覆 引用 TOP

己亥年, 驛動變動之水木年, 其實這年代普遍年輕一代均是大學畢業, 自我增值絕對是皇道.

由终公司未必會有資助, 所以這項投資必須有實質經濟回報.

BIOLOGY...

引用:
原帖由 SamuraiBlack 於 2019-2-9 11:22 AM 發表

己亥年, 驛動變動之水木年, 其實這年代普遍年輕一代均是大學畢業, 自我增值絕對是皇道.

由终公司未必會有資助, 所以這項投資必須有實質經濟回報.
睇呢句, 你似有d 好玄學喎. 可以考慮一下去讀 "周易" 既班啦.

認真答, 如要 "實質經濟回報" , 係只有搵可以幫你拎到搵到錢既專業資格既學歷, 而唔係一d 會整靚你既CV既學歷.
例如HKIS accredited既MSc programme, 算係可以幫人搵到錢既, 但你已有測量師資格, 噤呢d programme只會整靚你份CV而唔會再幫你搵到更多, 你迷唔洗諗呢d 囉.

不過, 其實都會有問題. 依家d 專業資格都會屈人實習由低做起, 你依家人工夠高係一定唔會同佢玩. 在下都就快讀完一個HKIS accredited既MSc , 不過, 如果想要轉行同拎牌, 就要開log book同一定要被屈由低做起, 新人人工仲要係連在下依家既四成都無, 加上兩年實習先可能會有牌. 噤既condition, 俾著你都唔會考慮. 呢個問題同你做左幾年野想轉行做CPA , RPE , Lawyer等都係一樣既情況. 除非你公司本身已經可以幫到你唔洗由低做起, 否則, 如果已經有一定人工既人, 做呢種轉行既進份, 其實係唔合理.

引用:

I doubt u have any walking  papers at all!

引用:
原帖由 nights_tm 於 2019-2-9 01:28 PM 發表

睇呢句, 你似有d 好玄學喎. 可以考慮一下去讀 "周易" 既班啦.

認真答, 如要 "實質經濟回報" , 係只有搵可以幫你拎到搵到錢既專業資格既學歷, 而唔係一d 會整靚你既CV既學歷.
例如HKIS accredited既MSc programme, 算係可以幫人搵到錢既, 但你已有測量師資格, 噤呢d programme只會整靚你份CV而 ...
本人的確研習了算命風水十多年, 亦有濃厚興趣, 所以真的已學過周易, 不同先賢學問博大精深, 那會咁容易學懂.

HKIS accredited subjects 已經學過很多, 希望在房地產之外可另辟一些被動收入.

回覆 引用 TOP

35 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。