註冊 登入

[狗狗] 狗狗成身傷痕

狗狗成身傷痕 E-mail 此主題給朋友

已經11歲, 有老態. 最近幫佢剷晒D毛, 發現佢好多"損傷" , 查藥膏. 而2隻手有明顯損, 好似穿左個洞咁. 如圖. 個傷口D毛仲黑左. 請問係咩事? 要唔要睇醫生? 點樣先會好番??

THX

附件

2019-2-8 07:49 PM

2019-2-8 07:49 PM

精選樓盤
看醫生

引用:
原帖由 明日野性的老闆 於 2019-2-8 08:45 PM 發表

看醫生
知不知是咩事? 奇在係2隻手先有.

病向淺中醫。小弟曾看見有些流浪犬腹部出現紅點和潰爛,睡在地上,眼角有流向人求救,結果漁護署人員處理

回覆 引用 TOP

我呢隻唔係流浪犬, 係一歲養到而家

係剷晒d毛先見到2隻手有2個好似洞咁既野. 可能一直都有只係有毛遮住.

回覆 引用 TOP

可能係痕癢,跟著不停黏引起,但傷口太大必須要看醫生若不理會擴大加深

回覆 引用 TOP

睇醫生啦

回覆 引用 TOP

可能皮膚病引致牠常咬癢處,亦有可能而老狗腎臓已經退化,以至體內毒素升高而引發皮膚病,馬上睇獸醫抓出原因比較好!

回覆 引用 TOP

係抑鬱自虐?咁都重唔睇醫生唔通得佢入咗菌先咩?

回覆 引用 TOP

點都睇下醫生好d

回覆 引用 TOP

我以前狗狗又係咁,快看醫生

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 imstranger 於 2019-2-8 07:49 PM 發表

已經11歲, 有老態. 最近幫佢剷晒D毛, 發現佢好多"損傷" , 查藥膏. 而2隻手有明顯損, 好似穿左個洞咁. 如圖. 個傷口D毛仲黑左. 請問係咩事? 要唔要睇醫生? 點樣先會好番??

THX ...
牠这情況,重不去睇醫生,只上網周圍問,你真是好主人

回覆 引用 TOP

支持

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 imstranger 於 2019-2-8 07:49 PM 發表

THX ...
係你自己一早睇左E生喇仲係度吹水

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 imstranger 於 2019-2-8 09:31 PM 發表

知不知是咩事? 奇在係2隻手先有.
可能系有蛆,盡快睇獸醫

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。