註冊 登入

[遊記分享] 莫斯科,莫曼摩斯克遊記

引用:
原帖由 香蕉奶昔 於 2019-2-10 02:19 AM 發表

我地睇兩點冇預約的,等所有預約入晒跟住佢就比我地上船
老實講,個人覺得如果唔識聽俄文的話,唔上去參觀都冇乜大損失,上網搵啲相睇下就可以當去咗

熱賣及精選
引用:
原帖由 香蕉奶昔 於 2019-2-10 02:19 AM 發表

我地睇兩點冇預約的,等所有預約入晒跟住佢就比我地上船
佢今日冇俾散客上,可能係旅行團太多啦

引用:
原帖由 kill1021 於 2019-2-10 03:37 AM 發表

尋晚同班旅伴去咗呢間餐廳食飯。

環境唔錯,食物質素都ok。

附件

2019-2-10 11:00 AM

引用:
原帖由 kill1021 於 2019-2-8 07:56 PM 發表

而家等緊機去摩曼摩斯克,利用空檔寫下遊記先。我尋晚約八點到莫斯科,今早起身後就去咗紅場行下,跟住就去咗機場食飯和等上機。

我要多謝香討有位師兄教買電話卡,500盧布任用十四日上網真係好抵。

先上咗部份相,會慢慢更新。 ...
支持,請教怎樣買電話卡,500盧布任用十四日上網?

引用:
原帖由 寒冬藍色牛 於 2019-2-10 01:43 PM 發表

支持,請教怎樣買電話卡,500盧布任用十四日上網?
到咗當地機場後,可以去呢間買電話卡,佢會再送多你一張10gb既上網卡。兩張卡都可以打電話。

但呢兩張卡收唔到sms,如果要開yandex最好用香港電話號碼先去開通。

我未試過用訂火車票,要自行查下是否可用。

記得叫服務員幫你設定好部電話,因為冇英文題示。

附件

2019-2-10 02:15 PM

引用:
原帖由 kill1021 於 2019-2-10 12:13 AM 發表

食完後就坐車去Murmansk Mall行下,有間超市好大間,好多嘢買,有即製啤酒,好味道。間超市叫oekn.

這是否格瓦斯(Квас)?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kill1021 於 2019-2-10 02:15 PM 發表

到咗當地機場後,可以去呢間買電話卡,佢會再送多你一張10gb既上網卡。兩張卡都可以打電話。

但呢兩張卡收唔到sms,如果要開yandex最好用香港電話號碼先去開通。

記得叫服務員幫你設定好部電話,因為冇英文題示。 ...
yandex 可以登記香港電話號碼?

引用:
原帖由 kill1021 於 2019-2-10 02:15 PM 發表

記得叫服務員幫你設定好部電話,因為冇英文題示。 ...
每張 咭 10 GB ..? 4G ..?

引用:
原帖由 床下自信的甩毛 於 2019-2-10 03:37 PM 發表

每張 咭 10 GB ..? 4G ..?
應該買果張係30G
送果張係10G

引用:
原帖由 royman 於 2019-2-10 02:28 AM 發表

老實講,個人覺得如果唔識聽俄文的話,唔上去參觀都冇乜大損失,上網搵啲相睇下就可以當去咗
可以用眼去觀賞的,如果上網睇就可以當去左咁點解要比錢去旅行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kill1021 於 2019-2-10 03:37 AM 發表

可惜!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenchanmk 於 2019-2-10 04:24 PM 發表

應該買果張係30G
送果張係10G
兩張都係用14日?

引用:
原帖由 床下自信的甩毛 於 2019-2-10 10:48 PM 發表

兩張都係用14日?
應該係
https://www.discuss.com.hk/viewt ... p;extra=&page=1

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenchanmk 於 2019-2-10 03:28 PM 發表

yandex 可以登記香港電話號碼?
我係用香港電話號碼登記Yandex.Taxi.

引用:
原帖由 kill1021 於 2019-2-10 11:40 PM 發表

我係用香港電話號碼登記Yandex.Taxi.
Enter phone number 果度
我入香港電話號碼
佢彈我 Incorrect phone number

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。