註冊 登入

[上海] 岩岩去完上海

岩岩去完上海 E-mail 此主題給朋友

上去哪兒app訂著來回深圳去上海的來回機票,得1000左右人仔來回真係好抵,在applepay 裡設好上海地鐵卡,去到就坐地鐵,由虹橋機場坐到市區10號線或者2號線坐到外灘得5蚊車費,我book左酒店在外灘,700-2000蚊人仔任簡,上海好L凍,一定要穿大褸,唔係一定發燒感冒,上海好L多人,你想去東方明珠,想去迪迪尼,越早去越好,最好早上8點前去,唔係既話你分分鐘等4粒鐘,無錯,4粒鐘,南京路步行街,新天地,太古匯果D購物區唔建議去,香港任何一間shopping mall都好過上海,全世界最大果間starsbuick無咩特別,好難揾位
上海雖然地鐵好發達,發達程度同香港地鐵差不多,指示都好清晰,但出站後要行好多路,行到你腳都跿,D人多L多好恐怖,真頭唔理你撞埋你到都不講sorry

附件

2019-2-8 10:51 PM

2019-2-8 10:51 PM

熱賣及精選
引用:
原帖由 fukold 於 2019-2-8 10:51 PM 發表

上去哪兒app訂著來回深圳去上海的來回機票,得1000左右人仔來回真係好抵,在applepay 裡設好上海地鐵卡,去到就坐地鐵,由虹橋機場坐到市區10號線或者2號線坐到外灘得5蚊車費,我book左酒店在外灘,700-2000蚊人仔任簡,上海好L凍,一定要穿大褸,唔係一定發燒感冒,上海好L多人,你想去東方明珠,想去迪迪尼,越早去越好,最好早上8點前去,唔係既話你分分鐘等4粒鐘,無錯,4粒鐘,南京路步 ...
師兄請指教applepay點設定上海地鐵卡,我上次在上海坐地鐵買票煩死

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fukold 於 2019-2-8 10:51 PM 發表

上去哪兒app訂著來回深圳去上海的來回機票,得1000左右人仔來回真係好抵,在applepay 裡設好上海地鐵卡,去到就坐地鐵,由虹橋機場坐到市區10號線或者2號線坐到外灘得5蚊車費,我book左酒店在外灘,700-2000蚊人仔任簡,上海好L凍,一定要穿大褸,唔係一定發燒感冒,上海好L多人,你想去東方明珠,想去迪迪尼,越早去越好,最好早上8點前去,唔係既話你分分鐘等4粒鐘,無錯,4粒鐘,南京路步 ...
早前出差到上海,我住在近Disney 那邊,房租400人仔,負責人都是年青人,很熱情,收visa, 如有需要他們甚至免費接送机場(pd).

明珠塔地點多人到嚇死人!揾死難!所以商埸內的小店都排了長長隊!我最後要去食burger, 又是年青人開的,超正, fast food style, 自助,但超好味!但要付現金,因為我的WeChat冇大陸錢包,我冇union pay card, 佢地又冇visa.

上海地鐵是有安檢,而且售票機好易壞!有時,當地長者都不懂如何操作(我用舊銀纸弄壞了一部). 上海的支線在晚上的停駛時間跟主線不一样!好在,上海有很多白牌車!不用Didi 都找到車!

整体,上海人非常nice. 你肯與他們溝通,他們可說當地的给你聽!

我而家人在東方明珠,8點去到已經大量人潮,各種推迫撞,見到d人話下午去剩係排隊都兩三個鐘,不能想像

回覆 引用 TOP

點解唔用滴滴,上次在上海用好方便

回覆 引用 TOP

大佬,上海地鐵有14條線,加一條懸浮⋯⋯除左崇明島,每個區都去到,點都發達過香港啊,商場的話就的確係香港啲好,品牌都多好多。

引用:
原帖由 半空真空的香腸 於 2019-2-9 09:52 AM 發表

大佬,上海地鐵有14條線,加一條懸浮⋯⋯除左崇明島,每個區都去到,點都發達過香港啊,商場的話就的確係香港啲好,品牌都多好多。
香港d商場來來去去都糸d連銷式商店、除咗地面會乾淨d就無乜特別

回覆 引用 TOP

引用:

師兄請指教applepay點設定上海地鐵卡?

如果預計地鐵坐得多,坐得遠,直接買張一日通,三日通咪方便好多囉

引用:
原帖由 小阮之家 於 2019-2-9 12:12 PM 發表

如果預計地鐵坐得多,坐得遠,直接買張一日通,三日通咪方便好多囉
我一出機場後直接買張公交卡充兩百,見到站內成堆人塞哂起售票機唔知做咩

引用:

我長住上海,每逢放假遊客區都係爆棚嘅!下次可以試吓唔去啲遊客區,感受一下放長假上海嘅寧靜。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 isee1943 於 2019-2-9 11:23 AM 發表

師兄請指教applepay點設定上海地鐵卡?
Apple Pay喺上海唔流行架,搞個WeChat啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 9dc 於 2019-2-9 12:42 PM 發表

我一出機場後直接買張公交卡充兩百,見到站內成堆人塞哂起售票機唔知做咩
呢個有趣,我都係最近幾次去先發現,佢地有啲人會一個買幾張卡,因為上海地鐵卡貌似是可以透支的,佢地都係係度入錢去啲卡裡面。

引用:
原帖由 半空真空的香腸 於 2019-2-9 03:15 PM 發表

呢個有趣,我都係最近幾次去先發現,佢地有啲人會一個買幾張卡,因為上海地鐵卡貌似是可以透支的,佢地都係係度入錢去啲卡裡面。
人地係遊客或者準備從上海座高鐵!大部分都係農民工,因為上海地鐵可以用支付寶,年輕人都試用

引用:
原帖由 xsy940212 於 2019-2-9 05:20 PM 發表

人地係遊客或者準備從上海座高鐵!大部分都係農民工,因為上海地鐵可以用支付寶,年輕人都試用
我上次問過職員支付寶同微信錢包都唔可以直接入閘,只可以用支付寶係售票機買票,但是在機埸同南京路步行街站支付寶系統買票都是壞的,職員說時時壞,要看你運氣,最後我都係叫人幫我買,用支付寶俾返錢佢,因為我返大陸從來身上都冇現金,所以見到樓主講Apple Pay加上海地鐵卡,想佢教下點用,因為從來無聽過有人這樣用過,好似要轉地區轉中國Apple Pay係嗎?

39 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。