註冊 登入

想請教fit sir

想請教fit sir E-mail 此主題給朋友

我本身有兩架舊honda .es8 civic 及rg3 2.0 stepwgn,兩車前下毗大杯士烈,想請教 fit sir 換杯±好,還是換肶好,若杯士或肶在淘寶買,D膠會否不耐用,好快又烈,thx

ES8 同RG3用嘅都係麥花臣式下搖臂, 搖臂上有一和尚頭, 一轉動小杯士同一攪動大杯士. 正常情況下, 攪動大杯士勞損速度最快. 修復方案有好多考慮因素, 如果而家果對搖臂係原廠, 而和尚頭又冇磨損而鬆, 我就會多數淨換大杯士, 雜廠都有啲大杯士質素唔差同耐用. 其次就價錢合理下會考慮正廠搖臂. TB搖臂甚少考慮, 一來杯士膠耐用性低, 二來啲鐵料比較薄,同埋ALIGNMENT多數唔係太準確, 但都好睇貨源質素.

附件

2019-2-9 09:40 PM

2019-2-10 09:09 AM

做個開心揸FIT人.....'智'識改變命運.

回覆 引用 TOP

fit sir,我打算自己試下diy,若拆了肶後,fit sir可否幫忙唧杯士,因我沒那工具

我就冇咩所謂, 積杯士係舉手之勞, 只係驚你失去左DIY原意.

回覆 引用 TOP

首先多謝你先fit sir,待我遲d有空放假便試下拆出來,再找fit sir 幫手唧杯士,diy真係好有趣及成功感,其實我也看過youtube 有d外國人自己做個簡單積架,我見過有一個用上下兩條槽鐵再用兩條粗螺絲做成,但我問題好多五金店話無賣這些c字鐵,佢地話就算有賣的也没有散賣,所以做不成,真的令我 沮喪,diy真的好有樂趣,同時又 佩服你的技術 真的好厲害

唔使喺外國, 香港都有呢啲傻佬.

https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;extra=page%3D15

回覆 引用 TOP

fit sir 請問你D材料那裹買,指教吓我,thx

引用:
原帖由 GARAGES 於 2019-2-10 03:30 PM 發表

fit sir 請問你D材料那裹買,指教吓我,thx
大角咀鐵鋪有散賣。

回覆 引用 TOP

thx 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GARAGES 於 9/2/2019 22:40 發表

fit sir,我打算自己試下diy,若拆了肶後,fit sir可否幫忙唧杯士,因我沒那工具
試下用絲杆、圓通、圓餅

回覆 引用 TOP

今天剛去大角咀找材料,但找到,fit sir及其他巴打,可比多d指示,等我能找到材料,感谢

引用:
原帖由 GARAGES 於 11/2/2019 14:39 發表

今天剛去大角咀找材料,但找到,fit sir及其他巴打,可比多d指示,等我能找到材料,感谢
你想買工字U槽果d?
壓力機成部掏落黎咪得囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GARAGES 於 2019-2-11 02:39 PM 發表

今日年初七咋, 鐵鋪冇咁早啟市, 新十五之後先再去喇。

引用:
原帖由 fit7823 於 2019-2-11 03:19 PM 發表

今日年初七咋, 鐵鋪冇咁早啟市, 新十五之後先再去喇。
要擒上去先落到單。

附件

2019-2-11 03:26 PM

回覆 引用 TOP

thx,fit sir 及巴打

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。