註冊 登入

去林村個段行50km估計最少3000架車中招,政府新年進賬150萬

去林村個段行50km估計最少3000架車中招,政府新年進賬150萬 E-mail 此主題給朋友

新年政府發大財,但是也好,太多車平時行太快,至少120km,所以政府也是出於好意。

回覆 引用 TOP

精選汽車
引用:
原帖由 amazingdiscuss 於 2019-2-10 10:34 發表

新年政府發大財,但是也好,太多車平時行太快,至少120km,所以政府也是出於好意。
初一朝早去上水,突然見到個阿蛇係路邊,再望下個限速牌50,好彩當日往林村方向塞塞下車速5快,否則一定中

回覆 引用 TOP

限50kmh嗰段行120kmh可以直接去申請駕駛課程了

政府無腦開始係常識

引用:
原帖由 reredrum_flog 於 2019-2-10 10:55 AM 發表

限50kmh嗰段行120kmh可以直接去申請駕駛課程了
唔使等上庭,應該即刻賣車先,到真正賣到就啱啱好上庭停牌

如果舊機場隧道擺快相機,收益更大!
駕駛改進課程都迫爆

估佢崗set先試機……等懵L屎急L預習! 
未有去片告住嘅!

回覆 引用 TOP

有無方法知道實際有幾多人中招

回覆 引用 TOP

果條路平日都經常影相,搓開新界既人都知

回覆 引用 TOP

其實係邊度?
可否用GOOGLE MAP指出是那個位影相?
謝謝

引用:
原帖由 kelvin317 於 2019-2-11 03:51 AM 發表

其實係邊度?
謝謝
吐露港公路入林村(林錦公路)前一段路, 睇龍門架限速牌啦, 幾百米前大大隻字已經見到, 見到幾多就幾百米前即刻收慢, 唔好去到龍門架底先減速

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kelvin317 於 2019-2-11 03:51 AM 發表

其實係邊度?
謝謝
北行過大埔分叉位後……開始上大斜就~

回覆 引用 TOP

早在科學園已有提示農曆新年會改道,未到廣福已轉80,上斜開始是50(星期六及公眾假期),閒日80。

引用:
原帖由 kururu82 於 2019-2-11 09:21 AM 發表

早在科學園已有提示農曆新年會改道,未到廣福已轉80,上斜開始是50(星期六及公眾假期),閒日80。
我在年初四時早上9:00AM左右北行, 應該係剛剛復工, 全吐公100KM, 過了廣福80, 但我唔太肯定林村上斜位有無50KM限速, 因呢條路經常行, 基本知道橙籠喺邊個位, 去到自然右腳識得禁, 慣性駕駛加上個腦諗野, 加上車內人傾下計聽下歌, 如果真係玩50KM限速, 會收死好多人, 但我環觀當日的前中後車, 無乜車特別收得好慢, 架架車過橙籠都無閃過, 深夜回程亦是, 希望唔會有信收

60 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。