註冊 登入

[亞洲電影] 星爺電影的真正導演

星爺電影的真正導演 E-mail 此主題給朋友

咪以為星爺好掂,其實咪又係要搵人幫手:
唐伯虎點秋香 李力持
大內密探零零發 谷德昭
喜劇之王 李力持
少林足球 李力持
西遊降魔篇 郭子健

美人魚 錢國偉
西遊伏妖篇 徐克
新喜劇之王 邱禮濤

佢都只係掛名導演賣錢咋,未去到一個做晒自編自導自演獨當一面

如有遺漏歡迎補充!!

我最出色,英雄本色!!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
你咪以為星爺電影係佢導演個名一定掂,一定有人拍住佢幫手先掂,成日放相出黎見佢做晒嘢,以為係佢做晒,令人誤會晒,橋佢有啲得嘅,但始終一個人兼顧唔到晒成套戲咁多嘢,你估自編自導自演咁容易咩,原來有另一位導演你知唔知道?呢啲咪係打正我招牌,只需我就夠!!

我最出色,英雄本色!!
引用:
原帖由 pgs1301 於 2019-2-10 08:51 PM 發表

你咪以為星爺電影係佢導演個名一定掂,一定有人拍住佢幫手先掂,成日放相出黎見佢做晒嘢,以為係佢做晒,令人誤會晒,橋佢有啲得嘅,但始終一個人兼顧唔到晒成套戲咁多嘢,你估自編自導自演咁容易咩,原來有另一位導演你知唔知道?呢啲咪係打正我招牌,只需我就夠!! ...
佢係西遊1先開始有執行導演,之前主演/齋導演最多叫合導,因佢做演員時個權力重大過個導演,西遊2就打正牌係老徐做導演

執行導演主要睇分鏡成個鏡頭調度,星爺則focus on演員表現上,咁其實幾好,同埋好多戲都有執行導演個位

星爺就如成龍,係唔係佢做導演都叫『成龍作品』,因以佢做號召,人都係因佢個名而入場

紅咗近30年重保持個勢真係得佢一個,就算下滑都拋離人幾條街

引用:
原帖由 richandhealthy 於 2019-2-10 09:11 PM 發表

佢係西遊1先開始有執行導演,之前主演/齋導演最多叫合導,因佢做演員時個權力重大過個導演,西遊2就打正牌係老徐做導演

執行導演主要睇分鏡成個鏡頭調度,星爺則focus on演員表現上,咁其實幾好,同埋好多戲都有執行導演個位

星爺就如成龍,係唔係佢做導演都叫『成龍作品』,因以佢做號召,人都係因佢個名而入場

紅咗近30年重保持個勢真係得佢一個,就算下滑都拋離人幾條街 ...
其實聯合導演同執行導演好似參唔多,聯合唔駛執行?執行唔駛聯合?
真正分別只有佢地先知,甚至你係部戲係工作人員先知,我就睇落去好似冇分別咁,係星爺覺得係自己做招牌先吸引到人所以咁做。

我最出色,英雄本色!!
引用:
原帖由 pgs1301 於 2019-2-10 09:29 PM 發表

其實聯合導演同執行導演好似參唔多,聯合唔駛執行?執行唔駛聯合?
真正分別只有佢地先知,甚至你係部戲係工作人員先知,我就睇落去好似冇分別咁,係星爺覺得係自己做招牌先吸引到人所以咁做。 ...
咁要睇大家嘅勢力,聯合導演大家平起平坐,執行導演就係幫導演手,可能做嘅嘢都係差唔多,以前李力持肥谷都叫做有d號召力,出埋你個名都無問題,尤其佢地好多時做埋編劇

引用:
原帖由 richandhealthy 於 2019-2-10 09:33 PM 發表

咁要睇大家嘅勢力,聯合導演大家平起平坐,執行導演就係幫導演手,可能做嘅嘢都係差唔多,以前李力持肥谷都叫做有d號召力,出埋你個名都無問題,尤其佢地好多時做埋編劇 ...
睇黎梗係星爺個名大好多啦,睇呢段片就知,旁白都話星爺係太上皇,意思都明啦,所以今次新喜劇之王我都係喺戲院睇字幕先知係邱禮濤幫佢埋尾,上次錢國偉就要睇呢段片先知:
https://youtu.be/LybZl9poYAg

我最出色,英雄本色!!

回覆 引用 TOP

,。。。。。。

引用:
原帖由 高山大海 於 2019-2-10 10:14 PM 發表

這就是瞎說了。好多花絮都有,都是周星馳在導演,在跟演員說戲,反復演給演員看。自己搜一下,這樣的視頻有很多
呢位同胞,似乎係你唔多明白我所寫內容,如果你唔明白,不如你睇晒再講,我意思唔係話星爺唔係導演,我係話佢要人幫手而只是突出自己,令人忽略左另外一位默默無聞的真正導演!明白未!!

我最出色,英雄本色!!
引用:
原帖由 pgs1301 於 2019-2-10 10:25 PM 發表

呢位同胞,似乎係你唔多明白我所寫內容,如果你唔明白,不如你睇晒再講,我意思唔係話星爺唔係導演,我係話佢要人幫手而只是突出自己,令人忽略左另外一位默默無聞的真正導演!明白未!! ...
哦,明白。甘我就明啦

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。