• 瀏覽: 4,283
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
有無人渣 CX-9?,剛落訂。
聽講呢度好多人話萬記係汽水罐車,其實點解呢?

想交流下配件心得。
聽 sales 講今年呢款賣多咗好多,雖然都仲係好少。大陸無呢款,賣淘仔配不多。

打算訂原裝軚環加減波配件,自己裝都不難。
其他配件仲搵緊。

精選汽車
引用:
原帖由 hilaryluk 於 2019-2-11 05:45 PM 發表

有無人渣 CX-9?,剛落訂。
聽講呢度好多人話萬記係汽水罐車,其實點解呢?

想交流下配件心得。
聽 sales 講今年呢款賣多咗好多,雖然都仲係好少。大陸無呢款,賣淘仔配不多。

打算訂原裝軚環加減波配件,自己裝都不難。
其他配件仲搵緊。 ...
今年呢款賣多咗好多,雖然都仲係好少

笑了

939, ES8
引用:
原帖由 mj23sp33 於 2019-2-11 05:53 PM 發表

今年呢款賣多咗好多,雖然都仲係好少

笑了
呢口價齋版 DS 都買到,都好正常。加少少又可買 18制 XC90。大把選擇。傻嘅先買呢部。🤫

回覆 引用 TOP

貴價車竟然冇auto hold

引用:
原帖由 a4896 於 2019-2-12 07:03 PM 發表

貴價車竟然冇auto hold
我都唔明點解,據sale講,話廠認為呢架車夠大力,所以上斜都唔需要auto hold。我即時答佢,佢講嘅係 hill start assist 並不是 auto hold 喎。我個人唔駛用呢個功能,所以無所謂。

其實呢架車內外都靚,力水同操控都好好,入灣指向非常不錯。大得嚟都好好渣。

回覆 引用 TOP

揸左9個月,個左右倒鏡制好容易hi倒,有時揸揸下想開窗成日變左收鏡,兩層玻璃冇想像中咁靜。第三排冷氣喺底出,要開好大先有感覺。

回覆 引用 TOP

仲有最後就係泊車,有次去龍堡食飯,泊唔到九龍公園局上酒店停車場,上斜都知瀬嘢,個啲直角灣直係扭到隻狗。

我揸CX5,同樓主部CX9應該係同一隻波箱,我就覺得換檔撥片冇乜用,隻波箱好聰明,sport mode都極少用,樓主你部仲要係2.5 turbo,你隻engine低扭王,唔使點轉波。

引用:
原帖由 Kishitan 於 2019-3-9 12:45 PM 發表

仲有最後就係泊車,有次去龍堡食飯,泊唔到九龍公園局上酒店停車場,上斜都知瀬嘢,個啲直角灣直係扭到隻狗。
架車係大嘅,我開得比以前小心,同唔敢楂咁快,車太闊,驚有錯無空間修正。

今日走咗轉飛鵝山,架車啲彎真係唔錯,落斜時好輕鬆,唯軚太輕我覺得麻麻。重少少會更好。

之後去泊淘大停車場,入到去有啲要就住,部份彎要後波先入到。但應只係第一次係咁,之後就好啲。

認同雙層玻璃不是超靜,我感覺試車時靜啲,自己嗰架無咁靜,但應只是錯覺。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 凹凹凸凸 於 2019-3-9 07:05 PM 發表

我揸CX5,同樓主部CX9應該係同一隻波箱,我就覺得換檔撥片冇乜用,隻波箱好聰明,sport mode都極少用,樓主你部仲要係2.5 turbo,你隻engine低扭王,唔使點轉波。 ...
無錯,呢架車低扭真係好利害,我 run in 中已就住,有時唔小心大腳小小就已有推背感。我都覺得挎張。

同意依架車應連 sport mode 都唔駛用。

舊車有軚盤有加減波都無乜用。但今次唔知點解好想整返個撥片。可能見有得diy就手痕。

份料到咗,已知點整,只係未開工。sales 哥哥叫我過1000km 返廠 check 過無問題先動手。

話時話,雖然佢無 auto hold,上斜時都無溜後,真係好大力。而佢個自動brake unhold,已幫到好多上斜情況。

各位師兄,有無人玩過呢個 MZD Connect AIO?
https://mazdatweaks.com/

雖然唔係配件,但都係 Mazda 嘢,起呢個 post 上講埋。

引用:
原帖由 hilaryluk 於 2019-3-10 12:07 PM 發表

各位師兄,有無人玩過呢個 MZD Connect AIO?
https://mazdatweaks.com/

雖然唔係配件,但都係 Mazda 嘢,起呢個 post 上講埋。
我有玩,但Ver 59.xx.xxx後要crack linup,唔可以就咁用手指做個程式

引用:
原帖由 hilaryluk 於 2019-3-9 08:29 PM 發表

無錯,呢架車低扭真係好利害,我 run in 中已就住,有時唔小心大腳小小就已有推背感。我都覺得挎張。

同意依架車應連 sport mode 都唔駛用。

舊車有軚盤有加減波都無乜用。但今次唔知點解好想整返個撥片。可能見有得diy就手痕。

份料到咗,已知點整,只係未開工。sales 哥哥叫我過1000km 返廠 check 過無問題先動手。

話時話,雖然佢無 auto hold,上斜時都無 ...
2.5turbo 推2000Kg 車有推背感?
Are you serious?
我唯一肯定的是2000Kg 一定唔係氣水冠

引用:
原帖由 dudehk 於 2019-3-10 06:37 PM 發表

我有玩,但Ver 59.xx.xxx後要crack linup,唔可以就咁用手指做個程式
係啦,睇見都覺麻煩。再諗諗點解決。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dr211 於 2019-3-11 06:32 AM 發表

2.5turbo 推2000Kg 車有推背感?
Are you serious?
我唯一肯定的是2000Kg 一定唔係氣水冠
我只係我覺得,以前楂開車仔,無乜力。
未試過啲跑車有幾勁,對我嚟講,呢架大力咗好多,engine 2000 轉已能輸出 420Nm,或許係我少見識先咁覺得。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]