註冊 登入

認真討論 : 古天樂應唔應該拿男歌手獎???

認真討論 : 古天樂應唔應該拿男歌手獎??? E-mail 此主題給朋友

小弟前幾日同朋友吹過呢個問題 , 朋友覺得唔應該 ,
因為古天樂紅既都係 CULT 歌 , E+有好多係一心做音樂既人
應該比佢地 ...

我就話 : E+D歌手既歌 , 你鐘意邊個丫???
佢話 : 胡鴻鈞唔錯
我話 : 咁我挑戰你 , 你唱唔唱到胡鴻鈞D歌詞??? 一句都得
結果佢唱唔出 , 一句都唱出 ...

我話 : 我知你不嬲唔會特別搵歌聽 , 唔識唱其實好合理 ,
但係你都會曉唱 "今其流行 , 流行椎名林擒"
"才直說你有男朋友 , 現在就要走" ,
甚至會 "像我這一種男人 , 學不懂怎快樂" ... E度都三首拉

E+成個新一代(近十年出道)既 , 你唱得出邊句???
最多最多 , 咪坤哥 "原來她不夠愛我" 果一句咁大鬼把 !!!

大家又點睇???

熱賣及精選
實至名歸

回覆 引用 TOP

不應該!

一個歌手好不好,真的和順不順口無關。。。

我夠唔識唱古天樂的歌。

今期流行首歌就咁唱今期流行,就話我識首歌???

我真係唔識古天樂d歌

反而你話胡鴻鈞,我反而識佢首太難開始和到此一遊。

引用:
原帖由 chan198999 於 2019-2-12 01:27 PM 發表

不應該!
一個歌手好不好,真的和順不順口無關。。。
我夠唔識唱古天樂的歌。
今期流行首歌就咁唱今期流行,就話我識首歌???
我真係唔識古天樂d歌
反而你話胡鴻鈞,我反而識佢首太難開始和到此一遊。 ...
係可以同順口無關 , 但可以和流行度無關咩???

好坦白講 , 我其實當年己經覺得古天樂被低估 ...
問心丫 , 係2001-2010十年間 , 你仲記得幾多首十金曲???
恐怕20首都未必有 , 但又幾多人會唔記得 "今期流行" ???

又或者咁講 , 謝安琪之前係香港繼祖兒後既天后 ,
但唔係歌迷  唔係音樂迷既人 , 除左<喜帖街>仲會記得咩???

係流行既角度睇 , 古天樂其實己經唔輸謝安琪拉 ,
唔通你覺得胡生  郭生 , 有歌流行過<今期流行><喜帖街>???

回覆 引用 TOP

就算你講得岩都係果年值得攞姐
佢首歌又唔係今年,點解會應該拎?

照你既理論,咁應該尹光囉:
雪姑七友七個小矮人…
你阿媽大減價益你阿爸…
重有好多,大把人識唱!

引用:
原帖由 女神回魂 於 2019-2-12 09:31 AM 發表

小弟前幾日同朋友吹過呢個問題 , 朋友覺得唔應該 ,
因為古天樂紅既都係 CULT 歌 , E+有好多係一心做音樂既人
應該比佢地 ...

我就話 : E+D歌手既歌 , 你鍾意邊個丫???
佢話 : 胡鴻鈞唔錯
我話 : 咁我挑戰你 , 你唱唔唱到胡鴻鈞D歌詞??? 一句都得
結果佢唱唔出 , 一句都唱出 ...

我話 : 我知你不嬲唔會特別搵歌聽 , 唔識唱其實好合理  ...
我覺得古天樂今次拿獎似俾面派對多一些, 讓古天樂能成為全能演藝人標誌性人物, 也為他對社會和自己的行業作出貢獻的少少鼓勵呢, 不過我覺得如果圈內人都沒有人反對, 其他人也沒必要太過認真呢!!

回覆 引用 TOP

覺得古天樂完全無諗過要攞呢個獎。
香港樂壇”比較有世力嘅頒獎典禮”都攞獎項黎玩,無言。

Hi
無所謂

無價值獎

引用:
原帖由 Loopah 於 2019-2-13 07:01 AM 發表

覺得古天樂完全無諗過要攞呢個獎。
香港樂壇”比較有世力嘅頒獎典禮”都攞獎項黎玩,無言。
但呢個獎唔係比網民力讚咩???

好多人視呢個獎為惡搞 , 但我唔係咁睇 ...
網民支持一個當年既忽視 , 被為係CULT歌既歌手 ,
正好證明呢一代歌手既歌 , 即使係係佢最風華正盛既時期
都敵唔過一首快20年既老歌 ... 而且此歌係當年 ,
甚至唔係十大金曲

呢樣野係今日歌手們 , 甚至背後既各色音樂人要反醒之處
... 當然 , 反醒係非常痛苦既 , 就當係惡搞既話 ,
大家都舒服好多既 , 呢點我明白

回覆 引用 TOP

樂壇冇人邊個內亦已經無人care

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rickkwok 於 2019-2-12 10:33 PM 發表

照你既理論,咁應該尹光囉:
雪姑七友七個小矮人…
你阿媽大減價益你阿爸…
重有好多,大把人識唱!
... 我作為一個80後 , 老實講就唔係咁多聽過佢D歌
反而係近年開始聽歌 , <MR ONE><潮神>都算知 ,
但係絕對比唔上<今期流行>當年既熱度~~

回覆 引用 TOP

無所謂,,這是hk樂壇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chunhung 於 2019-2-13 07:59 AM 發表

無所謂
無價值獎
好坦白咁講 , 唔知 PACO 定個講過 , 係00年代有班新生代音樂人 ,
係度批評舊音樂人既煽情  陳腔濫調 ...
PACO 就話 : 佢地將香港音樂過往既成功因素 , 一一剝除 ,
結果點呢???

我好同意 PACO 既言論

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 逆轉 於 2019-2-12 10:05 PM 發表

就算你講得岩都係果年值得攞姐
佢首歌又唔係今年,點解會應該拎?
我覺得無問題 ... 因為小弟係睇佢邊年 HIT ,
邊年 HIT 咪邊年拿羅 , 不過即使佢唔夠當年 HIT ,
但佢今年 HIT 過其他歌 , 就己經夠 WIN 拉 !!!

57 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。