註冊 登入

求救,新開缸,的水變綠

求救,新開缸,的水變綠 E-mail 此主題給朋友

星期六晚新開缸,有開燈,開濾水,星期日就變左綠水,昨晚星期一將的水全部換,無開燈,剩係開濾水同打氣,今日又變返綠色,不過無星期日甘深綠。
無加硝化細菌。
有生師兄救救我的新缸?

附件

2019-2-12 12:42 PM

精選樓盤
太光

易陸易發.HK
易生一世.HK
一嗯狗發.HK

回覆 引用 TOP

加UV燈

易陸易發.HK
易生一世.HK
一嗯狗發.HK
慮水筒唔得,用位乜慮材呢?
但首要左边慢慢放水,然後右边吸走D水,直到D水有D清為止(约一至兩個鐘)。

引用:
原帖由 a189252158 於 2019-2-12 10:20 PM 發表

加UV燈
昨晚買左AA 9W UV燈, 再吾得就要翻缸了

附件

2019-2-13 06:40 AM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 stuntman 於 2019-2-12 11:25 PM 發表

慮水筒唔得,用位乜慮材呢?
但首要左边慢慢放水,然後右边吸走D水,直到D水有D清為止(约一至兩個鐘)。
個濾水係掛濾,師兄意思係換左掛濾佢?

引用:
原帖由 hello1996 於 2019-2-13 06:41 AM 發表

我覺得你掛瀘擺唔夠瀘棉
有足夠瀘棉,冇理由會咁

其實關吾關泥事?

引用:
原帖由 hello1996 於 2019-2-13 11:27 AM 發表

其實關吾關泥事?
一係掛瀘唔夠力
一係瀘棉唔夠

引用:
原帖由 9個濃濃的牛牛 於 2019-2-13 11:39 AM 發表

一係掛瀘唔夠力
一係瀘棉唔夠
掛濾吾夠會變綠?

引用:
原帖由 hello1996 於 2019-2-13 11:45 AM 發表

掛濾吾夠會變綠?
我試過魚缸變綠係用GA生物環太廢
攪到日日綠水!
唔係生物環
咪一定係掛瀘和瀘棉囉!
瀘棉太舊都會!

引用:
原帖由 9個濃濃的牛牛 於 2019-2-13 11:48 AM 發表

我試過魚缸變綠係用GA生物環太廢
攪到日日綠水!
唔係生物環
咪一定係掛瀘和瀘棉囉!
瀘棉太舊都會!
後尾點解決?

引用:
原帖由 hello1996 於 2019-2-13 12:30 PM 發表

後尾點解決?
掉哂D環囉,D環好似30幾蚊定40幾蚊盒,
後尾買成百零蚊一盒GA環就解決左了
換環加換水,就KO左個問題!

咁岩撞手神比我撞到,因為試過棉和過瀘都正常,咪換環試下囉,
點知真係D環出事!

引用:
原帖由 9個濃濃的牛牛 於 2019-2-13 01:11 PM 發表

掉哂D環囉,D環好似30幾蚊定40幾蚊盒,
後尾買成百零蚊一盒GA環就解決左了
換環加換水,就KO左個問題!

咁岩撞手神比我撞到,因為試過棉和過瀘都正常,咪換環試下囉,
點知真係D環出事! ...
上網爬文,我可能用錯泥

附件

2019-2-13 10:35 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hello1996 於 2019-2-13 06:41 AM 發表

如果要玩水草就用筒式过慮會好好多,魚缸攞放位置近窗亦會令水容易變綠色。

28 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。