註冊 登入

[其他] 新喜劇之王並唔係你地所講咁差

本主題由 Sampras.l 於 2019-2-13 07:36 AM 關閉

新喜劇之王並唔係你地所講咁差 E-mail 此主題給朋友

我睇戲之前有睇到第1個預告片(當時覺得成個預告都係抄舊喜劇之王D橋,預計套戲應該麻麻地,冇乜期望)。
當我睇完之後覺得套戲其實我個人覺得幾好睇,有感動位亦有搞笑位(D笑位係真系笑得出聲既)同埋套戲入面用到舊橋既地方其實好少所以唔駛太擔心睇舊野,成套戲我覺得最好戲最搶眼係如夢老豆,星爺而家拍既片坦白講一定唔係最好狀態的時候,但係呢套戲都已經好過好多導演拍既賀歳片

熱賣及精選
邊個笑位你笑得出?最好笑係咁樣都可以當笑片。

引用:
原帖由 大圍賓康 於 2019-2-12 03:50 PM 發表

邊個笑位你笑得出?最好笑係咁樣都可以當笑片。
個個人感覺唔同,可能你份人本身唧都唔笑呢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 初學駕駛者 於 2019-2-12 14:37 發表

我睇戲之前有睇到第1個預告片(當時覺得成個預告都係抄舊喜劇之王D橋,預計套戲應該麻麻地,冇乜期望)。
當我睇完之後覺得套戲其實我個人覺得幾好睇,有感動位亦有搞笑位(D笑位係真系笑得出聲既)同埋套戲入面用到舊橋既地方其實好少所以唔駛太擔心睇舊野,成套戲我覺得最好戲最搶眼係如夢老豆,星爺而家拍既片坦白講一定唔係最好狀態的時候,但係呢套戲都已經好過好多導演拍既賀歳片 ...
套戲劇情果part其實ok, 但所有笑得出的笑位, 全部都係周自己的舊片.

引用:
原帖由 getterwing 於 2019-2-12 04:43 PM 發表

套戲劇情果part其實ok, 但所有笑得出的笑位, 全部都係周自己的舊片.
可否一一説明?

引用:
原帖由 getterwing 於 2019-2-12 04:43 PM 發表

真係好?  見到trailer 已經超級老套, 人物又肉酸, 又唔笑, 真係無乜興趣

fans 特色 :
1) 永遠向前看 , 有理想,  目光非常長遠
2) 所有講過某台 負面的都是'x手
3) 所有同意了某台 負面的post都是 x手 的friend
4) 人地講 a 台,  佢地一定講 b 台點點點 喇 , 扯開話題
睇星爺D戲一定要笑係我哋一路以為㗎啫
可能連星爺自己都突破咗呢個框框

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2019-2-12 17:37 發表

真係好?  見到trailer 已經超級老套, 人物又肉酸, 又唔笑, 真係無乜興趣
故事有頭有尾有紋有路, 好過中段暴走o既舊版喜劇之王.  不過又唔係真係好好, ok果種喇.  服裝造型ok, 睇番人物背景, 如果套套都係大城市靚仔靚女先至唔自然.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kirklam 於 2019-2-12 17:09 發表

可否一一説明?
最好笑係王寶強俾人炒後死where住本劇本唔放, 咪又係舊版場面. 其他....冇乜邊度笑得出囉. 前段老豆去片場爆完個PA一輪然後問佢知唔知佢係邊個, 對方答唔知, 佢話 "咁就好"... 又係舊野.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 初學駕駛者 於 2019-2-12 14:37 發表

星爺而家拍既片坦白講一定唔係最好狀態的時候,但係呢套戲都已經好過好多導演拍既賀歳片 ...
其實呢....呢套個 "聯合" (真) 導演係邱禮濤

回覆 引用 TOP

看了,其實不差。
父親與女角情固然好,其餘有錢男暗戀女角、女角卻愛所謂情場骗子也印象深刻。
當然,如這些用回本地演員會更加親切。
就如當年新人:林子善等等。
當中又採用两首廣東歌,真是幾好。
講笑料,現今星爺電影,不可能像以前整蠱專家、零零漆中那種,而是帶有深度

引用:
原帖由 意見2013 於 2019-2-12 18:13 發表

看了,其實不差。
父親與女角情固然好,其餘有錢男暗戀女角、女角卻愛所謂情場骗子也印象深刻。
當然,如這些用回本地演員會更加親切。
就如當年新人:林子善等等。
當中又採用两首廣東歌,真是幾好。
講笑料,現今星爺電影,不可能像以前整蠱專家、零零漆中那種,而是帶有深度 ...
女主角其實一定要搵新面孔, 或者依家呢個, 以前真係做咖哩啡, 如果舊面孔好難代入.
王寶強個角色係過氣巨星, 用舊面孔就ok.

凌凌漆其實有笑料有深度, 境界好高架, 老友.

回覆 引用 TOP

這電影跟觀眾談夢想 説情懷  成功靠"努力 奮鬥!"  

回覆 引用 TOP

都覺得有文有路 好過傳統搞笑賀歲片
其實唔算笑片 又唔會悶咁

我是日本迷
南北九州7天>東京5天>東京5天>大阪京都7天>沖繩5天>東京輕井澤7天>北九州9天

回覆 引用 TOP

20年前喜劇之王周星馳叫的G是張柏芝,20年睇完新喜劇之王女主角叫的鴨唔知叫乜名.

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。