註冊 登入

[其他] 周星馳將開拍《功夫2》 「我做事不是為錢」

周星馳將開拍《功夫2》 「我做事不是為錢」 E-mail 此主題給朋友

2019賀歲片《新喜劇之王》票房大賣,周星馳日前親身上廣州與影迷見面答謝支持。星爺睇見現場氣氛熱烈,高興地宣布將會開拍電影《功夫2》,而對於現場觀眾問他為何久未在幕前露面的謎團,他竟然開腔回應:「我做任何事不是為錢。」

星爺昨日出席《新喜劇之王》廣州的宣傳活動,他在見面會上親口證實將會開拍傳聞已久的《功夫2》,而這套更是全新作品,不是《功夫》故事的續集,「《功夫2》係發生喺外國嘅現代故事,但同《功夫》有一樣嘅方向。」內地觀眾聽到消息後即問他會否親自演出作品,當大家以為星爺會以無厘頭金句「耍走」對方,佢竟然好正經咁反問:「我可以嗎?你覺得呢?」群情洶湧的影迷聽到星爺有意向演出當然答他可以,還不介意他當跑龍套角色客串一下。而星爺則笑言自已年紀大了,雖然他們不介意,但自己介意得很。

http://bit.ly/2GD0YPO

熱賣及精選
星:我做任何事不是為錢。只是喜歡炒冷飯,同一題材可以炒出不同版本,不同味道,一雞幾味!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 igotoschoolgo 於 2019-2-12 15:55 發表

2019賀歲片《新喜劇之王》票房大賣,周星馳日前親身上廣州與影迷見面答謝支持。星爺睇見現場氣氛熱烈,高興地宣布將會開拍電影《功夫2》,而對於現場觀眾問他為何久未在幕前露面的謎團,他竟然開腔回應:「我做任何事不是為錢。」

星爺昨日出席《新喜劇之王》廣州的宣傳活動,他在見面會上親口證實將會開拍傳聞已久的《功夫2》,而這套更是全新作品,不是《功夫》故事的續集,「《功夫2》係發生喺外國嘅現代故事,但 ...
點解唔信? 佢拍戲咁多年, 之前物業投資咁多年, D錢其實幾世都洗唔駛, 真係唔駛為錢.

引用:
原帖由 getterwing 於 2019-2-12 06:30 PM 發表

點解唔信? 佢拍戲咁多年, 之前物業投資咁多年, D錢其實幾世都洗唔駛, 真係唔駛為錢.
錢有人嫌多?

引用:
原帖由 getterwing 於 2019-2-12 06:30 PM 發表

佢又話對電影有團火? 呢家又唔覺

fans 特色 :
1) 永遠向前看 , 有理想,  目光非常長遠
2) 所有講過某台 負面的都是'x手
3) 所有同意了某台 負面的post都是 x手 的friend
4) 人地講 a 台,  佢地一定講 b 台點點點 喇 , 扯開話題

回覆 引用 TOP

期待戚冠軍既鐵線拳

大丈夫
性情如火
力拔山河
引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2019-2-12 09:40 PM 發表

期待戚冠軍既鐵線拳
戚冠軍早排成日話番大陸拍片

引用:
原帖由 EDEDEDD111 於 2019-2-12 10:24 PM 發表

戚冠軍早排成日話番大陸拍片

大丈夫
性情如火
力拔山河

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plmokbijb 於 2019-2-12 09:04 PM 發表

錢有人嫌多?
咪係,唔通周生唔收片酬咩,我對呢句說話好唔舒服,佢唔講仲好啲,等於李嘉誠話富貴於我如浮雲一樣,令人反感!!

我最出色,英雄本色!!
引用:

據燒山所說, 周生只係因簽了約包了某某公司5年內要賺10億(唔知實際是否, 有D懷疑, 要求咁低)
佢唔拍唔得,  根本佢都係似HEA拍

fans 特色 :
1) 永遠向前看 , 有理想,  目光非常長遠
2) 所有講過某台 負面的都是'x手
3) 所有同意了某台 負面的post都是 x手 的friend
4) 人地講 a 台,  佢地一定講 b 台點點點 喇 , 扯開話題
引用:
原帖由 pgs1301 於 2019-2-12 23:17 發表

咪係,唔通周生唔收片酬咩,我對呢句說話好唔舒服,佢唔講仲好啲,等於李嘉誠話富貴於我如浮雲一樣,令人反感!!
其實好多有番咁上下年紀的人都一樣, 一退休, 冇野做, 就會覺得自己冇用同埋被社會遺棄, 所以會樂於湊下孫, 或者做下義工, 或者發展下其他興趣.  地位高或者演藝界就更加, 退左落黎, 就會懷念以前係觀眾同傳媒焦點果種高高在上的感覺, 所以會想出番來, 美其名係 "過戲癮", 其實係唔舒得以前做星果時萬人仰望的感覺. 我覺得周星馳就係呢種.

今套新喜劇之王
有提到張徹
打到腸都出埋

功夫2
會否走張徹純陽剛路線
其中當年套五毒好正

大丈夫
性情如火
力拔山河
引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2019-2-13 11:46 發表

功夫2
會否走張徹純陽剛路線
其中當年套五毒好正
我估冇乜機會.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plmokbijb 於 2019-2-12 09:04 PM 發表

錢有人嫌多?
有on9仔問李嘉誠:「你而家咁得閒,為何唔做看更,揾多幾千都好吖!」
李:「我現在不為錢做任何事。」
on9仔:「錢有人嫌多?」

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2019-2-13 12:23 AM 發表

據燒山所說, 周生只係因簽了約包了某某公司5年內要賺10億(唔知實際是否, 有D懷疑, 要求咁低)
佢唔拍唔得,  根本佢都係似HEA拍
佢話做事不是為錢係本年度最大笑話
咁奇怪對賭合約都簽,唔係為錢為咩野?
挖番條2017年報導,證明簽包底合約係真

新文化15億入主周星馳公司 獲保證四年賺逾10億

信報報導,即將在農歷新年有電影上映的周星馳,近期在財經界亦有新搞作,在深圳上市的上海新文化傳媒(300336-SZ)公布,旗下子公司及董事長楊震華共斥資13.26億元(人民幣.下同)(約14.9億港元)購入周星馳旗下的制作公司Premium Data Associates Limited(PDAL)的51%股權。

另在交易協議中,周星馳承諾PDAL的4個財政年度合共利潤要達至10.4億元,否則他會作出現金補償或回購股份。

根據公告,上海新文化傳媒旗下的子公司新文化傳媒香港斥資10.4億元,以及新文化董事長楊震華旗下的Young & Young斥資2.86億元,分別購入PDAL的40%及11%的股權,即完成交易後,新文化系持有PDAL的51%股權。按此作價計算,PDAL公司估值為26億元。

在協議當中,周星馳承諾PDAL于2016年至2019年的4個財政年度凈利潤共計10.4億元,于2016財政年度、2017年財政年度、2018年財政年度及2019財政年度分別不少于1.7億元、2.21億元、2.873億元及3.617億元;若到期時利潤不夠承諾數的部分,將由周星馳進行現金補償或者股份回購。

數據顯示,2015年PDAL收入為117.37萬元,而去年1月至9月,9個月的收入和凈利潤分別為8117萬元及6418萬元。截至2016年9月30日其資產總額為8422萬元。

上海新文化傳媒的公告未有披露PDAL旗下資產,僅稱周星馳的作品從《大話西遊》到今年的《美人魚》,每部作品都是華語電影的經典,他更是國內影視產業的頂級品牌和頂級IP(知識產權),公司將通過是次投資進一步深化與周星馳及其團隊的合作關系,日後周星馳擔當主創的項目,新文化均可通過此次投資的公司享有至少20%的優先投資權。

新文化與周星馳並非首次合作,去年初上映、周星馳執導的電影《美人魚》,新文化是投資者之一。根據新文化2016年半年報,電視劇版的《美人魚》同樣由新文化參與制作,並已處于籌備階段,將于今年開拍。
http://www.hkcd.com/content/2017-01/05/content_1031759.html

回覆 引用 TOP

21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。