註冊 登入

[路線討論] 101X中環灣仔繞道通車後走線

101X中環灣仔繞道通車後走線 E-mail 此主題給朋友

最近小弟下繁搭過幾次101X, 繞道通車之後次次搭都行唔同路:

通車無幾耐就搭18:20開嘅九巴車, 行咗段龍和道, 之後右轉分域碼頭街出返告士打道, 但去到稅務大樓又係左轉經鴻興道入紅隧
過年前就試搭17:55新巴車, 呢次就直行龍和道直去灣碼, 正常返啲
今晚搭嘅九巴車反而入咗繞道, 會展出轉返入灣碼

其實依家101X係咪好似有類似980X沙田區走線內部安排, 俾車長揀路?
唔知仲有無邊啲線都會咁私自改行繞道?
估唔到第一次搭車行繞道係下繁, 仲要係九巴車

精選樓盤
會唔會司機自己都試緊點行快

我係覺得灣北出快

引用:
原帖由 tzuyu.taiwan 於 2019-2-12 11:39 PM 發表

樓主可唔可以分享下
行繞道經灣北出口出係咪最快路徑?
係, 1836左右西營盤上四幹, 1844已經到鴻興道隧道口
今晚正街出干諾道西仲要係一盞燈就過到, 紅隧巴士站唔駛點排, 正街29分鐘已經到牛上

應該快全程龍和道大約4-5分鐘

引用:
原帖由 tacobell_xD 於 2019-2-12 08:08 PM 發表

最近小弟下繁搭過幾次101X, 繞道通車之後次次搭都行唔同路:

通車無幾耐就搭18:20開嘅九巴車, 行咗段龍和道, 之後右轉分域碼頭街出返告士打道, 但去到稅務大樓又係左轉經鴻興道入紅隧
過年前就試搭17:55新巴車, 呢次就直行龍和道直去灣碼, 正常返啲
今晚搭嘅九巴車反而入咗繞道, 會展出轉返入灣碼

其實依家101X係咪好似有類似980X沙田區走線內部安排, 俾 ...
其實會唔會係改左路 不過冇比車長再跟一次線行改左路段 結果車長靠自己各施各法 好似904/905 而家官方路線係晏架街直出 但仲有車長行舊路照轉福泉街 8P/2A/8/2X灣北方向 而家因道路工程改入禮頓道 但我見過一次前面架2A入禮頓道 跟住後面個架照入番怡和街

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tacobell_xD 於 2019-2-12 08:08 PM 發表

其實依家101X係咪好似有類似980X沙田區走線內部安排, 俾車長揀路?
我無聽過有呢個安排
正路走線應該係龍和道, 之後出返告士打道, 之後經灣碼/鴻興道入紅隧

其實我都唔明點解會咁行, 兜來兜去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-2-12 11:26 PM 發表

會唔會司機自己都試緊點行快

我係覺得灣北出快
司機私自改路?
唔會呱

我都覺得行繞道灣北出最快
但唔知點解佢唔咁行
可能諗住第日改慢, 依家索性唔改

引用:
原帖由 tzuyu.taiwan 於 2019-2-13 12:04 AM 發表

希望呢個遲啲可以變101X官方路線啦~
應該唔會啦
遲啲可能改經中上環

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ame3738 於 2019-2-13 01:48 AM 發表

司機私自改路?
唔會呱

我都覺得行繞道灣北出最快
但唔知點解佢唔咁行
可能諗住第日改慢, 依家索性唔改
三條都應該係官方路線
但司機試緊邊條快

回覆 引用 TOP

係少左車...

我係現代人

回覆 引用 TOP

https://www.youtube.com/watch?v=y-R2d1xz1rw
亦有101X行繞道,不過行錯

引用:
原帖由 s051324 於 2019-2-14 01:42 PM 發表

https://www.youtube.com/watch?v=y-R2d1xz1rw
兜到
唔知九巴車長係咪都係揀行繞道多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 s051324 於 2019-2-14 01:42 PM 發表

真係大吉利是

回覆 引用 TOP

引用:

不如行埋東隧啦

不過個司機起碼無停車求救, 唔係返工既真係多得佢唔少

回覆 引用 TOP

19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。