註冊 登入

[遊記分享] [窮遊] 唔搭飛機去行雪山 ?! (多圖及片,每日更新)

[窮遊] 唔搭飛機去行雪山 ?! (多圖及片,每日更新) E-mail 此主題給朋友

話說2018年12月尾,華南地區都落緊暴雪,而果陣咁岩我同朋友就去咗行大陸南嶽衡山,上到去完全係冰天雪地,剩係睇番啲相都覺得凍
,其實我就拍咗兩條Vlog,如果你睇完下面嘅遊記相,覺得呢個地方都幾特別,就不妨去睇埋片啦

呢張相係我覺得構圖最好嘅一張,完全表達到周圍「全部都係雪」嘅感覺,而我都無估到番大陸行山都可以有咁嘅雪景睇

成架貨車冰封咗 好想知佢幾時先可以開番走

上山頂途中望出去嘅山景

呢張係雪景加巨石

見到一隻超可愛嘅狗仔

最後呢張可以睇到果陣山上凍到有幾誇張,連塊告示牌都結冰

第一集

https://www.youtube.com/watch?v=Q_83ftc4j6Q

第二集

https://www.youtube.com/watch?v=3-f237aQ1JM

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
樓主好勇
但你地係專登去衡山睇冰天雪地?

你的望遠鏡望不到 我北半球的孤單
衡山去了兩次,兩次都在雨霧中度過。實在提唔勁去第三次。

引用:
原帖由 亞亞豬 於 2019-2-12 09:26 PM 發表

樓主好勇
但你地係專登去衡山睇冰天雪地?
係呀 我地係專登去睇
咁岩遇到華南暴雪,Fit晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andylam3318 於 2019-2-12 09:26 PM 發表

衡山去了兩次,兩次都在雨霧中度過。實在提唔勁去第三次。
咁真係好可惜
你係幾月去呢?

多謝分享
靚仔Sam

更加多謝福利😻

引用:
原帖由 weisacmei 於 2019-2-12 09:53 PM 發表

多謝分享
靚仔Sam

更加多謝福利😻
記得subscribe埋我個Channel

回覆 引用 TOP

多謝Sammy詳盡介紹,請問由半山亭去祝融廟需時幾耐?祝融廟下山是否有需要在半山亭再住一晚?半山亭一晚住宿幾錢?
好多問題!
謝謝!

引用:
原帖由 tkoman 於 2019-2-13 11:35 AM 發表

多謝Sammy詳盡介紹,請問由半山亭去祝融廟需時幾耐?祝融廟下山是否有需要在半山亭再住一晚?半山亭一晚住宿幾錢?
好多問題!
謝謝!
半山亭行上去祝融廟需時3個鐘到
落山可以搭纜車落半山亭再轉景區車落去 唔洗住多晚 不過住一晚都係160人仔

引用:
原帖由 Sammy森仔 於 2019-2-12 21:36 發表

咁真係好可惜
你係幾月去呢?
一次三月,一次十二月。  

引用:
原帖由 Sammy森仔 於 2019-2-13 12:52 PM 發表

半山亭行上去祝融廟需時3個鐘到
落山可以搭纜車落半山亭再轉景區車落去 唔洗住多晚 不過住一晚都係160人仔
Thanks Ching

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andylam3318 於 2019-2-13 02:27 PM 發表

一次三月,一次十二月。  
搭高鐵都係3個幾鐘,十工月尾去多轉試下啦

回覆 引用 TOP

咁係2018年12月28日,我地就一早上到去深圳北站準備搭高鐵去衡山西站,係呢到,真係要屌下大陸高鐵個系統有幾廢

首先,如果你好似我咁拎住第一代淺紅色果張回鄉證,你去到大部份高鐵站都係無得用機自助拎飛 因為張卡入面係無晶片!!所以大部份機都讀唔到,聽講只有小部份嘅機(只限大型高鐵站)可以輸入回鄉證號碼黎拎飛,所以我地唯有去窗口排隊拎飛

我都唔明點解班大陸人要同我一樣排隊拎飛佢地明明用張身份證去部機到一拍就出到飛

終於拎到飛,用咗我人民幣333.5,亦都係暫時第一筆費用,因為回程同酒店我地係乜都未買

話咁快搭3個鐘就到湖南省嘅衡山西站,一落車已經感受到有幾L凍 行到出站真係頂唔緊要著番保暖嘅衫,我應該係全場著得最單薄果位

離開咗衡山西站,就上咗架巴士話去衡山嘅,咁果陣因為真係凍到得幾度,一路行個身一路震,都無理佢係咪呃人,就照上住車先

坐低果陣,見到一個咁嘅廣告,究竟點樣可以去完個計劃就懷孕快啲,真係幾耐人尋味

應該15分鐘車程就落車,一落車就心知不妙,成班人圍住你問你去邊、訂好酒店未呀,簡單啲講就係一班Sales想你透過佢訂乜訂物咁,去親大陸旅遊景點都一定會遇到

而呢個阿婆就係最Chur果位,咁我地又唔知而家自己係邊,唯有同佢吹下水,順便問下佢究竟點先可以去番衡山個景區門口

搵岩路之後,我地就拿拿淋搵間餐廳食啲熱野暖下肚,呢個餐都已經要四十幾蚊人民幣,仲貴過我食大家樂焗豬

回覆 引用 TOP

Good thx

回覆 引用 TOP

30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。