• 瀏覽: 11,181
  • 回覆: 87
  • 追帖: 4
剛得知家人有食道癌,現在唔知點做好
有冇人可以指點一下我
謝謝🙏🏻

熱賣及精選
引用:
原帖由 afrokenphoebe 於 2019-2-13 10:00 PM 發表

有冇人可以指點一下我
謝謝🙏🏻
後續安排,要睇好多嘢㗎,醫生診斷點講?

引用:
原帖由 afrokenphoebe 於 2019-2-13 10:00 PM 發表

有冇人可以指點一下我
謝謝🙏🏻
第幾期?睇私家?如果我就會喺私家查詢下治療方案!公家私家一齊排!聽下唔同嘅意見!當然如果急嘅話我會睇私家先、之後再返公家跟進

引用:
原帖由 bigasss 於 2019-2-13 11:12 PM 發表

後續安排,要睇好多嘢㗎,醫生診斷點講?
今天剛照胃鏡,醫生寫信轉介我家人去政府醫院

引用:
原帖由 第二生命 於 2019-2-13 11:37 PM 發表

第幾期?睇私家?如果我就會喺私家查詢下治療方案!公家私家一齊排!聽下唔同嘅意見!當然如果急嘅話我會睇私家先、之後再返公家跟進
私家醫院有冇邊間推薦⋯
一直都係睇政府醫院,未試過去私家醫院

引用:
原帖由 afrokenphoebe 於 2019-2-13 11:39 PM 發表

私家醫院有冇邊間推薦⋯
不熟識!不過我今天去了養x找耳被口被口

引用:
原帖由 afrokenphoebe 於 2019-2-13 11:39 PM 發表

私家醫院有冇邊間推薦⋯
不熟悉!不過我今日去了養X醫院找耳鼻喉腫瘤科醫生蔡清X醫生問有關治療後的問題鼻咽癌!!我覺得佢都幾細心你不妨上網search下

引用:
原帖由 第二生命 於 2019-2-14 12:21 AM 發表

不熟悉!不過我今日去了養X醫院找耳鼻喉腫瘤科醫生蔡清X醫生問有關治療後的問題鼻咽癌!!我覺得佢都幾細心你不妨上網search下
謝謝🙏🏻

引用:

有冇人可以指點一下我
謝謝🙏🏻
請問你家人係有咩徵狀先會懷疑有問題架?

引用:
原帖由 晴雨天 於 2019-2-14 03:26 PM 發表

請問你家人係有咩徵狀先會懷疑有問題架?
照完胃鏡,化驗結果也證實

引用:
原帖由 afrokenphoebe 於 2019-2-14 03:53 PM 發表

照完胃鏡,化驗結果也證實
我也是做完CT證實,醫生安排我做手術,個人情況嚴重,醫生話線性癌要切除食道再拉個胃上來做食道,是重大手術,做手術前要先看麻醉科和個人情況看能不能做手術,還有電療化療可以做,但後遺症和副作用
已和主診醫生和麻醉科,外科醫生,家人開了家庭會議,三個醫生都講解了情況和術後風險由病人決定

我爸爸1月中都確診左,政府醫生話2-3期

引用:
原帖由 BillyWonghkgz 於 2019-2-19 02:04 PM 發表

我也是做完CT證實,醫生安排我做手術,個人情況嚴重,醫生話線性癌要切除食道再拉個胃上來做食道,是重大手術,做手術前要先看麻醉科和個人情況看能不能做手術,還有電療化療可以做,但後遺症和副作用
已和主診醫生和麻醉科,外科醫生,家人開了家庭會議,三個醫生都講解了情況和術後風險由病人決定 ...
請問你腫瘤位置是在食道既上中下邊一part呀? 做手術駛唔駛切喉嚨?
咁你最後揀左點治療呀?

引用:
原帖由 非典型廢人 於 2019-2-21 05:47 AM 發表

我爸爸1月中都確診左,政府醫生話2-3期
咁醫生建議用咩治療方式呀?

引用:
原帖由 晴雨天 於 2019-2-21 11:12 PM 發表

咁醫生建議用咩治療方式呀?
因腫瘤生得比較上,醫生話做手術有好大可能連聲帶切埋以後講唔到野,所以我地選左化+電

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]