• 瀏覽: 8,768
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
證監會有988名員工,去年人事支出是12.82億元,平均每人年薪129萬元,是全港薪酬最高的公司。
我一直都唔明,點解監管機構人工要咁高,係外國根本唔會咁,已經有權,仲要高薪,奇怪!

熱賣及精選
引用:
原帖由 kp人 於 2019-2-15 12:12 AM 發表

證監會有988名員工,去年人事支出是12.82億元,平均每人年薪129萬元,是全港薪酬最高的公司。
我一直都唔明,點解監管機構人工要咁高,係外國根本唔會咁,已經有權,仲要高薪,奇怪! ...
就是有權才需要高薪養廉,否則權力就會通過貪污變現,大陸有版睇

引用:
原帖由 betterbetter 於 2019-2-15 10:34 PM 發表

就是有權才需要高薪養廉,否則權力就會通過貪污變現,大陸有版睇
無錯,不過平均1.29m,入面有好多秘書文員,咁executive 咪仲要高,我個人覺得太高薪養廉!

引用:
原帖由 kp人 於 2019-2-16 12:17 AM 發表

無錯,不過平均1.29m,入面有好多秘書文員,咁executive 咪仲要高,我個人覺得太高薪養廉!
瘦下肥上, 並唔係人人都得益既

引用:
原帖由 timmy3000 於 2019-2-16 04:50 PM 發表

瘦下肥上, 並唔係人人都得益既

呢個manager 已經超過1M年薪,邊間公司manager 有咁嘅人工,仲要唔炒,又平均加薪4%,cost太高!

回覆 引用 TOP

75,018 x12 months = 900k,你點計到”超過1m”?

另外你又知入面唔炒?

75k 一個manager title既工,真心一句中環大把

引用:
原帖由 timmy3000 於 2019-2-16 11:29 PM 發表

75,018 x12 months = 900k,你點計到”超過1m”?

另外你又知入面唔炒?

75k 一個manager title既工,真心一句中環大把
人地有bonus,㩒入去睇下bonus果欄!
Bank 既manager 跑數,sfc manager做過d乜?

小弟從事會計行業多年,同sfc, HKMA, Mpfa都有交手,亦有不少律師會計師朋友係呢類regulator 工作,都清楚入面既玩法,所以先講出意見!

高薪養廉係冇錯,不過呢個salary budget 太高!

引用:
原帖由 kp人 於 2019-2-17 12:09 AM 發表

Bank 既manager 跑數,sfc manager做過d乜?

小弟從事會計行業多年,同sfc, HKMA, Mpfa都有交手,亦有不少律師會計師朋友係呢類regulator 工作,都清楚入面既玩法,所以先講出意見!

高薪養廉係冇錯,不過呢個salary budget 太高! ...
我見過你另外一個回帖, 提及自己做accounting 10年 (而你另外話一帖話自己已係退休年齡就快退休?? anyway)

證監係監管機構, 師兄你做account之前有交手既地方都可以只係FRR regulative reporting既野, 但人地做既野點止呢範? Licensing, 批核IPO, trade surveillance 一大堆, 依家市場上大把經紀行及公司不斷赤化, 南水又越來越大, 市場上真係有好多古靈精怪既事你係睇唔到, 街上大把人attempt wash trade / spoofing / layering. 雖然依家唔可以話係完善, 但如果缺乏監管機構就只會仲亂.

全港薪酬最高的公司一說, 只係報紙佬做標題黨整出黎, 冇數據support. e.g. 75k per manager係唔係 decent pay? yeah sure; 但同樣地, FI compliance managerial 位置個個都係呢個range 架啦, 加埋b仔有一球真係唔係乜特別事

再者, "Bank 既manager 跑數,sfc manager做過d乜"之說真心牽強, 言下之意係唔係所有行業有manager title唔係跑數既人都冇做過d乜?

引用:
原帖由 timmy3000 於 2019-2-17 10:11 AM 發表

我見過你另外一個回帖, 提及自己做accounting 10年 (而你另外話一帖話自己已係退休年齡就快退休?? anyway)

證監係監管機構, 師兄你做account之前有交手既地方都可以只係FRR regulative reporting既野, 但人地做既野點止呢範? Licensing, 批核IPO, trade surveillance 一大堆, 依家市場上大把經紀行及公司不斷赤 ...
人地40歲前退休都可以,根本冇關係,依家我公司炒左我,我就退休,冇人請!

你講呢d同sfc年報介紹自己既功德冇分別,入面好多人係坐多過做,例如批核ipo班corporate finance,成個部門係senior mansger 多過下面人手一倍,果班人十幾皮一個月, 經常拉大隊誇區食lunch,去九龍食某某餐廳咁!surveillance 我都識幾個manager,六點多就問happy hour,人工又好,我兩年前問,我冇Trade exp又唔識data analytic 得唔得,佢話個director 近排請左個IT人,都係乜都唔識,最緊要有背景,同老細frd,佢個team既師奶senior manager 都係廿年前由秘書轉做surveillance,最緊要夠frd!
This is the watchdog!!!!!
人地bank compliance 做得幾辛苦,晚晚conf call ga,sfc冇ga,你明撐暗踩?

引用:
原帖由 kp人 於 2019-2-17 11:42 AM 發表

人地bank compliance 做得幾辛苦,晚晚conf call ga,sfc冇ga,你明撐暗踩?
你曾經響bank或其中一間financial insitutions入面做過compliance?

引用:
原帖由 timmy3000 於 2019-2-17 01:08 PM 發表

你曾經響bank或其中一間financial insitutions入面做過compliance?
我太冇用,d同事去哂d ibank, bank連藥廠都有份好工,我仲捱緊.....

其實講緊sfc需唔需要咁高salary budget,同我做過compliance 有乜關係?請緊記,sfc唔係私人機構,佢係受香港市民監察!李生秘書十皮一個月都可以,但regulator 就要有非常充分既原因!

引用:
原帖由 kp人 於 2019-2-17 01:45 PM 發表

我太冇用,d同事去哂d ibank, bank連藥廠都有份好工,我仲捱緊.....

其實講緊sfc需唔需要咁高salary budget,同我做過compliance 有乜關係?請緊記,sfc唔係私人機構,佢係受香港市民監察!李生秘書十皮一個月都可以,但regulator 就要有非常充分既原因! ...
正正係我想帶出既果一點:既然你唔係bank/financial insitution裡面做過,你又知人地要晚晚conf call? 莫非又係”聽位朋友講”?

法律上,證監屬公營機構,運作上只需提供透明度給予公眾,滙報只需比行政長官,budget係由財爺批核,並唔係好似你所講由我同你d一般市民去”監察”。

道理上,你既唔係響licensed corp內工作,亦唔係響證監內打工,對內部既運作又只係聽人講就當係facts,恕直講,其實你只係行外人。而行外人通常既說話,就係點解大家做同樣既野,佢會搵多過我?

人地機構內咁大咁多範,你只係見到人地行內salary budgeting一個數字,響自己從來冇親身見證人地day to day工作之前,你已經話人地過高,你地做account既講野唔係應該factual少少既咩?

有冇考慮過過往三年香港既licensed corp 由 2016既4,400間去到2018時5,400間 (+18%)? 有冇考慮過主板成交金額adv由2016既67b hkd去到2018既107b (+60%)? 有冇考慮過持牌人三年內由42k去到46k (+10%)? 管核既野多左,salary budget高番又有乜問題?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kp人 於 2019-2-17 01:45 PM 發表

其實講緊sfc需唔需要咁高salary budget,同我做過compliance 有乜關係?請緊記,sfc唔係私人機構,佢係受香港市民監察!李生秘書十皮一個月都可以,但regulator 就要有非常充分既原因! ...
我明白你之前敲門求職被拒果種失落感,亦明白你認為他人上到位只係因為關係果種不忿,與其因爲報紙佬d標題因此而酸溜,不如自己首先regroup一下去諗諗自己欠缺d乜,peer轉到而自己轉唔到,先脫離失業大軍要緊。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kp人 於 2019-2-17 12:09 AM 發表

高薪養廉係冇錯,不過呢個salary budget 太高! ...
有幾高呀,外資中資大行compliance人工連bonus 年薪高過呢D多多聲。如果你係識人喺嗰度做,你試下問下佢走咗果D出去加咗幾多人工?

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]