註冊 登入

[Q&A] 尿袋上機一問 (已解決)

尿袋上機一問 (已解決) E-mail 此主題給朋友

尿袋上機一問 (已解決)

熱賣及精選
你計過手提行李剛剛 7Kg, 帶多幾百 Gram 會超重 ?
手提帶埋上機啦, 計乜鬼輸出功率、容量, 浪費時間.

引用:
原帖由 Douzo 於 2019-2-17 05:53 PM 發表

你計過手提行李剛剛 7Kg, 帶多幾百 Gram 會超重 ?
手提帶埋上機啦, 計乜鬼輸出功率、容量, 浪費時間.
尿袋一定要跟身...同超唔超重無關...
https://www.skyscanner.com.hk/ne ... tteries-to-airplane
如果可以唔洗理 我都唔想浪費時間

g
引用:
原帖由 d252323 於 2019-2-17 06:07 PM 發表

尿袋一定要跟身...同超唔超重無關...
既然你知道要跟身, 又何必糾纏在什麼規格 ? 你打算在機場浪費時間, 跟地勤人員爭抝尿袋的定義、規格... 大家上埋 Google 、Wiki、國際航空組織網頁 ... 去澄清可唔可以寄艙 ?

之前好似有限電量, 但好相信唔會理囉

北海道,沙巴,華欣,東京,冰島挪威,台中
首爾,關西,九州,波蘭,金邊
北海道,山陰.陽,山口,鹿兒島,靜岡
華欣,東北,北海道,群馬,北海道,台東
丹麥瑞典,三重,四國,芭堤雅,胡志明
台北,北陸,西班牙

回覆 引用 TOP

其實之前民航處好似解釋過點解電池、鋰電池呢d要跟身,因為如果你嚿電突然有咩(頭暈身興),都可以即時有人處理,如果寄倉,無人睇住,著咗火都無人知,好大鑊,攬炒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Douzo 於 2019-2-17 06:26 PM 發表

既然你知道要跟身, 又何必糾纏在什麼規格 ? 你打算在機場浪費時間, 跟地勤人員爭抝尿袋的定義、規格... 大家上埋 Google 、Wiki、國際航空組織網頁 ... 去澄清可唔可以寄艙 ? ...
如果要拗我就唔會上黎問啦 係咪?
我上得黎問就係唔想去到煩姐
呢位CHING為拗而拗有D無謂LO 本身尿袋要跟身又唔知 人地就係有規格限制我先問 又話我糾纏在什麼規格 真心無所適從
如果你只想搵人罵不如直接講直接罵

g
引用:
原帖由 d252323 於 2019-2-17 06:37 PM 發表

如果要拗我就唔會上黎問啦 係咪?
我上得黎問就係唔想去到煩姐
呢位CHING為拗而拗有D無謂LO 本身尿袋要跟身又唔知 人地就係有規格限制我先問 又話我糾纏在什麼規格 真心無所適從
如果你只想搵人罵不如直接講直接罵 ...
根本尿袋要跟身, 未試過有人問大細。

我是C妹
引用:
原帖由 hrmanager 於 2019-2-17 07:00 PM 發表

根本尿袋要跟身, 未試過有人問大細。
我都知要跟身 係某位CHING唔知又要扮識

g

回覆 引用 TOP

既然知道要跟身, 出這個 Post 問尿袋規格、定義... 做什麼 ?

引用:
原帖由 Douzo 於 2019-2-17 08:06 PM 發表

既然知道要跟身, 出這個 Post 問尿袋規格、定義... 做什麼 ?
你根本冇睇清楚人地問乜

回覆 引用 TOP

如果香港機場,手提充電🔋沒有人理。但在大陸不一樣。安檢會看充電🔋。沒有印牌子同ce fcc rohs認證的嚴禁上機充公的。

引用:
原帖由 mazda2+3 於 2019-2-18 10:22 AM 發表

如果香港機場,手提充電🔋沒有人理。但在大陸不一樣。安檢會看充電🔋。沒有印牌子同ce fcc rohs認證的嚴禁上機充公的。
除了大陸機場,係曼谷機場過安檢時,試過無數次check power bank的容量。
如果容量過大應該有機會會被沒收。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mazda2+3 於 2019-2-18 10:22 AM 發表

如果香港機場,手提充電🔋沒有人理。但在大陸不一樣。安檢會看充電🔋。沒有印牌子同 ce fcc rohs 認證的嚴禁上機充公的
RoHS 係物料環保認証, 跟電器規格 Electrical Specification 無關.

引用:
原帖由 Douzo 於 2019-2-18 11:04 AM 發表

RoHS 係物料環保認証, 跟電器規格 Electrical Specification 無關.
大陸安檢人員識鬼rohs 1 rohs2

回覆 引用 TOP

20 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。