我想問一d 學歷既野 ~~

熱賣及精選
引用:
原帖由 kiii123 於 2019-2-18 02:57 PM 發表

我有考香港會考試, 但係無五科合格, 因為數學同打字唔合格, 係咪咁即係得中三學歷咋 ???

表面叫中五程度, 好聽過中三..........但實際上冇分別, 同樣都是只能找一些不需要學歷要求的工作

香港政局特色:一班賤人暗助一班癲人去煽動一班傻人出手做蠢事。賤人永遠坐在上游,唔使上身。
「中五畢業」同「會考五科合格」唔同嘅,
如果中學果陣有拎畢業證書,都可以叫中五學歷。

如果公司要求包五科合格,會註明為中五程度及要會考合格的。

引用:
原帖由 kiii123 於 2019-2-18 03:57 PM 發表

我有考香港會考試, 但係無五科合格, 因為數學同打字唔合格, 係咪咁即係得中三學歷咋 ???

重考咪得囉
好多人重考

Song: 残酷な天使のテーゼ
Video: RWBY
Game: 大航海時代Online
Book: 凡人修仙傳之仙界篇, 詭秘之主, 滄元圖
Job:  IT risk
Stop talking. Start doing.
Be yourself. Make a difference.
引用:
原帖由 kiii123 於 2019-2-18 08:32 PM 發表

唔得啦 !
自己條路點樣走
自己決定
祝你好運

Song: 残酷な天使のテーゼ
Video: RWBY
Game: 大航海時代Online
Book: 凡人修仙傳之仙界篇, 詭秘之主, 滄元圖
Job:  IT risk
Stop talking. Start doing.
Be yourself. Make a difference.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kiii123 於 2019-2-18 04:50 PM 發表

因為勞工處 d 工大部份都中五程度.........
當年學校有畀到中五畢業證書咪中學程度。
畢唔到業就得「修業證書」。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kiii123 於 2019-2-18 02:57 PM 發表

你有中五畢業證書咪得lo,話之你間學校拆左未。無5科合格咪去讀毅進,通常就睇你毅進個張多過你中學個張。

引用:
原帖由 kiii123 於 2019-2-18 08:29 PM 發表

吓 ???幾二碎人仲讀毅進 ???
幾多二歲先? 有咩問題?我學校有個60幾入去讀,40幾都好多。有需要就要讀ga啦,面子當飯食?

35 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。